Nogomet

Predstavljamo Ukrajinu: Ševčenkova ekipa traži prvi samostalni plasman u nokaut fazu

Matej Kačan • petak, 04.06.2021.
Predstavljamo Ukrajinu: Ševčenkova ekipa traži prvi samostalni plasman u nokaut fazu

Ukrajinska reprezentacija smještena je u skupinu C na Euru s Nizozemskom, Austrijom i Sjevernom Makedonijom te svakako nakon sjajno odrađenih kvalifikacija s pravom gaji nade u prvi samostalni prolazak skupine na europskoj smotri...

Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da je Ukrajina od osamostaljenja i raspada SSSR-a tek jednom prošla skupinu na velikim natjecanjima, na SP 2006 kad je stigla do četvrtfinala. To sa sobom vuče činjenicu da posebne neuspjehe Ukrajinci bilježe na europskim smotrama od kojih su samostalno nastupili na tek dvije.

Sjajno odrađene kvalifikacije i jako prolazna skupina s Nizozemskom, Sjevernom Makedonijom i Austrijom zato stavljaju zadatak pred Andrija Ševčenka i njegovu momčad: legenda ukrajinskog nogometa treba povesti Ukrajince do prvog prolaska skupine na Euru.

Ševčenko je nakon kvalifikacija bez poraza odlučio na turnir povesti ekipu koja je sastavljena od čak 19 igrača iz domaće lige, a prevladavaju članovi prvaka, Dynama iz Kijeva kojih je čak deset. Ekipa je spoj mladosti i iskustva, a oni iskusniji su uglavnom u najboljim godinama i imena su koja nešto znače u europskom nogometu.

Kao kapetan momčad predvodi neuništivi vratar, sad već 38-godišnji Šahtarov Andrij Pjatov. Od ostalih poznatih imena, najviše ih nalazimo u veznoj liniji. Tu je sjajni Andrij Jarmolenko krilni igrač West Hama koji je s 93 nastupa i 38 golova najiskusniji ukrajinski igrač u polju.

Tu je i Ruslan Malinovski iz Atalante, a lijevom stranom ordinirat će najmlađi kapetan i najmlađi strijelac u povijesti reprezentacije, čovjek od velikog povjerenja Pepa Guardiole, Oleksandr Zinčenko.

Sam vrh napada ne izgleda tako bajno, tu je najveće ime Gentov Roman Jaremčuk sa sedam golova za reprezentaciju. Od mladih snaga u obrani izdvaja se mlada zvijezda Dynama ilija Zabarnji koji je s 18 godina upisao već sedam nastupa, a tu je i 22-godišnji Vitalij Mikolenko. Ševčenko je poziv udijelio i jednom mladom igraču Šahtara, Heorniju Sudakovu, kao i trećem vrataru, 19-godišnjem Anatoliju Trubinu.

Snaga Ukrajine svakako je uigranost jer baza reprezentacije dolazi iz dva kluba domaće lige, dok su zvijezde koje igraju u stranim zemljama samo nadogradnja i kvaliteta više. Najviše će se toga za Ukrajinu lomiti na bekovima i u sredini terena gdje ima iskusnih i kvalitetnih igrača koji mogu biti prevaga.

Europska prvenstva

Iako se samostalno po prvi put na Euru pojavila tek 2012. kad je bila i domaćin, Ukrajina je kao dio SSSR-a i ZND-a davala nogometaše na pet Europskih prvenstava. SSSR je zlato uzeo na prvom prvenstvu 1960., a nakon toga je osvajao srebra 1964., 1972. te 1988.

Raspadom Sovjetskog saveza osnovana je Zajednica nezavisnih država koja je u Švedskoj 1992. zauzela osmo mjesto po ispadanju u grupi, a samostalne Ukrajine nije bilo na sljedeća tri prvenstva, usprkos činjenici da se baš ta prvenstva poklapaju s najboljim godinama najvećeg ukrajinskog nogometaša u povijesti, Andrija Ševčenka. Ukrajinci po prvi put dolaze na prvenstvo 2012. kao domaćini u paru s Poljskom.

Kao domaćine ih ždrijeb nije pomazio pa su, iako prvi nositelji, dobili skupinu sa Švedskom, Francuskom i Engleskom. Ipak, krenuli su sjajno i na svom Olimpijskom stadionu u Kijevu su za početak svladali Švedsku u dvoboju velikih napadača.

Zlatan Ibrahimović je pogodio u 52. minuti, ali tada 35-godišnji Ševčenko zabija dva pogotka, u 55. i 62. minuti za pobjedu, što će mu biti posljednji golovi u karijeri jer se umirovio za samo mjesec i pol dana.

Nakon te pobjede su bolji bili Francuzi s 2:0 i Englezi pogotkom Waynea Rooneyja te je Ukrajina završila treća u skupini s tri boda. Na EURO se Ukrajina vraća širenjem formata 2016. godine, ali je u skupini C s Njemačkom, Poljskom i Sjeverom Irskom ostala bez bodova.

2:0 protiv Njemačke, isti rezultat protiv Sjevernih Iraca te minimalni poraz od susjeda i suorganizatora 2012., Poljaka bili su dovoljni za razočarenje i ostanak bez nokaut faze u drugom samostalnom nastupu.

