Nogomet

Fifin pravilnik ne dopušta Sosi prelazak u njemačku reprezentaciju

Branimir Korać • ponedjeljak, 10.05.2021.
Fifin pravilnik ne dopušta Sosi prelazak u njemačku reprezentaciju
Foto: Pixsell

Borna Sosa odlučio je igrati za njemačku reprezentaciju, a ne za hrvatsku, međutim moguće je da mu FIFA to neće dozvoliti jer nije u skladu s njenim pravilnikom...

Jesu li se Nijemci i Borna Sosa malo preračunali misleći kako će samo tako moći promijeniti reprezentaciju? Čini se da da.

Problem leži u Fifinom pravilniku koji ne dopušta Sosi da samo tako promijeni reprezentaciju. Naime odredbe u pravilniku su vrlo jasne i ne ostavljaju previše prostora za dvostruko tumačenje. One određuju kada i pod kojim uvjetima igrači mogu promijeniti reprezentaciju.

U Sosinom slučaju čini se da ne postoji opcija koja mu dopušta takvo što. Pretpostavljamo kako su cijelu tu akciju vodili njemački pravnici koji su uvjerili Sosu da ima pravo na promjenu reprezentacije. E sad, znaju li oni nešto što mogu iskoristiti kao tajni adut ili je posao odrađen šlampavo, vrijeme će pokazati.

Činjenice kažu kako igrač može promijeniti reprezentaciju ako je maksimalno tri puta nastupio za reprezentaciju dok nije napunio 21 godinu, a zatim tri godine nije upisao nijedan nastup. Sve to vrijedi ako igrač već ima državljanstvo nove reprezentacije. Konkretno, Sosa je trebao imati i njemačko državljanstvo prije nego je nastupio za mlade hrvatske elekcije, a on je državljanstvo dobio tek sada.

Druga opcija kaže da može promijeniti reprezentaciju uz kasnije dobivanje državljanstva, ali nakon što navrši 21 godinu ne smije odigrati više nijednu utakmicu za prošlu reprezentaciju. I ta odredba nije ispunjena.

Jednostavno je nevjerojatno da se dogodila ova situacija u kojoj bi najveći gubitnik mogao biti Sosa.

FOTO: Marko Prpić/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!