Nogomet

[VIDEO] Krnja Hrvatska krenula s pripremama za EURO, Dalić: 'Od petka počinjemo s pravim radom!'

Matej Kačan • utorak, 25.05.2021.
[VIDEO] Krnja Hrvatska krenula s pripremama za EURO, Dalić: 'Od petka počinjemo s pravim radom!'
Foto: Pixsell

Hrvatska nogometna reprezentacija, barem njen manji dio, okupila se i u Rovinju kreće s pripremama za EURO koji će za Vatrene početi 13. lipnja na Wembleyju protiv Engleske...

Napokon se okupila hrvatska reprezentacija koja kreće u pripreme za EURO koji počinje za oko tri tjedna. Tek 11 igrača kreće s treninzima u Rovinju, a situaciju je prokomentirao Zlatko Dalić.

"Konačno da i službeno kreću pripreme. Veselimo se tome, danas krećemo s treninzima u Rovinju s 11 igrača kojima su prvenstva završila ranije. Sutra se priključuju Pašalić i Vrsaljko i u petak ostali kad ćemo napokon biti koliko toliko kompletni. Mateo se priključuje nakon finala 31. svibnja, a trojica mladih igrača 4. lipnja, također u Zagrebu. Čestitao bih svim igračima koji su u klubovima osvojili trofeje, poželio sreću Mateu u finalu Lige prvaka da na okupljanju opet imamo tortu."

Od važnijih informacija se ističe stanje Filipa Uremovića za kojeg se tek treba vidjeti hoće li biti do kraja spreman za pripreme ili će se nekome aktivirati pretpoziv.

"Poželio bih svima nama sreću. Od važnijih stvari ćemo vidjeti što je s Uremovićem i ozljedom, sedam dana je radio rehabilitaciju. On ima prednost jer kvalitetno igra stopera i desnog bočnog, ali ako ne bude na sto posto nećemo ići u rizik."

Izbornik će napokon imati više vremena za uigravanje taktike, ali glavna formacija u kojoj Hrvatska najbolje igra se neće previše mijenjati.

"Nećemo puno mijenjati, držat ćemo se najboljeg što imamo, i što je bilo u Rusiji, a to je naš 4-2-3-1 ili 4-1-4-1. To najbolje znamo, a tu dosta ovisimo o centralnom napadaču, pogotovo o Petkoviću. Puno smo gradili oko toga. Druga solucija je 4-4-2, ili 4-3-1-2 s dvije polušpice, dva napadača polulijevo i poludesno. Imat ćemo vremena za vidjeti, imamo i dvije pripremne utakmice, Armeniju na kojoj ćemo probati i glavni test protiv Belgije. Nadam se da ćemo se posložiti kroz ovih deset dana, imat ćemo devet treninga u Rovinju gdje ćemo vježbati taktiku, ali mislim da nam je najprirodnija ta opcija iz Rusije i kroz veći dio Lige nacija i kvalifikacija, ali to najviše ovisi o stanju i formi igrača."

Hrvatski su igrači po završetku sezone ušli u vrlo dobre forme u svojim klubovima i svakako ima materijala za optimizam.

"Navodili ste u medijima da su igrači osvojili mnogo trofeja, imali smo i mnogo igrača u dobroj formi i strijelaca, to veseli. Malo brine ozljeda Rebića jer mu se uvijek desi taj sitni peh i moramo biti oprezni. Veseli me dobra forma, da su osvajali trofeje. Nemam razloga biti pesimist, mogu biti samo sretan i poželjeti svima da budu zdravi, da se odmore i da s ozbiljnim radom krenemo u petak", poručio je Dalić.

Situacija na desnom krilu nije dramatična kao što su se izbornikove riječi prenosile, Dalić je pojasnio svoju izjavu da svi žele igrati lijevo, a ne desno.

"Rekao sam to u kontekstu da ne možemo napraviti idealnu postavu da svi igraju na pozicijama kao u klubu, svi u klubovima igraju različit tip nogometa. Neće tu biti problema da nitko ne želi igrati desno, nego što igrač nije najbolji kad nije u idealnoj poziciji. Nije da nemamo igrača na toj poziciji, to je fantastično najviše u Rusiji igrao Rebić, imamo Brekala, Perišića, Ivanušeca koji je to igrao u Dinamu, tu neće biti problema."

Ako želi ostvariti bolji rezultat, Hrvatska pod hitno mora poraditi i na igri i branjenju prekida. Dalić je tu najavio promjene.

