Nogomet

Završnica HNL-a: Dinamo i Osijek u borbi za naslov, Rijeka i Hajduk love Europu, gužva u donjem dijelu

Jan Šneler • subota, 10.04.2021.
Završnica HNL-a: Dinamo i Osijek u borbi za naslov, Rijeka i Hajduk love Europu, gužva u donjem dijelu
Foto: Pixsell

Ušli smo u posljednju fazu HT Prve lige i mora se priznati da je ovo jedna od najuzbudljivijih sezona u povijesti HNL-a što dovoljno govori o kvaliteti i izjednačnosti klubova…

HNL već godinama nije rezerviran samo za Dinamo ili Hajduk jer se prvo Rijeka, a potom Osijek, značajno uključuju u borbu za naslov prvaka. Doduše, Rijeci je to i pošlo za rukom, dok se Osijek sada nalazi u pravoj neizvjesnoj borbi za naslov prvaka s Dinamom. Osim na samom vrhu, uzbudljivo će biti i u borbi za nastup u Konferencijskoj ligi, ali i u borbi za ostanak u prvoligaškom društvu.

1. Dinamo 61 (-1)

Aktualni prvak trenutno je vodeći na tablici HT Prve lige. Dinamo ima isti broj bodova kao i drugoplasirani Osijek, ali također i utakmicu manje. Zagrebački Modri svojim renomeom i kvalitetom u svaku sezonu ulaze kao favoriti za naslov, a takvo je stanje i devet kola prije kraja prvenstva.

Ipak, Dinamo ima jedno opterećenje više od svih drugih momčadi u Hrvatskoj. Zagrepčani i dalje igraju europska natjecanja, još uvijek su u šansi za prolaz u polufinale Europske lige što bi značilo još dodatne dvije utakmice protiv jakog protivnika. Tako je Dinamo odigrao već 43 utakmice ove sezone što je za čak 12 više nego što je odigrao Osijek.

Ne samo to, već je Osijek odigrao svega jednu utakmicu u Europi za razliku od Dinama koji je odigrao 12, odnosno odigrat će minimalno 13. To je ogromna razlika i jasno je da u Dinamu osjećaju umor od duge sezone. Nije Modrima pomogla niti reprezentativna pauza gdje je dosta igrača igralo važnu ulogu za svoju nacionalnu selekciju te se dodatno istrošilo prije same završnice.

Zato će posao Damira Krznara biti izuzetno zahtjevan u ovoj samoj završnici sezone. Ne samo što mora pronaći formulu za Villarreal u Europskoj ligi već mora mobilizirati svoju momčad, maksimalno ju motivirati da daju maksimum i dođu do nove titule koja donosi kvalifikacije za Ligu prvaka. Neće biti lako, nije raritet da je teško igračima motivirati se za „manje“ utakmice.

Nije isto igrati protiv Villarreala ili Tottenhama i Šibenika ili Slaven Belupa, uz dužno poštovanje prema tim momčadima. Uostalom, u posljednjem kolu Lige prvaka mogli smo vidjeti kako PSG igra protiv Bayerna, a kako zna u domaćem natjecanju izgubiti od slabijih protivnika.

Raspored Dinamu ne ide pretjerano na ruku, dosta je tu teških utakmica u kojima nemaju pravo na kiks. U 30. kolu čeka ih gostovanje kod Osijeka, a već kolo kasnije dočekuju Hajduk. Sa Splićanima još moraju odigrati i odgođeni derbi u Splitu. Dinamo mora također još igrati protiv Gorice i Rijeke u gostima. Nema navijača, ali uvijek je ljepše igrati na domaćem terenu.

Težak raspored, gust raspored, europske utakmice i još završnica Hrvatskog nogometnog kupa. Sve to su prijetnje ukupnom rezultatu Dinama ove sezone. Čak i da ispadnu od Villarreala, Dinamo će odigrati do 56 utakmica ove sezone što je doista ogromna brojka. Ostaje za vidjeti hoće li uspjeti ponoviti osvajanje naslova prvaka jer ulog je velik (hrvatski klubovi ne odlaze u Europsku ligu), izazovi sve veći, a protivnici sve jači.

