Ostali sportovi

F1 VN Engleske: Coulthard ispred Häkkinena

Davor Sajko • nedjelja, 23.04.2000.

Iznenađujući je bio startni poredak za VN Engleske. Prvu startnu poziciju na subotnjem kvalifikacijskom treningu izborio je Rubens Barrichello (Ferrari) ispred H.H. Frentzena (Jordan). U drugom startnom redu tj. treću startnu poziciju osigurao je prvak Mika Häkkinen (McLaren Mercedes) ispred momčadskog kolege Davida Coultharda (McLaren Mercedes). Trenutačno vodeći u svjetskom poretku s maksimalnih 30 osvojenih bodova, Michael Schumacher (Ferrari) plasirao se samo na peto mjesto. U dosadašnje tri utrke, M. Schumacher je također ostvario slabije rezultate na treninzima da bi kasnije tijekom utrke pokazao svoje pravo lice i u sve tri utrke pobijedio. Ova je staza prošle godine bila kobna za M.Schumachera. Na toj je stazi M. Schumacher odmah nakon starta izletio s staze te ga je ozljeda (slomljena noga) udaljila iz trke za naslov prvaka.

Rezultati VN Engleske
1. D.Coulthard McLaren 1"28:50,108
2. M.Häkkinen McLaren + 1,477
3. M.Schumacher Ferrari + 19,917
4. R.Schumacher Williams + 41,312
5. J.Button Williams + 57,759
6. J.Trulli Jordan + 1:19,273
7. G.Fisichella Benetton + 1 krug
8. M.Salo Sauber + 1 krug
9. A.Wurz Benetton + 1 krug
10. J.Alesi Prost + 1 krug
11. P.Diniz Sauber + 1 krug
12. J.Herbert Jaguar + 1 krug
13. E.Irvine Jaguar + 1 krug
14. M.Gené Minardi + 1 krug
15. G.Mazzacane Minardi + 1 krug
16. J.Villeneuve BAR + 4 kruga
17. H.-H.Frentzen Jordan + 6 krugova
Odustali
N. Heidfeld Prost 52. krug
R. Zonta BAR 30. krug
P.de la Rosa Arrows 28. krug
R.Barichello Ferrari 26. krug
J.Verstappen Arrows 20.krug

Na startu utrke za ovogdišnju VN Engleske Barrichello je uspio zadržati vodeću poziciju ispred Frentzena. Na treću se poziciju probio Coulthard ispred momčadskog kolege Häkkinena. U pokušaju da se probije s pete startne pozicije M. Schumacher je u jednom trenutku izbio na treću poziciju, ali malo je nedostajalo da dođe do sudara između M. Schumachera i Häkkinena. Tu situaciju najbolje je iskoristio mladi Jenson Button (BMW Williams) koji se probio na petu poziciju ispred šestoplasirng R. Schumachera (BMW Williams) te sedmoplasiraog Villeneuvea (BAR). M. Schumacher pao je s pete startne pozicije na osmo mjesto nakon starta. U nastavku utrke do prvih ulazaka u box vodeću poziciju nije ispuštao Barrichello do 30. kruga u kojem ga je zaobišao Coluthard. Isto tako se nije ni mijenjao poredak prvih osam bolida. Jordan i BMW Williams odlučili su se za dva ulaska u box, dok su Ferrari i McLaren Mercedes s svojim bolidima bili samo jednom u boxu. Barrichello se nakon izgubljene vodeće pozicije u 34. krugu okrenuo na stazi te je krug kasnije bio prisiljen odustati. Taktika jednog ulaska u box bila je bolja tako da se na vodeću poziciju, nakon što su svi izvršili svoje izmjene, probio Coulthard ispred Häkkinena i trećeplasiranog M. Schumachera. U tim trenucima M. Schumacher se približio na svega pet sekundi iza Häkkinena, međutim do kraja utrke Häkkinen je iskoristio “gužvu” na stazi i zadržao drugu poziciju. U posljednjim krugovima Häkkinen se uspio približiti vodećem Coulthardu na svega 1,5 sek.. Čak se i očekivalo da će Coluthard u posljednjim trenucima vodeću poziciju prepustiti Häkkinenu, međutim prvi je ciljnu ravninu prešao David Coulthard.

Nakon četvrte ovogodišnje utrke M. Schumacher je i dalje vodeći u poretku Svjetskog prvenstva F1 s 34 osvojena boda ispred drugoplasiranog Colutharda s 14 bodova te aktualnog svjetskog prvaka Häkkinena koji je sakupio 12 bodova. Slijedeća utrka je na rasporedu za 14 dana tj. 7. svibnja kada se vozi VN Španjolske u Barceloni.

Poredak svjetskog prvenstva F1
1. Michael Schumacher Ferrari 34
2 . David Coulthard McLaren 14
3 . Mika Häkkinen McLaren 12
4 . Rubens Barrichello Ferrari 9
4. Ralf Schumacher BMW 9
6 . Giancarlo Fisichella Benetton 8
7 . Jacques Villeneuve BAR 5
8 . Jarno Trulli Jordan 4
8. Heinz-Harald Frentzen Jordan 4
10. Jenson Button BMW 3
11. Mika Salo Sauber 1
11. Ricardo Zonta BAR 1
13. Eddie Irvine Jaguar 0
Johnny Herbert Jaguar 0
Alexander Wurz Benetton 0
Jean Alesi Prost 0
Nick Heidfeld Prost 0
Pedro Diniz Sauber 0
Jos Verstappen Arrows 0
Pedro de la Rosa Arrows 0
Marc Gené Minardi 0
Gaston Mazzacane Minardi 0
Poredak konstruktora
1. Ferrari 43
2. McLaren 26
3. Williams 12
4. Benetton 8
4. Jordan 8
6. BAR 6
7. Sauber 1
8. Jaguar 0
Prost 0
Arrows 0
Minardi 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!