Nogomet

Euro 1972: Dominacija Gerda Müllera za početak njemačke dominacije svjetskim nogometom

Matej Kačan • ponedjeljak, 17.05.2021.
Euro 1972: Dominacija Gerda Müllera za početak njemačke dominacije svjetskim nogometom

Završnica Eura 1972. odigrana je u Belgiji, a naslov je po prvi put odnijela Zapadna Njemačka predvođena Gerdom Müllerom. Müller je s 11 golova izdominirao natjecanje te je najavio dominaciju svoje zemlje dugu preko 20 godina...

Europsko prvenstvo 1972. godine, četvrto natjecanje po redu i drugo pod imenom Euro odigrano je u Belgiji kao zemlji domaćinu. Belgijci su bili jedna od tri prijave za završni turnir koji je opet ugostio četiri reprezentacije, ali su druge dvije stigle od Engleske i Italije koje su razočarale i nisu se plasirale na završnicu.

Sustav natjecanja bio je sličan onome uspostavljenom četiri godine ranije. 32 reprezentacije raspoređene su u osam skupina po četiri ekipe, a iz svake skupine je samo prvoplasirani išao dalje u četvrtfinale. Utakmice u grupnoj fazi igrane su kroz 1970. i 1971. godinu po principu svaki sa svakim kod kuće i u gostima uz dva boda za pobjedu i bod za remi.

Branitelj naslova Italija smješten je u skupinu 6 uz Austriju, Švedsku i Irsku, a Talijani su veliku formu pokazali sa sigurne četiri pobjede i samo dva remija, 0:0 sa Šveđanima i 2:2 s Austrijom. Reprezentacija Jugoslavije je u natjecanje krenula u skupini 7, odlučna da napokon osvoji naslov nakon poraza u finalu 1968.

Skupina je odrađena kvalitetno i bez poraza, uz tri pobjede te tri remija ispred jake Nizozemske te Istočne Njemačke i Luksemburga. Posebno se ističe utakmice protiv Nizozemske koju je Jugoslavija odigrala na splitskom Starom placu, a slavila je 2:0 golovima lokalnog splitskog heroja Jurice Jerkovića i legendarnog Dragana Džajića.

Džajić je bio i najbolji strijelac te reprezentacije s tri pogotka, dva je dodao Josip Bukal, a po jedan Jerković i Zoran Filipović. Četvrtfinale je donijelo dvomeč sa Sovjetima koji su nakon 0:0 na Marakani lako slavili s 3:0 u Moskvi i plasirali se na završnicu.

Tamo je po prvi put stigla i Zapadna Njemačka koja je skupinu s Poljskom, Turskom i Albanijom riješila s četiri pobjede i dva remija, a od deset postignutih pogodaka u kvalifikacijama čak šest je zabio Gerd Müller.

Nije legendarni napadač stao tu, u četvrtfinalu su na noge Nijemcima došli Englezi. Svu svoju silu i kvalitetu Njemačka je pokazala u prvom susretu na Wembleyju kroz koji je protutnjala s 3:1 golovima Hoenessa, Netzera te Müllera, dok je u Zapadnom Berlinu na Olimpijskom stadionu bilo 0:0.

Momčad prvenstva:


Jevhen Rudakov (SSSR), Revaz Dzodzuašvili (SSSR), Murtaz Khurtsilava (SSSR), Franz Beckenbauer (Zapadna Njemačka), Paul Breitner (Zapadna njemačka), Uli Hoeness (Zapadna Njemačka), Günter Netzer (Zapadna Njemačka), Herbert Wimmer (Zapadna Njemačka), Raoul Lambert (Belgija), Jupp Heynckes (Zapadna Njemačka), Gerd Müller (Zapadna Njemačka)

Mađari su do polufinala stigli pobjedom nad Rumunjskom u repasažu nakon dva remija, dok je najveće iznenađenje priredila Belgija. Belgijci su u četvrtfinalu s Italijom na San Siru izvukli 0:0, dok su u uzvratu ostvarili veliku 2:1 pobjedu golovima Van Moera i Van Himsta.

Belgija je tako postala jedina zemlja kandidat za završnicu koja se na istu plasirala pa joj je turnir i dodijeljen, a igralo se na četiri stadiona u tri grada. Uz Antwerp i Liege, dva stadiona su bili domaćini u Bruxellesu.

Sovjeti su stigli kao jedina reprezentacija koja je nastupila na svakoj završnici od uspostavljanja natjecanja, dok su Mađari ponovili uspjeh uz 1964. Belgija i Zapadna Njemačka su debitirale na završnici te je ždrijeb odlučio da se sretnu u polufinalu.

U Antwerpu je još jednom dominirao Müller s dva pogotka u 2:1 pobjedi, dok je SSSR pogotkom Konkova minimalno svladao Mađare u drugom polufinalu. Treće mjesto osvojila je domaća Belgija koja je preko i Van Himsta s 2:1 svladala Mađare, a onda je uslijedilo finale.

Na Heyselu pred 43 tisuće ljudi su Nijemci pokazali da su zaista u tom trenutku bili vodeća sila u Europi s najboljim napadačem na svijetu. Müller je još jednom izdominirao, pogađao je u 27. i 58. minuti za četiri pogotka na završnici uz sedam u kvalifikacijama. Jedan je dodao Herber Wimmer i Zapadna Njemačka osvaja svoj prvi naslov.

Nijemci su bili apsolutno dominantna sila, jer osim Müllera (igrač i strijelac turnira), tu je bio i legendarni "Kaiser" Franck Beckenbauer te Gunter Netzer te su njih trojica uzeli prva tri mjesta u poretku za najboljeg igrača turnira.

Time je počela i velika dominacija Zapadne Njemačke, a onda i jedinstvene Njemačke kao vodeće svjetske nogometne velesile jer su od 1972. do 1996. u 24 godine Nijemci bili u devet od 13 mogućih finala Europskih i svjetskih prvenstava.

FINALE:

Zapadna Njemačka - SSSR 3:0

Bruxelles, Heysel, 43.066

Sudac: Ferdinand Marschall (Austrija)

Strijelci: Müller (27.), Wimmer (52.), Müller (58.)

Zapadna Njemačka: Sepp Maier, Franz Beckenbauer (c), Horst-Dieter Höttges, Hans-Georg Schwarzenbeck, Paul Breitner, Herbert Wimmer, Uli Hoeneß ,Günter Netzer, Jupp Heynckes, Erwin Kremers, Gerd Müller

SSSR: Jevhen Rudakov, Revaz Dzodzuašvili, Murtaz Khurtsilava (c), Vladimir Kaplični , Jurij Istomin, Vladimir Troškin, Viktor Kolotov, Anatolij Konkov , Anatolij Baidačni, Anatolij Baniševski, Vladimir Oniščenko

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!