"To je naš kroničan problem i više sam puta rekao da mi možemo vježbati taj prekid, ali svaki igrač mora poraditi na odgovornosti kod prekida. Promijenit ćemo način iz čovjeka u zonu jer bi uvijek netko nekom pobjegao, ali je tu najviše na igračima, da kažu da im njihov igrač neće dati gol, moramo popraviti taj segment odgovornosti. Radit ćemo na tome."

Igrači su imali ogroman napor i zato će se pripreme bazirati na regeneraciji i taktici, neće biti fizičkog dijela.

"Imat ćemo mali problem jer je sezona bila duga, pogotovo onima u najvećim klubovima. oni su premoreni i zasićeni i morat ćemo paziti i raditi dan po dan po osjećaju, ne možemo napraviti striktan plan. veliki su bili stresovi i zahtjevi i kroz pripreme se moramo osvježiti i najviše raditi na taktici. Nema koristi od neke fizičke pripreme u ovoj fazi, treba se odmoriti i raditi taktiku. Ja mogu reći 'dat ćemo sve od sebe, motiv, želja, poginut ćemo na terenu', to nije upitno, ali nije dovoljno. Hrvatska mora biti taktički savršena, mnogo bolja nego u Ligi nacija. EURO je jak", poručio je Dalić.

Skauting za suparnike na Euru je već počeo. Fokus je na Englezima, ali se ni drugi ne zanemaruju.

"Ići ćemo korak po korak. Engleze prate Jerkan i Mark, Vukojević prati Češku. Imat ćemo dobar skauting i sve podatke, čekaju nas tri teške utakmice. Englezi će biti najteži, igramo protiv najvećeg kandidata za prvaka. Satkani su iz najbolje svjetske lige, sedam ih igra finale LP, a igraju na domaćem terenu. Ne smijemo zanemariti ni Čehe s osam igrača u istom klubu ni Škote koji su domaćini. No, znamo svoj cilj, pripremiti se i proći grupu."

Dalić je u više navrata kazao kako ova nova reprezentacija još nije prava ekipa i pravi tim kao ona iz Rusije, ali sad će imati vremena na pripremama da se postigne ta sinergija i atmosfera.

"Kroz pripreme i razgovore ćemo raditi na tome, ali to zajedništvo donosi rezultat. Kroz svaku utakmicu rezultat donosi atmosferu. Još nismo tim, fali nam vremena i te atmosfere i na tome ćemo raditi kroz sastanke i razgovore, do svakoga ću pokušati doprijeti. Svatko od nas želi najbolje, svatko gleda na sebe, ali moramo gledati na reprezentaciju. Ovo nije klub, ovdje ipak moraš dati više i raditi na toj razlici u godinama. Na SP smo imali igrače iz Barcelone, Reala, Intera, Bayerna, sad su tu ipak neke druge lige. No, imam vjere u nas."

Je li Hrvatska jedna od onih reprezentacija kojima je odgoda Eura za godinu dana najviše naštetila?

"Nisam o tome razmišljao, silom prilika je bilo tako. U smislu starijih igrača smo opterećeni i stariji, ali su mlađi igrači dobili godinu više. Igrači iz Dinama su kroz Europsku ligu postali bolji i nemamo prava kukati. Kako je drugima, tako je i nama i ne vidim problem."

Kao treneru će mu svakako biti zanimljivo popratiti finale Lige prvaka, ali Daliću srce i um govore suprotno po pitanju pobjednika.

"Manchester je favorit jer su toliko uložili i Guardiola u šest godina nije to još osvojio iako je to cilj. Chelsea me oduševio s igrama jer su mlada i brza ekipa sa Chillwelom i Mountom koji će i nama biti suparnici i tu im vidim šansu, kao i u FA Kupu. Nadam se da će Mateo igrati, vratio se i na njihovom treneru je da odluči. Zbog Matea navijam za Chelsea. No, pogledajte samo finale LP, sedam Engleza igra finale, dvije engleske ekipe, a tek naš jedan igrač."

Posljednja poruka za navijače:

"Nama navijači fale jako puno, usudio bih se reći najviše od svih. Nogomet nema smisla bez navijača i to je već previše i nadam se da će stadioni biti barem dopola puni, ali kad vidimo te sve uvjete za navijače po pitanju troškova, puta, karata i izolacija će si teško ljudi to priuštiti. Falit će nam, želimo pun stadion, tko ne bi hio biti na Wembleyju na otvaranju. Nedostaju nam jako puno, nedostajali su nam sve ovo vrijeme, ali bit će sve ok", zaključio je Dalić.

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!