Nogomet

Predstavljamo Njemačku: Löw za kraj pokušava zaustaviti slobodni pad u skupini smrti

Matej Kačan • nedjelja, 30.05.2021.
Predstavljamo Njemačku: Löw za kraj pokušava zaustaviti slobodni pad u skupini smrti

Nakon što su razočaravajuće ispali u skupini na SP 2018., Nijemci si sigurno ne mogu dozvoliti takva dva posrtaja. No, na ovom će Euru kao jedan od domaćina morati proći kroz skupinu smrti s Portugalcima, Francuzima i Mađarima...

Kad su izvučene skupine za EURO 2020, sve su oči bile uprte upravo u skupinu F. S pravom ona nosi epitet skupine smrti na ovom natjecanju jer tu su tri od četiri polufinalista s prošlog izdanja 2016. - Njemačka, Francuska i Portugal. I dok Portugal brani europski naslov, a Francuska želi spojiti svjetski i europski, Nijemci samo žele spasiti svoj obraz.

Vrhunac dominacije njemačkog nogometa u 21. stoljeću bile su godine kad je Bayern dominirao Europom, a reprezentacija pogonjena tom jezgrom iz Bayerna se popela na vrh svijeta u Brazilu 2014. No, nakon toga selekcija vođena Joachimom Löwom bilježi pad koji je vrhunac svoje drame doživio na SP.

Löw je godinama pod metama kritika zbog zastarjele igre i ideja, ali i vjerovanja nekim svojim senatorima i starijim igračima umjesto da u vatru ubaci mlade nade kakve njemačka škola nogometa izbacuje gotovo svake sezone.

Njemačka se na SP osramotila, u Ligi nacija je imala nevjerojatnih poraza, ali je kvalifikacije odradila poprilično suvereno, uz tek jedan poraz. Löw nakon Eura odlazi uz punih 15 godina na kormilu, naslijedit će ga Hansi Flick koji mu je bio i pomoćnik te 2014., a za kraj je sadašnji izbornik ipak odabrao spoj mladosti i iskustva.

Nije sve prošlo bez problema, ozljeda je izbacila Marc-Andrea Ter Stegena, Marco Reus je odbio poziv, dok je stanje ozljede Leona Goretzke nejasno iako je on na popisu. Hrvatska javnost dobro je zapamtila debakl s pokušajem pozivanja Borne Sose na lijevi bek, a Löw je na kraju morao u reprezentaciju vratiti iskusne Mattsa Hummelsa i Thomasa Müllera, iako se dvojac oprostio nakon SP 2018.

Tri godine od Rusije je Njemačka provela u ponovnoj izgradnji i pomlađivanju i to se na popisu vidi, iako su tu i dalje dobro poznata iskusna imena poput vraćenog dvojca, ali i Neuera, Kroosa, Cana, Gündogana, Kimmicha i ostalih kojima Löw vjeruje.

No, svježa krv, a posebno u napadu u vidu Havertza, Wernera, Sanea, Gnabryja ili mladog, 18-godišnjeg Jamala Musiale govori da bi Njemačka ipak mogla biti ona stara, energetski nabijena i direktna momčad sa sjajnim pressingom, kako i tradicija njemačkog nogometa nalaže.

Prolazak grupe, barem kao dio najbolje trećeplasiranih neki je minimum, pogotovo zato što su Nijemci jedan od domaćina i igrat će svoje utakmice na Allianz Areni u Münchenu. No, jasno je da će krajnji cilj i vrhunac procesa pomlađivanja biti 2024. godina kad su Nijemci "pravi", punokrvni domaćini.

Europska prvenstva

Povijest Europskih prvenstava za Njemačku, bilo jedinstvenu ili Zapadnu, duga je i bogata uspjesima. Od prve kvalifikacije na završni turnir 1972. i odmah prvog naslova, Njemačke su reprezentacije bile na svakom turniru, a na devet od 12 su prošle grupu. Svaki put nakon prolaska grupe izboreno je polufinale, a pet puta se igralo finale.

Zapadna Njemačka po prvi put se pojavila na završnicama 1972. u Belgiji i odmah je pokazala da je velesila. Vođena velikim Gerdom Müllerom koji je zabio 11 pogodaka te Franzom Beckenbauerom kao kapetanom, Nijemci su s dva gola Müllera svladali Belgiju u finalu, a onda su uz nova dva pogotka sjajnog napadača te jedan Wimmera deklasirali Sovjete za svoj prvi naslov.

