Tenis

Roland-Garros odgođen za tjedan dana

HINA, Matej Kačan • četvrtak, 08.04.2021.
Roland-Garros odgođen za tjedan dana

Drugi Grand Slam sezone, Roland-Garros koji se igra u Parizu drugu godinu u nizu zbog koronavirusa neće krenuti u svom uobičajenom terminu. Početak ovogodišnjeg izdanja pomaknut je za tjedan dana...

Početak drugog teniskog Grand Slam turnira u sezoni, pariškog Roland-Garrosa, bit će pomaknut za tjedan dana i započet će 30. svibnja, priopćili su u četvrtak iz Francuskog teniskog saveza (FFT).

Iz FFT-a su poručili kako je ova odluka posljedica želje da se u uvjetima pandemije izazvane koronavirusom "turnir igra pred najvećim mogućim brojem gledatelja, imajući u vidu njihovo zdravlje i sigurnost."

Francuzi žele od sredine svibnja vratiti gledatelje na sportske i kulturne događaje, naravno, budu li za to stvoreni epidemiološki preduvjeti.

"Oduševljen sam što su nam razgovori s predstavnicima vlasti, predstavnicima Međunarodne teniske federacije (ITF) te s našim partnerima i televizijskim kućama, uz neprestanu suradnju sa Ženskom teniskom udrugom (WTA) i Udrugom teniskih profesionalaca (ATP) omogućili da odgodimo početak Roland-Garrosa 2021. za tjedan dana", izjavio je predsjednik FFT-a Gilles Moretton.

"Za ljubitelje tenisa, igrače i atmosferu, prisutnost gledatelja je od vitalne važnosti za naš turnir koji je najvažniji proljetni sportski događaj", dodao je Moretton.

Pomicanjem Roland-Garrosa u dodatni tjedan u lipnju doći će do kolizije s dijelom sezone turnira na travnatoj podlozi koji prethode Wimbledonu, čiji je početak u ovoj godini predviđen za 28. lipnja, 15 dana po završetku najvećeg svjetskog turnira na crvenoj zemlji. To za tenisačice i tenisače i nije neka novost, s obzirom na to da je takav raspored turnira bio uobičajen dugi niz godina, sve dok nije ustanovljen kalendar s razmakom od tri tjedna između dva europska Grand Slam nastjecanja.

ITF-ov Odbor za Grand Slam turnire kao i predstavnici Wimbledona, Australian Opena i US Opena u zajedničkom su priopćenju dali podršku jednotjednoj odgodi Roland-Garrosa. U priopćenju je navedeno da će ovogodišnja sezona turnira na travnatoj podlozi biti skraćena za jedan tjedan te da će se od 2022. razmak između Roland-Garrosa i Wimbledona vratiti na tri tjedna.

U srijedu su se zajedničkim priopćenjem oglasili ATP i WTA.

"ATP i WTA zajednički rade sa svim uključenim stranama koje su pogođeme ovom odgodom na optimiziranju kalendara za igrače, turnire i teniske zaljubljenike u tjednima nakon Roland-Garrosa", navodi se u priopćenju.

Jednotjedna odgoda početka pariškog Grand Slam turnira nije ništa u usporedbi s prošlogodišnjim preseljenjem turnira iz proljetnog u jesenski termin krajem rujna. No, za razliku od Wimbledona, koji 2020. nije održan, Roland-Garrosu su takvi potezi donijeli neprekinut niz održavanja od Drugog svjetskog rata, čak i uz gledatelje na tribinama, ali uz dnevno ograničenje od tisuću osoba.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!