Nogomet

Poznat po Oktoberfestu, ali i nogometu, München je domaćin skupine smrti

Mihaela Bradovski • četvrtak, 03.06.2021.
Poznat po Oktoberfestu, ali i nogometu, München je domaćin skupine smrti

Bavarska metropola uvijek je tu kada je u pitanju nogomet visoke kategorije. U minhenskoj Allianz Areni bit će odigrani susreti skupine F u kojoj se nalaze tri reprezentacije koje imaju visoke ambicije...

Reprezentacije skupine F svoje će susrete igrati u Budimpešti, odnosno u Münchenu. Glavni grad Bavarske imat će priliku ugostiti sve četiri izabrane vrste, uz svoju Njemačku te Mađarsku još i aktualne svjetske te europske prvake, Francuze i Portugalce. Allianz Arena tako će već u prvoj fazi natjecanja imati prilike vidjeti najviše akcije. Posljednji susret na njoj bit će jedno od četvrtfinala, na rasporedu 2. srpnja.

Baš poput čitave regije i München je bez ozbiljne konkurencije kada je u pitanju popularnost među stranim, ali i domaćim turistima. Isto nije nikakvo iznenađenje ako se zna da ovo područje nudi širok raspon sadržaja, od povijesnih lokacija i obilježja, visoke kulture do prirodnih ljepota i brojnih outdoor aktivnosti. Osim toga, München je prepoznat i po noćnom životu, ali prije svega po Oktoberfestu.

S milijunom i pol stanovnika glavni grad Bavarske ujedno je i treći najveći u čitavoj Njemačkoj, nakon Berlina i Hamburga. Kao bivša kraljevska rezidencija, i to kroz sedam stoljeća, jedan je od najznačajnijih i najljepših baroknih gradova u Europi.

A njegova povijest seže u deveto stoljeće kada je utemeljen kao seoce u blizini benediktinskog samostana. Kao grad prvi se puta spominje 1175. godine, i osim imena koje je dobio prema staronjemačkom izrazu Munichen, što bi u prijevodu značilo 'pored redovnika', a benediktinski redovnik našao je svoje mjesto i na grbu grada.

Bavarska kraljevska obitelj u njemu je imala svoju rezidenciju sve do 1918. godine kada je abdicirao posljednji bavarski kralj Ludvig III. S njim je završeno 738 godina vladavine Wittelsbach kraljevske obitelji u ovoj pokrajini. Predani graditelji, bavarski su vladari zaslužni za nastanak mnogih palača, crkvi i administrativnih zgrada, ali i čitavih stambenih četvrti.

Požar koji je u veljači 1327. godine gorio dva dana uništio je trećinu grada, a 22 godine kasnije kuga je poharala kako München tako i čitavu Bavarsku. Dvije godine nakon što je grad okupirao švedski kralj Gustav II Adolf uslijedila je još jedna pandemija kuge, no kako prije tako i nakon svih nedaća grad je samo nastavio napredovati, prije svega po pitanju transporta, pa tako sve velike prometnice Bavarije prolaze kroz njega, a kada je u pitanju gradski prijevoz njega čine metro, autobusne, tramvajske i željezničke linije.

Pivovara Löwenbräu utemeljena je 1383. godine, čime je starija i od mnogih drugih bitnih objekata poput gradske vijećnice, katedrale Naše Gospe, zgrade Opere, Nymphenburg palače, ujedno i danas turistima najatraktivnijih obilježja grada. Najpoznatiji pučki festival Oktoberfest svoj početak vuče iz 1810. godine u kojoj je održano kraljevsko vjenčanje. Tadašnja pučka svečanost izrasla je u brand, kako grada tako i čitave Njemačke.

Nakon Prvog svjetskog rata, odnosno 1919. godine u njemu je osnovana Njemačka radnička stranka. Zamišljena kao stranka koja je za cilj imala poboljšanje života radnika nakon što joj se priključio Adolf Hitler te postao novi Führer, na njenim je temeljima, igrom slučaja, nastala zloglasna Nacionalsocijalistička njemačka radnička stranka. Nacistička obavještajna služba Sicherheitsdienst kao i novine Völkischer Beobachter (Narodni promatrač) osnovane su u njemu, a sjedište stranke 1933. preseljeno je u Berlin.