2. Osijek 61

Osijek radi sjajan posao ove sezone. Iako su u Europi ispali vrlo rano, u domaćem prvenstvu predvođeni Nenadom Bjelicom, Osječani su došli na korak od Dinama i opasno prijete suverenim vladarima hrvatskog nogometa proteklog desetljeća. Mnogi će reći kako je lakše prvi put osvojiti naslov nego ga obraniti, a jednako tako lakše je onome tko izaziva nego onome koji brani titulu.

Osječani su izuzetno motivirani, tu nema dileme, a tu želju za dokazivanjem i eventualnim osvajanjem titule prati i snaga momčadi. Posudba Ramona Miereza pokazala se sjajnim potezom jer je Argentinac trenutno prvi strijelac natjecanja s 19 pogodaka. Uz to, dovođenje Ivana Santinija i Adama Gyurcsa u zimskom prijelaznom roku, dokaz je kako u Osijeku misle ozbiljno.

Financijsko stanje u klubu je dobro, novi stadion na Pampasu sve je bliže dovršetku i osječka priča ide ka lijepom epilogu. Bjelica je svjestan kako ima prednost u činjenici koju smo naveli ranije, a to je manji broj utakmica u odnosu na Dinamo i veću svježinu kod svojih igrača. Ipak, problem za Osijek slijedi u narednih par kola.

Raspored im je nešto teži na samom početku jer moraju u nizu od 29. do 31. kola igrati redom protiv Hajduka, Dinama i Rijeke. Ta tri kola upravo bi mogla biti ključna za rasplet HT Prve lige. Devet ključnih bodova za Bjelicu i objektivno, ako želi doći do naslova prvaka, Osijek bi morao osvojiti svih devet. Poraz od Dinama bio bi vjerojatno onaj koji bi donio nedostižnu prednost Modrima.

S druge strane, Osječani mogu biti relativno mirni jer su gotovo osigurali drugu poziciju (imaju 13 bodova više od trećeplasirane Rijeke) i nastup u drugom pretkolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Ipak, naravno da bi nastup u kvalifikacijama za Ligu prvaka bio zlata vrijedan koji bi donio i mogućnost da se, u slučaju ispadanja, pokuša osigurati grupna faza Europske lige.

3. Gorica 48

Gorica je jedna od ljepših priča u hrvatskom nogometu proteklih godina. Od momčadi koja je bila niželigaš pa neugodni domaćin u HNL-u, Gorica je postala momčad koja se ravnopravno bori za nastup u europskim natjecanjima. Doduše, još uvijek nemaju kvalitetu i dovoljnu širinu da bi ušli u borbu za naslov, ali legitimno ih je očekivati na trećoj poziciji ove sezone.

Trenutno su na +6 u odnosu na Rijeku i favorit su za zadržavanje tog mjesta. Raspored im je nešto lakši na samom početku, ali ih onda čekaju četiri teška kola na kraju. Redom će od 33. do 36. kola igrati protiv Osijeka, Hajduka, Dinama i Rijeke. Tu bi se moglo odlučivati od tim finalnim pozicijama jer će svaki osvojeni bod u međusobnim ogledima biti izuzetno važan.

Gorica je pokazala kako je dobro uređen klub jer odlaskom Valdasa Dambrauskasa u Ludogorec i sportkskog direktora u Hajduk, rezultati nisu patili. Na klupu je zasjelo dobro poznato ime, Siniša Oreščanin i Gorica nastavlja s dobrim rezultatima. Čak niti odlazak Kristijana Kahline i Marijana Čabraje nije uzdrmao Goričane.

