Nogomet

Bišćan: 'Situacija je neobična, i mene zanima kako će sve izgledati'

Matej Kačan • srijeda, 24.03.2021.
Bišćan: 'Situacija je neobična, i mene zanima kako će sve izgledati'
Foto: Pixsell

Izbornik U-21 hrvatske nogometne reprezentacije Igor Bišćan odradio je konferenciju za medije na kojoj je najavio susret svoje vrste protiv Portugala kojim otvara Europsko prvenstvo...

Hrvatska U-21 nogometna reprezentacija u četvrtak protiv Portugala kreće u svoju misiju Europskog prvenstva, a susret protiv Portugalaca, kao i cijeli turnir je najavio izbornik Igor Bišćan. Naglasak je stavljen na kratko vrijeme priprema za sve utakmice i cijeli turnir.

"Gledali smo sve protivnike, za Portugal smo se spremali drukčije. Već i za Švicarsku imamo sve, a za Englesku imamo nešto spremno, a nešto ne jer čekamo dvije utakmice koje će odigrati. Za Portugal imamo sve, jedino što ne znamo hoće li biti ozlijeđenih i zaraženih jer i oni imaju manjih izostanaka, treba vidjeti hoće li se pojaviti oni koji su iznijeli kvalifikacije ili će se pojaviti neki novi igrači", kazao je Bišćan.

Igra se pred praznim tribinama, a Hrvatska je dosta blizu domaćinima Sloveniji i Mađarskoj i ova sjajna generacija bi imala veliku podršku navijača. No, toga nema, a izbornik ne misli da je to utjecalo na pripremu.

"Nije utjecalo, to je nešto što nema direktne veze s terenom i nije utjecalo na pripreme. Sigurno smo mi i domaćini najviše zakinuti time što nema navijača, ali su se dečki navikli igrati pred praznim tribinama. Nažalost je to postalo normalno", poručio je izbornik.

Pripreme su bile vrlo čudne, reprezentacija se okupila i odradila samo dva zajednička dana. Neobična je ovo situacija jer Prvenstvo nije na ljeto i nema vremena za pravo uigravanje.

"Nije bilo vremena skoro za ništa, nikakvo uigravanje. Sve se svodi na to da je priprema odrađena ranije, a informacije su prenesene u dan-dva. Je li dovoljno vidjet ćemo, tako je i svima drugima. I ja sam znatiželjan i ne mogu predvidjeti kako će izgledati, vidjet ćemo kako to izgleda u prvoj utakmici i koliko smo bili blizu onoga što će protivnik igrati."

Bišćan nije poznat kao trener koji previše eksperimentira sa sastavom, a nakon ovako malog vremena priprema je za očekivati da će na teren istrčati standardni sastav koji se već poznaje. Tako je izbornik poručio da već zna uži krug kandidata za prvih 11.

"Imam spremnih 11, 12 možda i 13 igrača od kojih će 11 sigurno nastupiti sutra", otkrio je izbornik.

Hrvatska nikad na ovoj razini nije prošla grupu i to je podatak koji mnogo govori o kvaliteti natjecanja. No, Bišćan inzistira da to i nije toliki psihološki pritisak na igrače koji imaju svoju priliku i svoj novi turnir.

"To je znakovit podatak, ne treba ga zanemariti i najbolje govori o kvaliteti momčadi koje dolaze na završnice. Nije to slučajno, čak i moja generacija je imala priliku pobijediti tri utakmice pa nismo uspjeli. Dio ove generacije je bio na prošlom prvenstvu i nosi iskustva, ali nas to ne sputava niti nosimo pritisak. Ovo je novi turnir i nova prilika da se pokažemo u najboljem svijetlu. Ništa nam nije poklonjeno, odradili smo kvalifikacije i sve smo zaslužili, idemo pobijediti prvu utakmicu i vidjeti za dalje", kazao je Bišćan.

Skupina je teška i puna sjajnih igrača i reprezentacija, a izbornika je posebno impresionirala jedna.

"Engleska se ističe u svim bitnim segmentima igre. Kad pogledate igrače ćete vidjeti da je to druga dimenzija u odnosu na sve, pa i Portugal. U odnosu na igrače iz kvalifikacije je ova ekipa kudikamo slabija, neki igrači su ozlijeđeni, neke je uzela A vrsta, a neki nisu ni došli. No, oni su kao i uvijek oni "otočki" fizički dominantni, čvrsti i vidi se europski utjecaj trenera te više to nije onaj engleski stil gdje se lopta šalje najkraćim putem prema naprijed. Taktički su obučeni, feksibilni i sigurno su favoriti u grupi. Ako prođu grupu i odu dalje će imati pravo koristiti neke druge igrače i bit će favoriti za osvajanje", zaključio je.

FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!