Četiri godine kasnije u Jugoslaviji to je bila praktički ista ekipa, samo je umjesto Gerda Müllera dominirao jedan drugi, Dieter Müller. On je s tri gola pomogao u 4:2 slavlju nad domaćinom u polufinalu te je zabio i jedan u finalu u 2:2 remiju s Čehoslovačkom, ali je u raspucavanju penala Uli Hoeness promašio, dok je Antonin Panenka zabio najpoznatiji penal u povijesti.

Zapadni Nijemci se na tron vraćaju 1980. kad je proširen format natjecanja, a u Italiji je junak bio Horst Hrubesch koji je u finalu protiv Belgije zabio dva pogotka u 2:1 pobjedi. U anale je ušao i polufinalni susret s Nizozemcima na kojem je bilo i tuče, a odlučio je Klaus Allofs hat-trickom.

1984. donosi ispadanje u skupini, a 1988. domaćinstvo i posljednji nastup Zapadne Njemačke prije ujedinjenja, kao i razočaranje u polufinalu. Ono je bilo tim veće što je Nijemce na domaćem terenu izbacila mrska Nizozemska koja će i uzeti naslov, a nakon 2:1 pobjede je današnji trener Barcelone Ronald Koeman izazvao tenzije kad je dresom Olafa Thoma odglumio brisanje stražnjice.

1992. i Švedska donose povratak u finale, ovaj put ujedinjene Njemačke. Grupna faza donijela je Nizozemce i novi susret u kojem su Oranje slavile, ovaj put s 3:1, ali Nijemci ulaze u finale gdje su ih s 2:0 golovima Jensena i Vilforta svladali Danci kao najljepša priča i iznenađenje turnira.

Na tron se vraćaju, a tamo se i posljednji put Nijemci penju u Engleskoj 1996. Sjajna generacija na svom odlasku vođena Klinsmannom i Sammerom u četvrtfinalu je svladala Hrvatsku u, za nas, vrlo bolnom porazu, a onda je u polufinalu nakon penala i promašaja Garetha Southgatea slomila srce domaćine Engleskoj.

Finale donosi Čehe koji su i poveli preko Bergera u 59., ali sjajni Oliver Bierhoff izjednačava u 73., a onda i u produžetku zlatnim golom donosi naslov. Nakon toga će 2000. i 2004. Nijemci biti bez nokaut faze, a u finale su se vratili 2008.

Iako su u skupini B završili drugi iza Hrvatske koja ih je u Klagenfurtu svladala golovima Darija Srne i Ivice Olića, Nijemci su s 3:2 protiv Portugala i Turske došli do finala. No, u bečkom finalu prejaka je bila španjolska Furia koja je pogotkom Fernanda Torresa uzela titulu za početak svoje dominacije.

Na posljednja dva Eura Njemačka je nastup završavala u polufinalu. 2012. Mario Balotelli je utakmicom života presudio s dva pogotka, dok su 2016. bolji bili Francuzi s dva gola Antoinea Griezmanna.

Kvalifikacije

Kvalifikacijska skupina C opet je Nijemce spojila s Nizozemskom, a baš je susret u Amsterdamu označio i početak kvalifikacija za Nijemce. Krenulo je furiozno, 3:2 gostujućom pobjedom nad mrskim rivalima, i to golom Schulza u 90. minuti.

Njemačka je skupinu završila sa 7-0-1 omjerom, a jedina je mrlja osveta Nizozemaca s 4:2 u Hamburgu. Njemačka je završila prva jer je Nizozemska kiksala protiv Sjeverne Irske, dok su Nijemci njih, Bjeloruse i Estonce riješili s maksimalnim učinkom.

Bayernov Serge Gnabry dominirao je s osam pogodaka kao najbolji strijelac Njemačke, a iza njega se s četiri pogotka smjestio Goretzka uz četvoricu s po tri gola.

Izbornik

Joachim Low na klupi je Njemačke već 15 godina kao izbornik, a čak 17 godina je u sustavu reprezentacije otkako je 2004. godine postao Klinsmannov pomoćnik. Löw je kao igrač ostao upamćen kao legenda Freiburga u kojem je krenuo 1978. te se još dva puta vraćao, a upisao je i četiri nastupa za mladu vrstu Zapadne Njemačke.

