Nogomet

Euro 1964: Španjolci pred Francovim očima svrgnuli Sovjete s trona

Matej Kačan • petak, 14.05.2021.
Euro 1964: Španjolci pred Francovim očima svrgnuli Sovjete s trona

Drugo po redu Europsko nogometno prvenstvo, tada još poznato pod nazivom Kup nacija, odigrano je 1964. godine, a domaćin završnice bila je Španjolska. Domaćin je i slavio te bilježimo prvu europsku titulu ove velesile...

Nakon što su u premijernom izdanju UEFA Kupa nacija, danas poznatijeg pod imenom EURO Sovjeti uzeli prvi naslov europskog prvaka, četiri godine kasnije opet je organizirano natjecanje. Kao i u prvom izdanju, natjecanje je održano u obliku kvalifikacija na ispadanje na dvije utakmice, a nakon što su ostale četiri ekipe, odabran je domaćin.

Ovaj put to je bila Španjolska koja je 1960. lišena prilike za otići do kraja i napraviti povijesni uspjeh zbog političkih razloga. Tadašnja politička klima u Europi bila je vrlo napeta i rane Drugog svjetskog rata bile su svježe, a čak ni nogomet nije uspio do kraja zacijeliti i povezati Europu.

Španjolskom je tih godina drmala diktatura Francisca Franca koji je te 1960. zabranio reprezentaciji da putuje na gostovanje u Sovjetski Savez pa je Španjolska diskvalificirana, a sudbina je htjela da se baš ova dva ljuta ideološka suparnika s dvije strane Europe opet sretnu četiri godine kasnije.

U preliminarni ždrijeb ušlo je 29 reprezentacija. Prvotno ih je trebalo biti 30, ali je Grčka odustala nakon što je ždrijebana protiv Albanije zbog napetih odnosa dvije zemalja koje dijele granicu i koje svoje probleme vuku više stotina godina.

Sovjetski Savez kao branitelj naslova, Austrija i Luksemburg su dobili direktan prolaz do osmine finala, a ostali su igrali kvalifikacije u preliminarnoj rundi. Jugoslavija je u prvoj rundi u dvomeču svladala Belgiju s 4:2 ukupnim rezultatom, a posebno je zanimljiv bio prvi susret.

Tada jedan od najboljih napadača Europe, zadarski as Josip Skoblar vodio je s dva pogotka Jugoslaviju do 3:2 pobjede u Beogradu, dok je Milan Galić u uzvratu donio minimalnu pobjedu gostima. U osmini finala ipak Jugoslavija nije bila takvog uspjeha.

Nakon 0:0 u Beogradu protiv Švedske, uzvrat u Malmöu je krenuo sjajno te je legendarni Dinamovac Slaven Zambata doveo Jugoslaviju u vodstvo u 21. minuti. No, preokrenuo je Persson s dva pogotka, a Galić je u 64. postavio 2:2. Išlo bi se u repasaž, ali je Bild pogotkom za 3:2 izbacio Jugoslaviju iz natjecanja. Skoblar i Galić su s dva pogotka bili najbolji strijelci te reprezentacije koja je samo dvije godine ranije bila četvrta na svijetu u Čileu.

Kao "ubijoca favorita" pokazao se Luksemburg koji je u osmini finala svladao Nizozemce, a onda je u četvrtfinalu izborio treći susret protiv Danaca. No, Danska je imala sjajnog Olea Madsena koji je u kvalifikacijskim rundama zabio čak 11 pogodaka, od čega šest u ta tri susreta četvrtfinala. Rekordni 11. je zabio u 1:0 pobjedi u repasažu koji je poslao Dance na završni turnir.

Momčad turnira

Lev Jašin (Sovjetski Savez), Dezső Novák (Mađarska), Ferran Olivella (Španjolska), Feliciano Rivilla (Španjolska), Ignacio Zoco (Španjolska) Valentin Ivanov (Sovjetski Savez), Amancio Amaro (Španjolska), Luis Suárez (Španjolska), Flórián Albert (Mađarska), Ferenc Bene (Mađarska), Jesús María Pereda (Španjolska)

Madsena je te godine tražila Barcelona, ali je Danac ostao u svom trećeligaškom Hellerupu. Naime, pravila su nalagala da za dansku reprezentaciju smiju igrati samo amateri pa je Madsen zbog reprezentacije odbio priliku života, a tek će sezonu kasnije otići u Spartu Rotterdam. Madsen je zabio 11 golova, ali nijedan na završnici, a njegov će rekord ostati sve do ukupnih 12 pogodaka Davora Šukera u kvalifikacijama i na Euru 1996.

