RTL video

Ćorluka za RTL Sport: 'Izbornik zna što će dobiti od mene, a to je iskrenost, takav sam bio i kao igrač'

Branimir Korać • utorak, 18.05.2021.
Ćorluka za RTL Sport: 'Izbornik zna što će dobiti od mene, a to je iskrenost, takav sam bio i kao igrač'

Vedran Ćorluka završio je igračku karijeru i posvetit će se trenerskoj. Za početak će pomagati Zlatku Daliću u hrvatskoj reprezentaciji prije i tijekom Europskog prvenstva...

Vedran Ćorluka do jučer je bio u dresu moskovskog Lokomotiva na travnjaku, a sada se okreće novoj ulozi, kreće prema trenerskom poslu.

"Stvarno se puno toga izdogađalo u tri godine, ni meni nije lako sve pohvatati, život je nekako prebrz, ali uživam u svemu što mi se odgađa pa i u ovoj novoj ulozi. Odmah ulazim u te trenerske vode. Moram priznati da sam zadovoljan sa svime što se događa", ističe Ćorluka za RTL Sport.

Ćorluka je doživio tu čast da je odmah uskočio u stožer reprezentacije. Kontakt sa Zlatkom Dalićem uspostavljen je prije nekog vremena i dao je pozitivan odgovor što mu je sigurno olakšalo odlazak s travnjaka.

"Iznimna mi je čast, prije nekih dva mjeseca se dogodio taj poziv, a samim time da me šef stavio u kontekst da mogu pomoći mi je veliko priznanje. Nakon dužeg razmišljanja i nakon kontakata s bivšim suigračima i njihovog pozitivnog odgovara, sam to i prihvatio. Izbornik zna što će dobiti od mene, to je iskrenost jer sam takav bio i kao igrač. Uvijek sam bio iskren i prema suigračima i trenerima, a to očekujem i od njih. Izbornik je to zapamtio, vjerojatno mu se svidjelo kako sam razmišljao u nogometnom smislu i vjerujem u jako dobru suradnju."

Bit će posebno zanimljivo surađivati s Modrićem i ostalim dojučerašnjim suigračima.

"Bit će zanimljivo, prvi razgovori su prošli uz dosta smijeha i svi jedva čekaju prvi trening kad me vide da sam sa strane u trenerskoj odjeći, bit će sigurno zezancije i smijeha. Ali kasnije ćemo se uozbiljiti. Znaš već koliko su ti oni dobri prijatelji i koliko je poštovanje između nas veliko i očekujem dosta zezancije na svoj račun, ali i da me saslušaju kada imam nešto ozbiljno za reći."

Kako Ćorluka vidi današnju reprezentaciju?

"Igra se ne razlikuje puno od prošlih kvalifikacija, razlika je jedino u tome što ima puno više utakmica. S kim god sam razgovarao i s onima koji imaju i nemaju veze s nogometom, svi imaju onaj osjećaj 'pa opet igramo'. Nekako se s time izgubio naboj kada igra reprezentacija i to će se promijeniti. Uvijek smo bili pravi kada je veliko natjecanje i ne sumnjam da će opet biti tako. Očekujem prolazak grupe, a nakon toga smo jako nepoželjan protivnik."

U skupini je Engleska papirnati favorit, no Ćorluka grupu vidi kao jako izjednačenu.

"Grupa je po mjeri, Englezi su favoriti, igraju doma, ali nikad njima nije bilo lako s nama kao ni nama s njima. Mislim da će ta utakmica biti jako bitna za nas jer je prva, odredit će dosta ozračje za sljedeće dvije utakmice. Tu moramo dobro ući i tražiti pobjedu. Što se tiče Češke i Škotske tu smo mi favoriti, oni će biti na papiru u podređenom položaju, ali s obzirom na kvalifikacije i kako su igrali te koga su izbacili, grupa je sigurno dosta izjednačena. Očekujem naš prolaz dalje."

Za razliku od ranijih reprezentacija, ova danas je puna mladih igrača.

"Imamo puno više mlađih igrača nego što smo ih imali 2018. Mi smo igrali godinama zajedno i dosta smo toga proživjeli ne samo na terenu nego i van njega. To je sada naša snaga, mladenački zanos koji ti igrači imaju, ali i kvalitetu. Hrvatska napokon ima raznovrsnost, dobili smo i Petkovića koji je fenomenalan igrač, nadam se da će biti na razini kakvu očekujemo. Da imamo nešto drugačije u odnosu na 2018., to je sigurno, nadam se da ćemo pokazati to u pozitivnom smislu."

S Lovrenom i Vidom prošao je puno i imat će i dalje iskren odnos.

"Bit ću iskren, ali i Lovren i Vida znaju kada pogriješe i krivo se postave, oni to sami shvaćaju, ne treba im nitko to sada govoriti, ali da ćemo imati dobar i iskren odnos, to je istina. Lovren mi je bio i sada veliki protivnik u Zenitu, uvijek je naš odnos bio odličan, ali da ću probati savjetovati, to sigurno."

Kao trener, Ćorluka će biti iskren prema svim igračima, to je ono što se cijeni.

"Kod svih trenera sam cijenio stručnost, da znaš što želiš i kako želiš da ti ekipa igra te da to znaš primijeniti na treninzima i utakmicama. Uz to glavna osobina i želim je i ja imati, a to je iskrenost prema svim igračima, da svaki zna svoju ulogu i da ja znam je li on to spreman prihvatiti ili ne."

Oko slučaja Sosa, smatra da se ispravno postupilo i da sada Sosi treba dati mir.

"Sosa je zanimljiv slučaj, iskreno nisam ga toliko pratio, ali još dok je bio u Dinamu već je bilo vidljivo da je odličan. U neku ruku, sada kada sam saznao sve što se izdogađalo, dečko je odlučio i tu odluku je trebalo poštovati. Ako je mislio da je to dobra odluka, nema se tu što za reći. Drago mi je što je ipak ovako ispalo i što će igrati i dalje za Hrvatsku i što to i želi. Na svima iz mladih reprezentacije je da se taj slučaj više ne ponovi i da Hrvatska ne gubi tako igrače. Njemu sada treba mir, da se slegne, prođe vrijeme, ako on želi nema razloga da ne bude u reprezentaciji."

Kraj karijere u Dinamu?

"Ta ideja je postojala, ali nitko me nije zvao, nije se dogodilo. Imat će sada u meni velikog navijača s obzirom da su moji Zagreb i Sloboština uvijek obojani u plavo i bit će i dalje."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!