Nogomet

Predstavljamo Wales: Najveće iznenađenje 2016. ovisi o formi Balea

Matej Kačan • utorak, 01.06.2021.
Predstavljamo Wales: Najveće iznenađenje 2016. ovisi o formi Balea

Reprezentacija Walesa prije pet je godina ušla u polufinale Eura na iznenađenje svih, a ovaj put će teško ponoviti taj uspjeh. Ipak, ako Bale i društvo budu na razini, ni skupina s Italijom, Švicarskom i Turskom ne izgleda nesavladivo...

Wales, koji je prije četiri godine bio najugodnije iznenađenje Eura, teško će ovaj put ponoviti takvu bajku. Više Velšani nisu debitanti i nepoznanica, a ni Garth bale je daleko od onog igrača koji je 2016. oduševljavao svijet kao ponajbolje nogometno krilo na planeti. Wales je tad došao do četvrtog mjesta, a ovaj put bi i prolaz grupe mogao biti dobar.

Naime, nekoliko stožernih igrača iz te 2016. više nisu tu, a dogodila se i promjena na klupi uz ne baš sjajan ždrijeb. U skupini je favorit Italija, ali ni Turska ni Švicarska nisu ekipe za koje Velšani mogu reći da će ih samo tako svladati.

Velike probleme Wales ima s činjenicom da izbornik Giggs neće moći biti uz ekipu, a posljednje dvije godine obilježili su i ogromni problemi s formom i neigranjem kod Balea. Od 2016. je otišao i tadašnji kapetan Ashley Williams te je Bale preuzeo traku, a nema ni Hala Robson-Kanua koji je očito spalio sve mostove prema reprezentaciji i Savezu.

Tu je ipak Bale, a i veteran Chris Gunter s preko sto nastupa za reprezentaciju. Aaron Ramsey je i dalje ključ vezne linije, a svježu krv predstavljaju mlade zvijezde poput Unitedovog Daniela Jamesa ili Bena Cabanga.

HNL ima svog predstavnika i u ovoj reprezentaciji. Dylan Levitt je proljeće proveo na posudbi iz Manchester Uniteda u Istri 1961, a našao se na popisu unatoč tome što je skupio tek sedam nastupa i 252 minute za Puležane u ligaškim susretima.

Posebna je priča mlađahni rubin Colwill koji je tek u travnju debitirao za prvu momčad Cardiffa u Championshipu, ali je unatoč tek šest nastupa za klub dobio poziv za turnir i svakako je najveća mlada zvijezda ove ekipe. Ostatak popisa čine prekaljeni igrači i profesionalci iz prve dvije engleske lige.

Tu su dobro poznata imena poput Bena Daviesa, Joeja Allena, Rhysa Norrington-Daviesa i ostalih pa je ova reprezentacija miks onih zaslužnih koji su sudjelovali 2016., ali uz dodatak nekih mladih snaga.

Europska prvenstva

Povijest Walesa na samim završnicama Eura kratka je, ali i slatka. Velšani su sudjelovali u svakim kvalifikacijama osim onih prvih 1960., ali su uvijek padali na nekoj od stepenica prema Euru. Napokon se prilika ukazala 2016. i vjerojatno je ne bi ni bilo da nije proširen format, ali su Velšani objeručke prihvatili šansu.

Iako je bio među četvrtim nositeljima, Wales je pomazio ždrijeb pa je smješten u skupinu B sa susjedima Englezima te vrlo prolazim Slovacima i Rusima. Imali su i tada jednog od najboljih igrača svijeta Garetha Balea koji je momčad poveo do najboljeg uspjeha u povijesti i najvećeg iznenađenja turnira

Krenulo je protiv Slovačke u 10. minuti kad je Bale doveo Wales u vodstvo, izjednačio je Duda, ali je Robson-Kanu donio pobjedu u 82. minuti za sjajan start turnira. Euforija je postala još veća u britanskom dvoboju s Englezima, tribine su pale u trans kad je u Lensu Bale zabio u 42.