Danska je na njegovim krilima postala najveće iznenađenje prvenstva, a ostala tri sudionika završnog turnira bile su mahom velesile: branitelj naslova SSSR, Španjolska s momčadi punom zvijezda i Mađarska, ostaci legendarne "Lake konjice" i momčad koja će tog ljeta u Tokiju osvojiti olimpijsko zlato.

Kao domaćin turnira odabrana je Španjolska, a polufinala su ugostili Barcelona i Madrid. U Madridu je pred 34 tisuće ljudi na Santiago Bernabeu Španjolska svladala Mađarsku tek nakon produžetka. Nakon 1:1 u regularnom dijelu, pobjedu domaćinu donio je legendarni krilni igrač Real Madrida Amancio Amaro.

Sovjeti su imali mnogo lakši posao, golovima Voronina, Ponedelnika i Ivanova su deklasirali Dance i povijest se ponovila. No, za razliku od četiri godine ranije, Franco je svojim pulenima dopustio odigravanje utakmice protiv mrskog neprijatelja i Španjolcima više ništa neće stati na put.

Mađari su 20. lipnja u Barceloni svladali Dance s 3:1 u produžetku te su uzeli broncu, a dan kasnije igrano je veliko finale. Na Santiago Bernabeu natiskalo se preko 79 tisuća ljudi, među njima i sam Francisco Franco koji je očekivao trijumf i dokaz nadmoći njegove nacije.

Počelo je vatreno, već u šestoj minuti domaćin je poveo preko Chusa Perede, tada igrača Barcelone. No, samo dvije minute kasnije je izjednačio Galimzyan Khusainov, igrač Spartaka iz Moskve. Dugo je stajalo 1:1 i činilo se da se ide u produžetke, ali se u 83. minuti ukazao Marcelino, čovjek koji je zabio 70 golova za Zaragozu, a samo četiri za reprezentaciju. I od ta četiri, jedan slavlja vrijedan.

Marcelino će samo četiri dana kasnije još jednom ući u povijest. U finalu Kupa velesajamskih gradova je njegova Zaragoza igrala protiv Valencije, a napadač je također zabio pobjednički gol, također u 83. minuti i također za 2:1 i drugi veliki pokal u samo nekoliko dana.

No, glavna zvijezda te španjolske reprezentacije bio je Luis Suarez. Legendarni veznjak i organizator igre bio je srce i duša te ekipe, a te će godine postati i prvi igrač koji je objedinio nacionalnu i klupsku europsku titulu. Naime, te 1964. je njegov Inter u finalu Europskog kupa svladao Real Madrid u Beču.

Ovako je Pereda opisao tadašnju momčad Španjolaca: "Bili smo jako dobra momčad. Imali smo Luisa Suareza koji je upravljao orkestrom. Imali smo sjajne igrače poput Amancia i Marcelina koji je bio prirodno talentiran strijelac. Zapravo, bili smo fantastična ekipa", kazao je strijelac prvog pogotka u finalu o momčadi koja je osvojila prvi od tri europska naslova.

Do 1980. i uvođenja grupnog sustava se Španjolci neće plasirati na završnicu, a medalju su čekali do 1984. i srebra u Francuskoj. Nakon toga još suše do fantastične, legendarne generacije koja je spojila europske naslove 2008. i 2012. sa svjetskim 2010.

Finale

Španjolska - Sovjetski Savez 2:1

Madrid, Santiago Bernabeu 79.115

Sudac: Arthur Holland (Engleska)

Strijelci: 1:0 Pereda (6.), 1:1 Khusainov (8.), 2:1 Marcelino (84.)

Španjolska: José Ángel Iribar, Feliciano Rivilla, Isacio Calleja, Ignacio Zoco, Ferran Olivella (c), Josep Maria Fusté, Carlos Lapetra, Luis Suárez, Marcelino Martínez, Jesús María Pereda, Amancio Amaro

Sovjetski Savez: Lev Jašin, Viktor Aničkin, Viktor Šustikov, Albert Šesternjov, Eduard Mudrik, Valerij Voronin, Aleksej Kornejev, Igor Čislenko, Galimzyan Khusainov, Valentin Ivanov (c), Viktor Ponedelnik

FOTO: Screenshot

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!