Jasno, dosta toga ovisi o Kristijanu Lovriću koji je uz Mislava Oršića vjerojatno najbolje krilo domaće lige. S njim i bez njega Gorica nije ista i na tom valu, na njegovim golovima i sjajnim predstavama Goričani jašu ove sezone. Realno ih je očekivati u Europi, ali obzirom na to da je izvjesno kako će Lovrić otići, Gorica će morati poraditi na pojačanjima. Ne smijemo zaboraviti da Gorica igra polufinale Hrvatskog nogometnog kupa s Dinamom te ima mogućnost doći i do prvog naslova u povijesti.

4. Rijeka 42

Rijeka se nalazi u dosta teškoj poziciji iako to na prvi pogled tablica ne otkriva. Naime, premda su vjerojatni finalisti Kupa (u polufinalu moraju igrati protiv Istre), Riječani imaju svega dva boda prednosti ispred Hajduka koji ima utakmicu manje. Prevedeno to znači kako će se morati do samog kraja prvenstva boriti za mjesto u Europi.

Ove godine Europa nije donijela puno Rijeci, ali nastup u Konferencijskoj ligi, vjerojatni povratak navijača na tribine i nešto financijske injekcije od Uefe nisu zanemarive stvari. Treba biti realan i reći da većina hrvatskih klubova, barem ovih u samom vrhu, preživljava upravo od prodaje igrača i nagrada zarađenih u Europi.

Promjena trenera usred sezone nikada nije dobra stvar pa tako niti odlazak Simona Rožmana nije bio idealan. Slovenski trener radio je solidan posao u Rijeci, ali ni približno dobro kao njegov sunarodnjak Matjaž Kek. U Rijeci su se odlučili za sjajnu zamjenu, za ponajboljeg hrvatskog stručnjaka Gorana Tomića koji je dobio vrući krumpir u ruke.

Mora od Rijeke napraviti u kratko vrijeme momčad koja će osigurati nastup u Europi, koja će svakako ući u finale Hrvatskog nogometnog kupa i možda ipak na kraju sezone doći do trofeja što bi bio velebni uspjeh. Jasno je da Tomiću neće biti lagano, Rijeka nema kadar kao proteklih godina, a nakon zimskih transfera dodatno je oslabljena. Na kraju sezone još nekolicina igrača odlazi iz kluba i sada je u tijeku preslagivanje momčadi.

Tomić ima zadatak pripremiti ekipu za sljedeću sezonu, u klupsku blagajnu će se sliti lijepe sume za nekolicinu igrača koji su prodani, ali su ostali na posudbi i na ljeto će riječki strateg imati nešto mirniji zadatak. Sada je cilj ulazak u Europu, kroz prvenstvo ili kup. Raspored u HNL-u im je relativno pristojan, bez obzira na tercet Osijek, Hajduk i Dinamo koji dolazi od 31. do 33. kola.

Osijek i Dinamo dolaze na Rujevicu, a Rijeka će na Poljudu igrati protiv Hajduka. Ovaj susret u Splitu će im biti puno važniji jer im je presudno održati prednost ispred Splićana. Goricu će, bez obzira što šest bodova nije nenadoknadiva razlika, biti teško stići i prioritet je da završe ispred Hajduka.

5. Hajduk 40 (-1)

Kako je krenulo prvenstvo i kako se sve razvijalo, Hajduk se trenutno nalazi na dobroj poziciji. Nije dobro startala sezona za splitsku momčad, a kad tako krene, obično niti ne završava najbolje. Igor Tudor je napustio klupu krajem kolovoza te je na njegovo mjesto došao Hari Vukas. On je pak izdržao svega dva mjeseca te se kao privremeno rješenje našao Boro Primorac. Konačno, početkom ove godine na klupu stiže Paolo Tramezzani koji je trenutno na toj vrućoj klupi Hajduka.

