Nogomet

Nogometni menadžer iz Njemačke: 'DFB odustaje od Sose!'

Sportnet, Matej Kačan • utorak, 11.05.2021.
Nogometni menadžer iz Njemačke: 'DFB odustaje od Sose!'
Foto: Pixsell

Hrvatski nogometni agent Franjo Vranjković koji radi i ima jake veze u Njemačkoj kazao je kako tamošnji Savez zaista odustaje od Borne Sose zbog Fifinih pravila...

Priča oko odlaska Borne Sose pod skute Njemačkog nogometnog saveza (DFB) i igranja za Elf dobila je nagli obrat početkom tjedna. Naime, nakon što je sam lijevi bočni objavio kako će igrati za Njemačku, pojavile su se informacije kako mladi Vatreni ipak neće na to imati pravo.

Naime, Fifin statut dopušta mijenjanje dresa samo ako je igrač za U-21 reprezentaciju igrao s manje od 21 godine, a Sosa je u minulom ciklusu za Vatrene igrao s 22 godine. Po tome čak nije ni važno što je Sosina majka rođena u Njemačkoj jer lijevi bočni nije imao njemačko državljanstvo do prije koji tjedan.

Nijemci su dugo branili dvojno državljanstvo pa se Sosa samim rođenjem i hrvatskim državljanstvom odrekao njemačkog koje je naposljetku zatražio tek nedavno, a po pravilima Fife je bio prestar kad je posljednji put igrao za Hrvatsku da bi sad promijenio dres.

Sportske novosti kontaktirale su hrvatskog nogometnog menadžera koji radi u Njemačkoj i ima jake veze u samom DFB-u, Franju Vranjkovića. On je potvrdio priču iz samog Saveza koji, čini se, zaista odustaje od ideje sa Sosom.

"Sosa neće igrati za Njemačku jer ne ispunjava uvjete po Fifinom statutu. U srijedu će DFB imati sjednicu vezanu za reprezentacije kojom će predsjedati Oliver Bierhoff, tehnički direktor. Na njoj će Sosa biti jedna od točki dnevnog reda. Englisch mi je rekao da će potom objaviti priopćenje u kojem će konstatirati kako taj igrač ne ispunjava uvjete da bi stekao pravo igranja za Njemačku i s time zatvoriti priču koja se provlači po medijima."

Vranjkoviću je informacije prenio Jörg Englisch, šef pravne službe u njemačkom Savezu.

"Ključno je pravilo, kako mi je kazao Englisch, da igrač koji je naknadno uzeo drugo državljanstvo, koji ga nije imao prije nego što se počeo baviti nogometom i zaigrao prvu utakmicu za dosadašnju reprezentaciju u bilo kojem uzrastu, mora biti mlađih od 21 godine kad je igrao zadnji susret za matičnu reprezentaciju kako bi mogao promijeniti dres. Kako je Sosa igrao za Hrvatsku sa Škotskom kad je imao debelo preko 22 godine, i imao je niz nastupa nakon 21. rođendana, ne može dobiti zeleno svjetlo", kazao je menadžer dodavši da Nijemci neće ni predati zahtjev Fifi.

Vranjković je otkrio i svoje mišljenje i informacije kako je sve skupa zapravo PR priča ne bi li Sosa ostvario nastup za reprezentaciju i tako si osigurao radnu vizu za transfer u Englesku koja više nije dio EU.

" Njemu je najvažnije napraviti transfer u Englesku jer ima ponudu Leeds Uniteda kod kojeg je prvi ili drugi izbor na lijevom beku, a zanimaju se i neki drugi klubovi iz Premier lige. Samo Englezi mogu platiti koliko traži Stuttgart jer procjenjujem da će se raditi o dvadesetak milijuna eura. Niti jedan vodeći njemački klub nema ga za ozbiljno na radaru. Kako bi napravio transfer u Englesku, budući da ona više nije u EU, ponovno mora imati nastupe za hrvatsku A reprezentaciju. Zato je toliko bio nestrpljiv i tražio da ga Dalić što prije pozove, a budući da se to nije događalo uzeo je njemačko državljanstvo."

Ostaje za vidjeti kako će se priča rasplesti jer izjave mnogih aktera oko HNS-a, ali i izjave samog Sose odaju dojam spaljenih mostova i čini se da povratka u hrvatski dres možda i neće biti.

FOTO: Marko Prpić/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!