Nogomet

Statistika ide u prilog Hrvatskoj, aktualni doprvaci uglavnom se vraćaju na završnicu

Jan Šneler • subota, 27.03.2021.
Statistika ide u prilog Hrvatskoj, aktualni doprvaci uglavnom se vraćaju na završnicu
Foto: Pixsell

Prije susreta s Ciprom u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, odlučili smo malo zagrebati u statistiku i povijest Svjetskih prvenstava te naišli na zanimljive podatke...

Premda se nismo nadali da će uopće biti pitanja hoće li Hrvatske biti u Kataru, nakon poraza od Slovenije počela su se javljati i ona. Da odmah razjasnimo, svi i dalje vjerujemo kako je ono bio samo posrtaj, a ne nešto dugotrajno te se nadamo da će Hrvatska sa šest bodova zaključiti prvi krug kvalifikacija.

Odlučili smo malo zagrebati u prošlost, u povijest svjetskih prvenstava i vidjeti je li bilo slučajeva da aktualni svjetski doprvaci nisu nastupili na sljedećem Svjetskom prvenstvu. Logika kaže da je to gotovo pa nemoguće ili rijetko jer ipak u finale ne dolaze baš svakakve momčadi.

Takva logika bila bi ispravna. Samo četiri puta aktualni svjetski doprvaci nisu nastupili na sljedećem natjecanju. Doduše, možda bi ispravno bilo reći tri jer Mađarske (doprvak 1938.) 1950. godine nije bilo zbog političkih razloga i odbijanja zemalja istočnog bloka da nastupe u kvalifikacijama prvog poratnog Svjetskog prvenstva.

Na Svjetskom prvenstvu 1958. godine nije bilo Švedske, četiri godine kasnije nije se pojavila niti Čehoslovačka, a posljednja koja nije uspjela kao aktualni svjetski doprvak izboriti nastup na idućem natjecanju je Nizozemska. Oranja nije bilo na Svjetskom prvenstvu 1982. godine.

Tu dakle Hrvatska stoji dobro, u većini slučajeva doprvaci dobiju priliku braniti rezultat. Odlučili smo dalje pogledati, kakva je sudbina doprvacima koji u prvom kolu narednih kvalifikacija budu poraženi. Takvih je pak slučajeva pet, odnosno šest ako uključujemo i Hrvatsku što nema smisla za sljedeće činjenice.

U pet slučajeva kada su poraženi u prvom kolu, doprvaci su samo dva puta propustili izboriti plasman na sljedeće natjecanje. To su bili Čehoslovačka i Nizozemska. Dakle, opet jedan pokazatelj koji Hrvatskoj ide u prilog jer je trima momčadima to pošlo za rukom.

Konačno, ako pogledamo drugo kolo, s dva poraza u prva dva kola nitko od aktualnih doprvaka nije izborio plasman na iduće natjecanje. Upravo dvije vrste (Čehoslovačka i Nizozemska) poražene su i u drugom kolu te se nisu plasirale. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, Argentina je nakon prva dva kola imala samo jedan bod (poražena u prvom kolu, remizirala u drugom) te se plasirala.

Dakle, nekakav zaključak bi bio da Hrvatska može i remizirati, ali svakako ne izgubiti ako želi zadržati šanse za plasman u Katar. Jasno, ovi podaci nisu uklesani u kamenu već su zanimljivo štivo za promatranje i na Hrvatskoj je da protiv Cipra i Malte pokaže ozbiljnu igru i zaključi prvi krug na prihvatljiv način.

FOTO: Igor Šoban/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Sting727.03.2021. u 14:58
    Članak u rangu indexa. Glup i besmislen tekst i još uz to pun pogrešno navedenih činjenica (reprezentacija/godina). Na SP 1958 nije bilo Švedske? SP u Švedskoj bez Švedske?
    Sting7