Peto mjesto nije idealno, daleko je od toga, ali ponavljamo kako je krenulo, dobro je i ovo. Ako ćemo biti realni do kraja, trenutno Hajduk po kvaliteti i spada na diobu od četvrtog do petog mjesta. Dinamo i Osijek su apsolutno kvalitetniji, Gorica je momčad koja je iskusna i organizirana, a trenutno bi Rijeka i Hajduk mogli doći zajedno u istu rečenicu.

Cilj Hajduka ove sezone mora biti ulazak u europska natjecanja. Poznato je kako publika u Splitu voli svoj klub, godinu dana nije bilo moguće ići na stadione, nije se igrala Europa. Hajduku treba nastup u Europi, Hajduku trebaju pune tribine i Hajduku će dobro doći taj novac. Nije sve u novcu, nogomet je prekrasna igra sama po sebi, ali nemojmo se zavaravati, Hajduk može jako dobro zaraditi na ulaznicama i ako bi pet-šest utakmica odigrao na punom Poljudu, bila bi to značajna sredstva.

Trenutno se u klubu događaju zanimljive stvari vezane uz igrački kadar. Mijo Caktaš, vjerojatno ponajbolji Hajdukov igrač ove sezone izbačen je iz prve momčadi Hajduka. Jednako tako, zbog neslaganja s trenerom i vodstvom kluba, u drugu momčad prebačen je Darko Nejašmić. Kako su istaknuli iz kluba, odlučili su prekinuti s određenom praksom i svaki znak neprofesionalnosti će biti oštro kažnjen.

Nije to idealno u ovim trenucima, ali u Hajduku žele biti dosljedni i ne planiraju povući jednostranu svoju odluku. Da ne ispada da ističemo samo negativnosti, Hajduk je napravio odličan posao dovođenjem na posudbu Marka Livaje koji igra dobar nogomet, a trenutno je u dobroj formi i napadač Umut Nayir koji je spasio Hajduk protiv Slaven Belupa.

Tramezzani je svojim pristupom pokazao da teži čvrstoj igri u obrani, međutim još uvijek Hajduk te njegove ideje ne provodi u djelo. Jednu utakmicu, kao onu protiv Lokomotive, odradili su odlično, ali onda je uslijedio šok sa Slaven Belupom gdje su izgubili dva boda. Bit će im potrebno puno koncentracije u samoj završnici, što manje grešaka koje su bile imanentne Hajduku. Raspored im je pristojan, premda nije toliko niti presudan. Hajduk mora pobijediti sve koji se nalaze ispod njega i pokušati u dva derbija s Dinamom osvojiti pokoji bod.

6. Šibenik 27

Svega smo se u HNL-u nagledali tijekom godina, ali rijetkost je da jedan srednje rangirani klub raskine ugovor s trenerom koji odrađuje solidan posao. Krunoslav Rendulić radio je dobar posao u Šibeniku, ali kolumbijski vlasnici očigledno su se željeli odlučiti za trenera kojeg bolje poznaju te od kraja ožujka na klupi sjedi Sergi Escobar.

Španjolac je odmah zadovoljio jer je u premijernoj utakmici u 27. kolu na Šubićevcu remizirao s vodećim Dinamom (1:1). Taj bod možda nije presudan u ukupnom zbroju (premda je gusto u donjem dijelu tablice), ali će biti dodatni poticaj igračima Šibenika da u završnici naprave potrebno i osiguraju ostanak u natjecanju.

Za sada se čini kako Šibenik neće imati problema s time. Prije svega, sedam bodova prednosti ispred posljednje Lokomotive trebalo bi biti dovoljno, a u 29. kolu Šibenčani gostuju kod Varaždina gdje bi pobjedom vjerojatno i deveto plasiranu momčad ostavili na nedostižnoj prednosti. Objektivno Šibenik ima zadatak slaviti u dvije ključne utakmice, protiv Lokomotive i Varaždina, te probati u ostalim susretima uzeti pokoji bod ili puni plijen.

