Nogomet

Euro 1976: Najpoznatiji jedanaesterac u povijesti za prvu titulu Čehoslovaka

Branimir Korać • srijeda, 19.05.2021.
Euro 1976: Najpoznatiji jedanaesterac u povijesti za prvu titulu Čehoslovaka

Zadnje Europsko prvenstvo koje je odigrano sa samo četiri reprezentacije na završnici je ono iz 1976. godine kada se borba za titulu vodila u Zagrebu i Beogradu. Na kraju su slavili Čehoslovaci finalnom pobjedom protiv Zapadne Njemačke...

Završnica Europskog prvenstva 1976. godina održana je u Beogradu i Zagrebu. Ono što je zanimljivo, nijedna od četiri utakmice odigrane u završnici nije dala pobjednika u 90 minuta, tri puta odlučivali su produžeci, a jednom jedanaesterci.

Bio je to zadnji turnir koji je odigran sa završnicom od svega četiri reprezentacije, UEFA je odlučila od 1980. godine promijeniti format natjecanja sa završnicom od osam reprezentacija koja će se zadržati niz godina.

U kvalifikacijama su nastupile 32 reprezentacije koje su bile podijeljene u osam skupina po četiri reprezentacije. Samo jedna reprezentacija s prošle završnice uspjela je kroz kvalifikacije doći dio završnog turnira i to Zapadna Njemačka, a Sovjetski Savez, Belgija i Mađarska nisu uspjeli. Sovjetski Savez i Belgija zapeli su u četvrtfinalu dok je Mađarska zaustavljena još u skupini. U skupini su zapeli i Poljaci koji su dvije godine ranije bili treći na svijetu.

Mađari nisu uspjeli proći skupinu s Walesom, Austrijom i Luksemburgom, na kraju su imali tri boda manje od Velšana koji su ih oba puta svladali na krilima Johna Toshacka. Wales je upisao pet pobjeda i jedan poraz, pokleknuo je samo u prvoj utakmici protiv Austrije s 2:1.

Poljaci su pak bili u teškoj skupini s Nizozemskom i Italijom te se sve do kraja nije znao rasplet. U zadnjem kolu trebala im je pobjeda protiv Italije koja je usavršila remije bez pogodaka, ali unatoč dominaciji Poljaka, susret u Varšavi završen je 0:0 i Nizozemska je otišla u četvrtfinale s najboljom gol razlikom.

Jugoslavija je bila u skupini sa Sjevernom Irskom, Norveškom i Švedskom te uvjerljivo bila prva u skupini. Krenula je pobjedom 3:1 protiv Norveške uz dva gola Josipa Katalinskog i jedan Momčila Vukotića da bi nakon toga upisala jedini poraz, 1:0 u Belfastu protiv Sjeverne Irske. Nakon toga uslijedila su gostovanja u Švedskoj i Norveškoj te pobjede 2:1 i 3:1, Šveđane su srušili Katalinski i Zvonko Ivezić, a Norvežane hajdukovci Iko Buljan i Ivan Šurjak. Jedan gol dodao je Vladislav Bogićević. Za kraj kvalifikacija Jugoslavija je s 3:0 svladala Švedsku u Maksimiru golovima Branka Oblaka koji je taman napustio Hajduk i otišao u Schalke, Franje Vladića i Dinamove zvijezde Drage Vabeca. Oblak je u zadnjoj utakmici kvalifikacija zabio za 1:0 pobjedu protiv Sjeverne Irske.

MOMČAD TURNIRA

Ivo Viktor (Čehoslovačka)
Anton Ondruš (Čehoslovačka)
Ján Pivarník (Čehoslovačka)
Ruud Krol (Nizozemska)
Franz Beckenbauer (Zapadna Njemačka)
Antonín Panenka (Čehoslovačka)
Jaroslav Pollák (Čehoslovačka)
Rainer Bonhof (Zapadna Njemačka)
Dragan Džajić (Jugoslavija)
Zdeněk Nehoda (Čehoslovačka)
Dieter Müller (Zapadna Njemačka)

Prvoplasirani iz skupina susreli su se u četvrtfinalu gdje su odlučivali o putnicima na završnicu. Jugoslavija je igrala protiv Walesa te je u prvom susretu u Maksimiru slavila s 2:0 golovima Vukotića i Danila Popivode da bi u uzvratu remizirali 1:0. Katalinski je zabio iz penala pa je Ian Evans samo poravnao na 1:1.