No, Jamie Vardy u 56. i Daniel Sturridge u samoj nadoknadi bacili su navijače u očaj, ali samo trenutno jer je bilo jasno da su Velšani spremni za velike stvari. Potvrđeno je to lakom 3:0 pobjedom protiv Rusije i prvim mjestom u grupi.

Upao je Wales u onaj "lakši" dio ždrijeba kojem su se veselili i hrvatski navijači pa osmina finala donosi novi britanski dvoboj protiv Sjeverne Irske. Tvrda utakmica riješena je autogolom McAuleyja u 75., a onda slijedi rapsodija protiv jake Belgije.

Favorit iz sjene poveo je preko Radje Nainggolana u 13. minuti, ali Ashley Williams, Robson-Kanu i Vokes donose preokret i polufinale. Tamo su ipak kasniji prvaci Portugalci bili bolji s dva brza gola Ronalda i Nanija, ali je svejedno ostao okus sjajnog rezultata.

Kvalifikacije

Put Walesa kroz kvalifikacije dobro nam je poznat jer se kroz skupinu E dobrano kosio s hrvatskim. Velšani su u skupini na kraju završili na drugom mjestu iza Hrvatske, a ispred Slovačke i Mađarske koje su svoje mjesto izborile preko Lige nacija, a onda i doigravanja.

Zato je "naša" skupina dala čak četiri predstavnika, a Wales je ostvario 4-2-2 omjer. Krenulo je pobjedom nad Slovačkom, a onda slijedi susret u Gradskom vrtu protiv Hrvatske gdje je Brooks tek ublažio poraz i postavio 2:1 nakon autogola i pogotka Ivana Perišića.

Onda drugi poraz u nizu, ovaj put od Mađara pa teško izborena pobjeda nad Azerbajdžanom, tek pogotkom Balea za 2:1 u 84. minuti. Bale je zabio i za remi protiv Hrvatske u Cardiffu, ali su ipak pobjedama nad Azerbajdžanom u Bakuu i direktnom dvoboju s Mađarskom u posljednjem kolu Velšani izborili turnir.

Junak posljednjeg kola bio je Aaron Ramsey s dva pogotka u 2.0 pobjedi, u 15. i 47. minuti. Upravo su Bale i Ramsey kao najveće zvijezde uz pomoć Keiffera Moorea s po dva gola vodili Wales do novog plasmana.

Izbornik

Walesov izbornik na papiru je Ryan Giggs, ali njega na Euru neće biti. O legendarnom nogometašu Manchester Uniteda zna se sve. U 24 godine dugoj karijeri za Manchester United je skupio 963 nastupa, a dodamo li tome 64 nastupa za A selekciju Walesa te nastupe za Veliku Britaniju na OI 2012. u Londonu, dolazimo do impresivnog podatka od preko tisuću utakmica u karijeri.

Osvojio je sve što se osvojiti da, ali su ostali aspekti života i karijere vrlo tanki i ne tako blistavi. Kao trener počeo karijeru 2014. nakon otkaza Davidu Moyesu te je sezonu završio kao trener-igrač, a potom je dvije godine radio kao pomoćnik Louisu Van Gaalu u Unitedu.

Dolaskom Mourinha je otišao iz kluba, a potom je godinu i pol dana bez posla sve dok Chris Coleman nije napustio klubu velškog izbornika kako bi pokušao spasiti Southampton. Giggs je imenovan kao nasljednik te je izborio nastup na Euru, kao i promociju u Ligu A Lige nacija, ali onda opet izviru osobni problemi.

Giggs je u studenom uhićen zbog optužbi za napad na svoju tadašnju djevojku te je zbog toga u dogovoru sa savezom propustio prijateljski susret protiv SAD i posljednje dvije utakmice Lige nacija, ali je nakon službenih optužbi na napad odsustvo produženo i na početak kvalifikacija za SP 2022. te na sam EURO.

U tom razdoblju ekipu vodi, a i vodit će njegov pomoćnik Rob Page. Page je kao igrač nastupao za Watford, Sheffield, Cardiff, chesterfield i ostale, a ubilježio je i 41 nastup za Wales. Trenersku karijeru počinje u Port Valeu 2014., a nakon toga slijedi posao u Northamptonu i U-21 reprezentaciji Walesa.

