Nogomet

Modrić: 'Uživam u onom što radim, uvijek s istim žarom igram za reprezentaciju'

Matej Kačan • nedjelja, 28.03.2021.
Modrić: 'Uživam u onom što radim, uvijek s istim žarom igram za reprezentaciju'
Foto: Pixsell

Jutro nakon minimalne pobjede Hrvatske nad Ciprom, susret je prokomentirao Luka Modrić koji je baš na Rujevici 135. nastupom za reprezentaciju postavio rekord...

Sinoćnja pobjeda Hrvatske nad Ciprom poslužila je kao dvostruko slavlje za kapetana Luku Modrića. Iako igra nije bila bajna, osvojena su prva tri boda u kvalifikacijama za SP 2022., dok je Modrić upisao 135. nastup u vatrenom dresu.

To ga smješta na sam vrh liste igrača s najviše nastupa te je Modrić iz sebe ostavio Darija Srnu sa 134 utakmice za Hrvatsku. Modrić je jutro nakon pobjede s ponosom govorio o tom jubileju na Rujevici, a prokomentirao je i utakmicu:

"Definitivno je važno da se ostvari rezultat kad se obilježava jubilej. U Rijeci sam imao nekoliko jubileja, imao sam 50. nastup s Čarlijem u prijateljskoj koju smo dobili, imao sam stoti nastup protiv Finske, to nije prošlo dobro. Bilo je važno da se dođe do pobjede, bilo je teško, ali nije važan način kako. Došli smo do pobjede i odmah je sama atmosfera bila puno, puno bolja", kazao je Modrić.

Hrvatska nije krenula dobro u kvalifikacije, igra je daleko od bajne i toga su reprezentativci i izbornik svjesni. No, Luka naglašava da će se ekipa dizati.

Najvažnija su tri boda. Utakmica nije bila bajna, to znamo sami. No, početak je kvalifikacija i nismo igrali kako želimo i možemo. Dug je put pred nama i uvjeren sam da ćemo igrati bolje. Imamo kvalitetu, trebamo se opustiti i uživati i igrat ćemo bolje. Imamo teških trenutaka kroz svake kvalifikacije, valjda tako uvijek mora biti s nama, no uvijek smo kroz te trenutke izlazili bolji. Kad vidimo ostale rezultate, vidimo da nikome nije lako. Ne treba sad stvarati katastrofične najave, svjesni smo da nije bilo dobro, ali je bilo važno ostvariti tri boda. Sad gledamo na sljedeću utakmicu i isto tako je važno ostvariti tri boda."

Modrić je u 15 godina stigao do rekordnog broja nastupa, a i dalje svakoj utakmici pristupa s jednakim žarom i voljom pa je otkrio u čemu je tajna. Na večeri nakon utakmice je dobio video čestitke od bivših reprezentativaca uz koji je i zaplakao.

"Uživam u onom što radim. Nije floskula, igranje za reprezentaciju je ogromna čast i ponos, još i više kad si kapetan. Prije svega imam ljubav prema dresu i od tud crpim tu energiju, i zbog toga su one emocije sinoć dosta rekle, iako ih rijetko pokazujem. Rekle su o ljubavi prema dresu s kojom dolazim i dalje."

Ovaj prvi prozor kvalifikacija je dosta neobičan jer se igraju tri umjesto dvije utakmice, ali Modrić poručuje da ekipa nije previše razmišljala o tome.

"Nismo razmišljali i pričali o tome, ali definitivno nije olakotna okolnost. Prije bi imali dvije utakmice u deset dana, sad imamo tri u šest, nije lako podnijeti taj napor. No, moramo, nema nam druge. Dobro je što smo igrali tri utakmice bez velikih putovanja, praktički doma jer je i Slovenija blizu. No, nije lako jer je svaka utakmica teška i nikog ne možeš dobiti lako. Svi se trče i bore i nije lako dok ne zabiješ prvi ili drugi gol. No, mi ne odlučujemo koliko je utakmica, mi se borimo i igramo."

Modrić se rado sjeti debija protiv Argentine pod vodstvom Cice Kranjčara, ali nikad nije gledao na broj nastupa kao na neki cilj. Važnije je bilo ostvariti rezultat s reprezentacijom.

"Ta utakmica protiv Argentine je bila posebna, taj poziv od pokojnog Cice je bilo nešto posebno za mene i kad mi je rekao da ću igrati su me obuzele emocije. Uvijek je prelijepo sjetiti se. Nisam razmišljao da ću doći do toliko nastupa, to mi nisu bile neke želje i snovi, uvijek sam želio ostvariti nešto veliko. Generacija 1998. nam je bila uzor, ti igrači su podigli ljestvicu i mi smo to htjeli dostići. Na kraju smo to i nadmašili. To su bili ciljevi, broj nastupa ne. No, sigurno da sam ponosan na to, ali ne mogu reći hoću li doći do brojke od 150", kazao je kapetan.

Hoće li 136. nastup stići već protiv Malte ili za koji mjesec, Modrić nije znao dati odgovor. To je u Dalićevoj domeni.

"To je najbolje pitanje za izbornika. Vidjet ćemo što će odlučiti, pričat ćemo u ova tri dana, stvarno ne znam", poručio je.

Dalić je kazao kako bi htio da Modrić igra i u Kataru 2022., ali sam kapetan nije siguran hoće li to tako biti. Otvoreno je priznao da je plan uvijek bio odigrati EURO pa odlučiti, ali je pandemija poremetila planove.

"Koliko je to realno, vidjet ćemo. Prvobitni plan prije pandemije je bio da igram do Eura 2020. pa da sjednem i razmislim, pričam s ljudima iz Saveza, izbornikom i vidim što je najbolje. I dalje igram sa strasti i guštom i mislim da mogu pomoći reprezentaciji i pomoći novim dečkima da stasaju i nauče što to znači igrati za reprezentaciju. Uvijek ponavljam isto, dok god se osjećam dobro, dok god me ekipa i izbornik trebaju nema razloga da ne budem tu jer me to ispunjava srećom i jer mi je igranje za reprezentaciju uvijek generiralo raspoloženje i u klubu. Ne bih si stavljao ciljeve, idemo malo po malo, utakmicu po utakmicu i vidjet ćemo dokle će ići."

Hoće li netko od aktualnih reprezentativaca srušiti Modrićev rekord? Luka govori da bi netko mogao, nije htio otkriti ime, a logika nalaže da su Kovačić, Vlašić i Brekalo kao dosta mladi debitanti i standardni članovi ekipe najveći kandidati za takvo nešto.

"Rekordi su tu da se ruše i možda jednog dana netko među ovim reprezentativcima sruši rekord. Po meni ima potencijala da to netko napravi, ali vidjet ćemo. Ovisi o zdravlju, plasmanima na velika natjecanja itd. Jednom igraču govorim da baš vidim njega da bi to mogao napraviti, ali neću otkrivati ime", kazao je.

Par riječi o Malti koja se dobro pokazala, mučila je Rusiju, a onda i izborila bod protiv Slovačke u utakmici u kojoj je i vodila s 2:0.

"U današnjem nogometu brojkom na prstima jedne ruke ima ekipa za koje možeš reći da ćeš ih lako dobiti. Očekuje nas teška i nezgodna utakmica jer nismo krenuli najbolje, ali imamo priliku za odigrati pravu utakmicu te zabiti više golova i ostvariti tri boda. Nećemo se zavaravati da će biti lako, Slovačka govori da je Malta ozbiljna ekipa koja je nezgodna ako je ne shvatiš ozbiljno", zaključio je Modrić.

FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!