Prilike za to će sigurno biti, Šibenik je dobro posložena momčad koja ima nekolicinu odličnih igrača i niti jednoj momčadi neće biti lagano. Znali su imati peha ove sezone, gubiti bodove u samoj završnici susreta, ali obzirom na to da su „novi“ prvoligaš, šesto mjesto je dobar uspjeh za sada. Za očekivati je da će prije samog kraja osigurati ostanak.

7. Slaven Belupo 26

Kao što smo rekli, prilično je gusto u donjem dijelu tablice, a Slaven Belupo kojeg ne možemo zamisliti van prvoligaškog društva ima svega tri boda više od deveto plasiranog Varaždina. Samim time jasno je da bi svaki bod mogao biti važan i presudan, naročito u međusobnim ogledima.

Farmaceutima je zasigurno pomoglo osvajanje boda na Poljudu jer bi u suprotnom možda 29. kolo dočekali kao pretposljednja ekipa HNL-a. To je dovoljan znak da samo jedan kiks može biti koban, ali kako momčadi na samom dnu nisu previše bodova osvajali u dosadašnjem dijelu natjecanja, teško je očekivati da će sada iz kola u kolo oduzimati bodove jačim momčadima.

Objektivno, Slaven Belupo je dovoljno kompaktna i organizirana momčad da izbjegne doigravanje za ostanak, a kamoli direktan pad u Drugu HNL. Slično kao i sa Šibenikom koji ima bod više, teško je očekivati da bi Lokomotiva mogla samo tako nadoknaditi šest bodova manjka za Belupom.

Ono što Slaven Belupu možda ne ide u prilog je raspored. Slijede im ogledi protiv Osijeka, Gorice i Hajduka gdje objektivno teško mogu računati na bodove. Ta tri kola mogla bit biti opasna jer bi u slučaju tri poraza čekali susret sa Šibenikom koji bi mogao biti jedan od onih ključnih pa je pravo pitanje u kakvom će se raspoloženju naći igrači. Zahtjevna završnica, ali realno, konkurencija je prilično jaka i potrebna je koncentrirana završnica da se osigura ostanak.

8. Istra 24

Istra već nekoliko sezona luta s kadrom i trenerskim rješenjima, ali nekako se uspije izvući iz krizne situacije. U posljednjih šest godina, čak pet puta su završavali kao pretposljednji u HNL-u što govori da su već iskusni u ovim završnim borbama za ostanak u prvoligaškom društvu. Svaki put Istrani su se izvukli i opstali, a nekako nam se čini da će i ovoga puta tako premda je konkurencija opasna.

Istra je u dobrom ritmu, to se mora jasno istaknuti. Bez obzira na poraz od Osijeka (0:2) u prošlom kolu, prije toga su remizirali sa Slaven Belupom, svladali Lokomotivu dva puta u par dana (odgođeno 16. kolo) te svladali Šibenik (3:2). Mali blitzkrieg su izveli i trenutno su na 24 osvojena boda što im donosi osmu poziciju i naoko sigurnu zonu.

Samo bod su ispred Varaždina, ali obzirom na to kako dobro igraju u posljednje vrijeme, ne trebaju biti previše opterećeni drugim ekipama. Raspored im donosi Hajduk, Dinamo i Rijeku te onda možda i ključni susret protiv Varaždina u 31. kolu. Tu Istra ima priliku da protiv direktnog konkurenta za ostanak osvoji vrijedne bodove. Također, treba istaknuti i tri uzastopna susreta sa Šibenikom, Lokomotivom i Slaven Belupom na samom kraju prvenstva. Tu će se vjerojatno lomiti koplja, odlučivati tko ostaje u natjecanju i na Danijelu Jumiću koji je od Fausta Budicina preuzeo trenersku palicu prije dva mjeseca je velik posao.