Tamo radi dvije godine dok nije dobio posao Giggsovog pomoćnika 2019., a uslijed osobnih problema izbornika je imenovan i privremenim trenerom A selekcije. Kao prvo ime na klupi je upisao remi protiv SAD i poraz od Belgije, ali i pobjede nad Irskom, Finskom, Meksikom te Češkom.

Zvijezda

Ni Garetha Balea ne treba posebno predstavljati. Svojevremeno najskuplji igrač svijeta i velika zvijezda na Otoku, bale je svoju nogometnu potvrdu skupio osvajanjem svega što se osvojiti moglo u Realu te senzacionalnim četvrtim mjestom s Walesom na Euru 2016.

No, posljednje je sezone uglavnom obilježilo neigranje i sukobi s upravom i trenerima Reala, a posljednjih dana čak i glasine o tome kako bi mogao u nogometnu mirovinu jer ne trpi pritisak profesionalnog igranja. No, Bale je tu, upao je na spisak i bit će kapetan.

Karijeru je počeo u Southamptonu kao lijevi bočni, ali je njegova brzina i fizička snaga uz sve bolju tehniku nalagala da ga se polako počelo pomicati sve više prema naprijed. 2007. prelazi u Tottenham gdje izrasta u jednog od najboljih lijevih veznjaka na svijetu, a onda i u napadačko krilo.

To mu je priskrbilo transfer u Real vrijedan 95 milijuna eura koji je tad bio rekord, a u Madridu je sve bilo divno i krasno oko pet sezona. Stigla su četiri naslova u Ligi prvaka, La Liga 2017. te je Bale s Ronaldom činio ubojiti krilni tandem, no u sezoni 2018/19 kreću problemi.

Otišao je Zinedine Zidane, kao i Ronaldo, a Bale je imao sve većih problema s ozljedama. 2019. je bio na rubu odlaska iz kluba, u kineski Jiangsu Suning, ali je Real stopirao transfer i odnos je propao. Veći dio sezone je Bale proveo na klupi, ozlijeđen ili igrajući golf te je upisao tek 16 nastupa za Real u ligaškoj sezoni.

U rujnu prošle godine ipak se vratio u Tottenham gdje je krenuo sporo i hvatao je formu, ali dovođenjem u pristojno stanje i promjenom na klupi proigrao je. Sezonu je završio sa šest pogodaka u posljednjih sedam susreta i s ukupno 11 pogodaka u 20 nastupa u Premier ligi.

Za reprezentaciju je debitirao 2006. godine protiv Trinidada i Tobaga, a ukupno je u reprezentativnoj karijeri skupio 90 nastupa uz 33 gola, što ga čini najboljim strijelcem u povijesti Walesa. Iako ima 31 godinu, povijest ozljeda i neigranja i mnogo problema iza sebe i nije onaj stari Bale, ipak će na turniru imati veliku motivaciju da dokaže kako još nije za otpad, a kvaliteta nikad nije bila upitna.

Susreti protiv Hrvatske:

Prijateljska 2002.: Hrvatska - Wales 1:1 (Petrić/Davies)
Prijateljska 2010.: Hrvatska - Wales 2:0 (Rakitić, Gabrić)
Kvalifikacije za SP 2014: Hrvatska - Wales 2:0 (Mandžukić, Eduardo)
Kvalifikacije za SP 2014: Wales - Hrvatska 1:2 (Bale/Lovren, Eduardo)
Kvalifikacije za EURO 2020: Hrvatska - Wales 2:1 (Lawrence a.g., Perišić/Brooks)
Kvalifikacije za EURO 2020: Wales - Hrvatska 1:1 (Bale/Vlašić)

Raspored

Francuska - Wales (Prijateljska, 2. lipnja, Nice)
Wales - Albanija (Prijateljska, 5. lipnja, Cardiff)
Wales - Švicarska (EURO, 12. lipnja, Baku)
Turska - Wales (EURO, 16. lipnja, Baku)
Italija - Wales (EURO, 20. lipnja, Rim)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!