Čehoslovačka je zaustavila Sovjetski Savez, slavila je 2:0 u Bratislavi pa odigrala 2:2 u Kijevu. Koban je bio Jozef Moder koji je zabio tri od četiri pogotka. Zapadna Njemačka je zahvaljujući pobjedi 2:0 golovima Hoenessa i Toppmollera izbacila Španjolsku, a Nizozemci su s ukupnih čak 7:1 pregazili Belgiju.

Završnica je odigrana u Zagrebu i Beogradu i definitivno je najneizvjesnija ikad. Svi susreti otišli su u produžetke, a finale i korak dalje s raspletom koji će zauvijek biti upisan u povijest.

Čehoslovačka je u prvom polufinalu u Maksimiru izbacila Nizozemsku. Kapetan Čehoslovaka Anton Ondruš prvo je zabio za vodstvo, ali 20 minuta prije kraja postigao je i autogol što je odvelo susret u produžetke. Tamo su Zdenek Nehoda i František Vesely zabili za 3:1 i ulazak u finale.

U drugom polufinalu Jugoslavija je sjajno krenula protiv Zapadne Njemačke i povela 2:0 golovima Popivode i Dragana Džajića nakon pola sata igre, ali Nijemci u zadnjih pola sata susreta izjednačavaju preko Heinza Flohea i Dietera Müllera. U produžecima je Jugoslavija pala, a Müller s još dva gola odvodi Njemačku u finale.

U velikom finalu u Beogradu Njemačka je ponovno rano ušla u zaostatak 2:0, Jan Švehlik i Karol Dobiaš zabili su za 2:0 Čehoslovaka, no Müller i u 89. minuti Bernd Hölzenbein vratili su Njemačku. Nakon 120 minuta nije bilo pobjednika i uslijedilo je raspucavanje s 11 metara.

U četvrtoj seriji Uli Hoeness pucao je preko gola i Antonin Panenka dobio je priliku odvesti Čehoslovake do titule. To je i napravio, Sepp Meier bacio se u stranu, a Panenka je najpoznatijim penalom u povijesti lagano potkopao loptu i poslao je po sredini gola u mrežu.

Čehoslovaci su u svom drugom nastupu na završnom turniru stigli do prve titule. Što se tiče igrača iz hrvatskih klubova koje je Ante Mladinić koristio na završnici bili su tu Ivan Buljan (Hajduk), Dražen Mužinić (Hajduk), Jurica Jerković (Hajduk), Ivica Šurjak (Hajduk), Slaviša Žungul (Hajduk) i Luka Peruzović (Hajduk).

FINALE:

Čehoslovačka - Zapadna Njemačka 5:3 penali (2:2)

Beograd, Stadion Crvene zvezde, 30.790

Sudac: Sergio Gonella (Italija)

Strijelci: 1:0 Švehlik (8.), 2:0 Dobiaš (25.), 2:1 Müller (28.), 2:2 Hölzenbein (89.)

Čehoslovačka: Ivo Viktor, Anton Ondruš, Ján Pivarník, Koloman Gögh, Jozef Čapkovič, Karol Dobiaš (František Vesely 94.), Jozef Móder, Antonín Panenka, Marián Masný, Zdeněk Nehoda, Ján Švehlík (Ladislav Jurkemik 79.)

Zapadna Njemačka: Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Berti Vogts, Hans-Georg Schwarzenbeck, Bernard Dietz, Rainer Bonhof, Herbert Wimmer (Heinz Flohe 46.), Erich Beer (Hans Bongartz 80.), Uli Hoeneß, Dieter Müller, Bernd Hölzenbein

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!