Također, nemojmo zaboraviti niti da Istra još mora odigrati polufinale Hrvatskog nogometnog kupa protiv Rijeke pa je još uvijek, premda na osmom mjestu, u poziciji da dođe do osvajanja naslova.

9. Varaždin 23

Problem Varaždinaca je što često znaju odigrati solidnu partiju, imati vodstvo protiv jačih momčadi, ali ne znaju finiširati. Dovoljno se sjetiti 23. kola kada su imali 2:0 vodstvo protiv Osijeka, a na kraju su gosti slavili s 2:3. Tu ne samo što se gube vrijedni bodovi jer ne bi isto pisali da Varaždin ima tri boda više, nego je problem i psihološkog karaktera zbog pražnjenja kojeg dožive igrači nakon tako teškog i bolnog poraza.

Slična situacija dogodila se nedavno i to u možda još važnijem susretu protiv Slaven Belupa, direktnog konkurenta za ostanak. Varaždinci su vodili s 1:0, sve je izgledalo sjajnu za momčad koju vodi Zoran Kastel, ali u sudačkoj nadoknadi Farmaceuti izjednačuju i izbijaju još dva boda Varaždincima. To je nešto što bi moglo skupo koštati momčad u ovoj završnici, taj nedostatak koncentracije i činjenica da se igra do posljednjeg zvižduka.

Raspored im je prilično dobar, iako u ovoj fazi više nema lakih utakmica, naročito za momčadi koje su pri dnu tablice. Slijede im Gorica, Šibenik, Lokomotiva i Istra. Ako izuzmemo Goričane kao momčad koja je daleko kvalitetnija, ostala tri protivnika bit će jasan pokazatelj Varaždinu gdje trenutno stoji. Objektivno, bodovi iz ta tri susreta odlučit će o sudbini Varaždina ove sezone.

10. Lokomotiva 20

Dokumentarni film o generaciji sjajnih rukometaša iz Atalante zvao se „Od ponora do Olimpa“. Ako će itko raditi dokumentarac o Lokomotivi, predlažemo radni naslov „Od Lige prvaka do ponora“. Nevjerojatno je da momčad koja je prošle sezone bila drugoplasirana, koja je igrala kvalifikacije za Ligu prvaka i umalo prošla prvu prepreku, sada vodi borbu za puko preživljavanje i ostanak u HNL-u.

Jasno nam je kao dan da momčad nije ista, da je otišlo dosta igrača, da je uostalom klub napustio i dugogodišnji trener Goran Tomić, ali ovakav strmoglavi pad teško je riječima objasniti. Novi trener od sredine ožujka je Samir Toplak koji često služi kao vatrogasno rješenje, ali objektivno teško je očekivati da će uspjeti. Razlika u odnosu na Varaždin je samo tri boda, to je prilično jasno, ali kvaliteta igre Lokomotive je upitna.

Klub je dosta griješio ove sezone, dovedeni su igrači koji su na zalasku svoje igračke karijere i koji nisu mogli dati ono što se od njih očekivalo. Premda ne odrađuje loše zadatke, upitno je koliko će se isplatiti dovođenje Kyriakosa Papadopoulosa koji sigurno ne prima minimalnu plaću. Lokomotiva se nalazi u dosta teškoj situaciji, zadnji put slavila je prije dva mjeseca baš u Varaždinu (0:1).

Raspored im donosi Dinamo i Rijeku te potom onaj ključni ogled kojeg smo već spominjali – Varaždin. To bi mogla biti presudna utakmica, ne u ovom slučaju za ostanak već za preokretanje jednog lošeg trenda. Kada bi Lokomotiva u toj utakmici izgubila bodove, mislim da bi bilo jasno da će teško dogurati do doigravanja, a kamoli osiguravanja ostanka.

Prognoza
1. Dinamo
2. Osijek
3. Gorica
4. Hajduk
5. Rijeka
6. Slaven Belupo
7. Šibenik
8. Istra
9. Varaždin
10. Lokomotiva

FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!