Kvalifikacije

Nakon neuspjeha 2016., s mjesta pomoćnika na mjesto izbornika je promoviran Ševčenko, a legenda je onda krenula s procesom ponovne izgradnje ekipe. Nakon što se nije plasirala na SP 2018, Ukrajina je odradila sjajne kvalifikacije za ovo prvenstvo te je bez poraza završila na čelu skupine B.

Još je to veći uspjeh ako uzmemo u obzir da su u skupini bili i Portugal te Srbija, koji su i jedini izborili po remi, uz Luksemburg i Litvu koji su praznih ruku prošli u susretima s Ukrajinom. Da Ukrajinci misle ozbiljno pokazao je remi bez golova u Lisabonu protiv branitelja naslova, a onda je teže od očekivanog, autogolom u nadoknadi stigla 2:1 pobjeda nad Luksemburgom.

Slijedi najveća pobjeda ciklusa, 5:0 deklasiranje Srbije, a sjajan niz pobjeda dosegao je brojku od šest pobjedom nad Portugalom u Kijevu s 2:1 golovima Jaremčuka i Jarmolenka. Time je osiguran i plasman te prvo mjesto u grupi te je natjecanje zaključeno remijem u Beogradu.

Genkov Jaremčuk bio je i prvi strijelac ekipe u kvalifikacijama s četiri pogotka, a pratili su ga Ruslan Malinovski te Viktor Tsyhankov s po tri gola. Ukrajina nije previše zabijala, tek 17 golova u osam susreta, ali je primila tek četiri gola, od čega dva u nevažnom remiju sa Srbijom.

Izbornik

Priča samostalnog ukrajinskog nogometa uglavnom je vezana te počinje i staje s jednim imenom. Andrij Ševčenko igračka je i trenerska alfa i omega ove reprezentacije, trenutni izbornik i najbolji ukrajinski nogometaš u povijesti.

Kao igrač je osvojio sve što se s klubovima osvojiti može, a ponosni je osvajač i Zlatne lopte 2004. godine, kao i drugi najbolji strijelac Milana u povijesti. U reprezentaciji je Ukrajinu vodio kao kapetan do četvrtfinala SP 2006. godine te je poveo ekipu na domaćem Euru tek netom prije umirovljenja, zabivši pritom jedina dva gola za momčad na turniru.

Umirovio se 2012. godine 48 golova u 111 nastupa za reprezentaciju, a 2016. postao je pomoćnik tadašnjem izborniku Mihajlu Fomenku. Nakon neuspjeha i ispadanja u skupini na Euru, Fomenko je otišao, a Ševčenko je preuzeo mjesto izbornika. U kvalifikacijama za SP 2018 nije izborio plasman, ali je zato odradio sjajne kvalifikacije za ovaj turnir.

Zvijezda

Iako od 26 imena na popisu njih tek sedam ne igra u domaćoj ligi, u tih sedam krije se prvo ime ove ekipe. Oleksandr Zinčenko ponikao je u omladinskom pogonu Šahtara, ali u Ukrajini nikad nije zaigrao profesionalno.

2015. otišao je u rusku Ufu, a tamo se prometnuo kao jedan od najvećih talenata na uvijek deficitarnoj poziciji lijevog krilnog igrača i lijevom wing-backa. Uhvatio je oko skauta Borussije Dortmund, ali je na iznenađenje svih odmah ostvario transfer u Manchester City.

Odmah je poslan na posudbu u PSV u kojem se kalio jednu sezonu, a u Cityju participira u prvoj ekipi od sezone 2017/18. Malo sreće i malo ozljeda Fabiana Delpha te Benjamina Mendyja uzrokovale su probijanje Zinčenka do prvih 11 kod Pepa Guardiole koji mu i danas vjeruje.

U ukrajinskoj A reprezentaciji debitirao je 2015. godine te je do sad skupio 48 nastupa. 2016. u pobjedi nad Rumunjskom je postigao prvi gol i s 19 godina i 165 dana postao je najmlađi strijelac, srušivši rekord izbornika Ševčenka, a najmlađi kapetan s 24 godine postao je u ožujku ove godine.

Utakmice protiv Hrvatske

Prijateljska 1993.: Hrvatska - Ukrajina 3:1 (Šuker, Adžić, Bičanić / Husin)
Kvalifikacije za EURO 1996: Hrvatska - Ukrajina 4:0 (Boban, Šuker x2, Prosinečki)
Kvalifikacije za EURO 1996: Ukrajina - Hrvatska 1:0 (Kalitvincev)
Dodatne kvalifikacije za SP 1998: Hrvatska - Ukrajina 2:0 (Bilić, Vlaović)
Dodatne kvalifikacije za SP 1998: Ukrajina - Hrvatska (Ševčenko / Bokšić)
Kvalifikacije za SP 2010: Ukrajina - Hrvatska 0:0
Kvalifikacije za SP 2010: Hrvatska - Ukrajina 2:2 (Petrić, Modrić / Ševčenko, Gai)
Kvalifikacije za SP 2018: Hrvatska - Ukrajina 1:0 (Kalinić)
Kvalifikacije za SP 2018: Ukrajina - Hrvatska 0:2 (Kramarić x2)

Raspored

Ukrajina - Cipar (Prijateljska, 7. lipnja, Harkiv)
Nizozemska - Ukrajina (EURO 2020, 13. lipnja, Amsterdam)
Ukrajina - Sjeverna Makedonija (EURO 2020, 17. lipnja, Bukurešt)
Ukrajina - Austrija (EURO 2020, 21. lipnja, Bukurešt)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!