Igračku karijeru je završio, a trenersku započeo u Frauenfeldu u kojem je 1994/95 bio trener-igrač, a sezonu kasnije odlazi kao pomoćnik u Stuttgart u kojem je i igrao. Kad je glavni trener Rolf Fringer otišao za izbornika Austrije, Löw je preuzeo ekipu te ju vodi do 1998. uz dva četvrta mjesta u ligi te finale Kupa, ali i finale Kupa pobjednika kupova 1998.

Nakon toga vodi Fenerbahče, poprilično neuspješno, a onda i Karlsruher, Adanaspor, Tirol Innsbruck kojeg je odveo do titule, ali je klub bankrotirao te bečku Austriu. 2004. je postao Klinsmannov pomoćnik, a nakon bronce na domaćem terenu na SP 2006. i odlaska Klinsmanna je i izbornik.

2008. je stigao do finala na svom prvom poslu, dok je na SP 2010. ponovio broncu. EURO 2012. i 2016. donijeli su mu ispadanja u polufinalu, dok mu je kruna karijere SP 2014. u Brazilu kad je u polufinalu ponizio domaćina sa 7:1, a onda u finalu svladao Argentinu pogotkom Marija Götzea. Nakon toga slijedi opisan pad koji je kulminirao u Rusiji teškim porazima od Meksika i Južne Koreje te ispadanjem u grupi.

Liga nacija također je donijela neke teške trenutke poput 6:0 poraza od Španjolske u finalu 2020/21, ali i spadanja iz elitne skupine sezonu ranije nakon čega je UEFA promijenila format i proširila grupe i tako spasila Nijemce. Löwov mandat na klupi Njemačke završit će nakon Eura kad ga mijenja njegov dugogodišnji pomoćnik i donedavni trener Bayerna Hansi Flick.

Zvijezda

Iako u njemačkoj vrsti vjerojatno ima i mnogo boljih igrača i većih zvijezda, vruća priča ovih tjedana nakon finala Lige prvaka svakako će biti Kai Havertz. Mlada zvijezda Chelseaja donijela je svom klubu trofej klupskog prvaka Europe pogotkom protiv Cityja, a sad će pokušati ići i po nacionalni.

Nije to ništa novo za Havertza koji je od malih nogu velika zvijezda i, prema riječima Rudija Völlera, najtalentiraniji igraču povijesti Bayer Leverkusena u kojem je i ponikao. Seniorski je za Apotekare igrao od 2016. do 2020. te je ubrzo postao velika zvijezda, a ukupno je u Bundesligi skupio 118 nastupa za Bayer te je zabio 36 golova.

No, Havertz u svojoj igri ima sve i može igrati na više pozicija. Varira između napadača i povučene polušpice, a sjajan je u napadanju prostora iz drugog plana. 2018. postaje najmlađi igrač u povijesti Bundeslige s 50 nastupa, što je postigao s nepunih 19 godina, a iste je godine i debitirao za Elf. Sjajna sezona 2019/20 priskrbila mu je transfer vrijedan čak 70 milijuna funti u Chelsea gdje je u ligi zabio tek četiri gola, ali i hat-trick u EFL kupu te svoj prvi pogodak u Ligi prvaka, odmah najvažniji u finalu.

Što se A reprezentacije tiče, debitirao je 2018. u sklopu pomlađivanja nakon debakla u Rusiji, i to u rujnu protiv Perua, a tako je postao i prvi igrač rođen 1999. koji je nastupio za Njemačku. Uspio je skupiti 13 nastupa i tri pogotka.

Susreti protiv Hrvatske

EURO 1996: Hrvatska - Njemačka 1:2 (Klinsmann, Sammer/Šuker)
SP 1998: Hrvatska - Njemačka 3:0 (Jarni, Vlaović, Šuker)
Prijateljski susret 2000.: Hrvatska - Njemačka 1:1 (N. Kovač/Rehmer)
Prijateljski susret 2004.: Hrvatska - Njemačka 1:2 (Neretljak/Klose, Ramelow)
EURO 2008: Hrvatska - Njemačka 2:1 (Srna, Olić/Podolski)

Raspored:

Njemačka - Danska (2. lipnja, Innsbruck)
Njemačka - Latvija (7. lipnja, Düsseldorf)
Njemačka - Francuska (15. lipnja, München)
Njemačka - Portugal (19. lipnja, München)
Njemačka - Mađarska (23. lipnja, München)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!