U rujnu 1938. Sudetska kriza riješena je Münchenskim sporazumom, a dva mjeseca kasnije u povijest ovog grada upisana je i Kristalna noć. 9. i 10. studenog diljem Njemačke i Austrije razbijeni su izlozi židovskih domova, trgovina, bolnica, škola te sinagoga kao početak židovskog progona.

U travnju 1944. za vrijeme 74-satnog bombardiranja od strane Savezničkih snaga, na njega palo 450 Luftminen bombi, 61 tisuća visoko eksplozivnih bombi te više od 3 milijuna manjih, zapaljivih bombi. Uništeno je 50 posto grada, od toga 90 posto stare jezgre, više od 81.500 domova i ostalih objekata, a bez krova nad glavom ostalo je 300 tisuća ljudi. Crne brojke na tome se nisu zaustavile, u bombardiranju je poginulo 6.632 osobe, a njih 15.800 je ranjeno.

Olimpijske igre 1972. godine do dan danas ostale su najpoznatije po Münchenskom masakru. Članovi palestinske terorističke skupine Crni rujan izveli su napad na predstavnike izraelskog olimpijskog tima. 5. rujna upali su u Olimpijsko selo i za taoce uzeli 11 sportaša i trenera. Brojka poginulih tijekom ove talačke krize popeo se na 17 osoba; 11 Izraelaca, pet teroriste te jedan domaći policajac.

München nove crne dane proživljava u rujnu 1980. godine kada su eksplozivna sredstva na Oktoberfestu ubila 13 ljudi i ranila preko 200 njih. 2016. godine u masovnoj pucnjavi poginulo je devet osoba, uglavnom adolescenata.

Posljednjeg dana 2018. godine izašao je popis manjinskog stanovništva na kojem su prvu poziciju, ispred Turaka i Talijana, zauzeli hrvatski iseljenici. U glavnom bavarskom gradu prema tadašnjim brojkama živi više od 38 tisuća Hrvata.

Dom bayerna neće biti potpuno pun

340 milijuna eura stajala je izgradnja Allianz Arene, a trajala je od 2002. do 2005. godine. Danas je dom njemačkog prvaka Bayern Münchena te njemačke reprezentacije, a od 2005. do 2017. na njoj je svoje utakmice igrao i 1869 München.

Deset godina nakon otvaranja kapacitet Allianz Arene proširen je na 75 tisuća za domaće utakmice te 70 tisuća mjesta za utakmice Lige prvaka. Stadion je prepoznatljiv po svojoj karakterističnoj, osvijetljenoj fasadi, a dio njega je i pokretni krov koji pokriva svako sjedeće mjesto, iako u slučaju kiše i vjetra ne garantira zaštitu dijelu tribina najbliže travnjaku.

30. svibnja 2005. otvorile su ga, ekshibicijskim susretom, momčadi 1860 Münchena i 1. FC Nürnberga, a dan kasnije finiš čitavog spektakla bio je dvoboj Bayern Münchena i njemačke reprezentacije.

Na Svjetskom prvenstvu 2006. godine na Allianz Areni odigrano je šest dvoboja; utakmica otvaranja između Njemačke i Kostarike te dvoboji Tunisa - Saudijske Arabije, Brazila - Australije, Obale Bjelokosti - Srbije i Crne Gore, Njemačke - Švedske te polufinale između Portugala i Francuske koji je završio minimalnim slavljem francuskih nogometaša. Obje izabrane vrste ovog lipnja vraćaju se na mjesto zločina.

Kada su u pitanju veliki klupski dvoboji Allianz Arena ugostila je finale Lige prvaka 2012 godine. Nakon izvođenja jedanaesteraca Chelsea je s 4:3 svladao domaći Bayern, a jedan od tragičara bio je Ivica Olić, koji je zajedno s Bastianom Schweinsteigerom promašio s bijele točke.

Za nadolazeće Europsko prvenstvo dopušteno je puštanje u prodaju 20 posto od ukupnog kapaciteta što je oko 14.500 ulaznica.

FOTO: Peter H / Pixabay

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!