Nogomet

Predstavljamo Slovačku: Posljednji juriš Hamšika, Kucke i društva

Sportnet • srijeda, 09.06.2021.
Predstavljamo Slovačku: Posljednji juriš Hamšika, Kucke i društva
Foto: Pixsell

Slovačka će zabilježiti drugi nastup na europskim prvenstvima. U debitanskom nastupu prije pet godina su se uspjeli probiti do drugog kruga, ali ovaj puta nismo u to sigurni...

AUTOR: I.W.

Nije lako navijati za slovačku nogometnu reprezentaciju. Baza kvalitetnih igrača u najboljim godinama nije pretjerano široka, proizvodnja obećavajućih talenata je dobra, ali vrlo često se ti igrači ne razviju na očekivani način. Imamo puno primjera da netko sa 17 godina potpiše za nekog engleskog ili talijanskog velikana, a da ga šest-sedam godina kasnije pronađemo na popisu igrača nekog bliskoistočnog kluba. Iako nisu na to navikli, navijači i javnost očekuju velike rezultate, stariji igrači su ih više puta razočarali, ne postoji pravi kult reprezentacije, nakon dva lošija rezultata se očekuje da stvar spašavaju novi mladi igrači i novi trener, nervoza je općenito velika, ali nitko nije dovoljno lud da jednom stvarno drastično presječe i napravi ekipu samo od mladih igrača jer su svjesni da bi takav rizik možda spustio Slovačku u podrum europskog reprezentativnog nogometa.

Stoga ne treba čuditi da na popisu za Euro koje se igra 2021. godine nalazimo dosta igrača koji su sudjelovali i na Svjetskom prvenstvu 2010. godine (jedinom na kojem je Slovačka nastupila). Tako na oba popisa možemo naći trećeg golmana Kuciaka (36 godina), Juraja Kucku s 34 godine, njegovog vršnjaka Mareka Hamšika, godinu mlađeg desnog beka Pekarika, krilo Vladimira Weissa, a po godinama su tu i bek Hubočan, prvi golman Dubravka, napadač Duriš, mrvicu mlađi Mak itd. Vrlo stara momčad, momčad koja nema čime iznenaditi i momčad koju je zbog svega nabrojanog vrlo lako potcijeniti.

Povijest

Iako taj podatak nećete naći ni u jednoj enciklopediji europskog nogometa, ali Slovaci se s pravom diče jednim naslovom europskih prvaka. Kada je Čehoslovačka osvojila naslov 1976. godine, čak osam igrača u prvih jedanaest su bili Slovaci. Sedamdesete su bile zlatne godine slovačkog nogometa: Slovan iz Bratislave i Spartak iz Trnave su dominirali čeholovačkom ligom, Slovan je osvojio Kup kupova, a reprezentacija Čehoslovačke je u to vrijeme bila zapravo reprezentacija Slovačke uz dva-tri Čeha sa strane.

Samostalna Slovačka se dugo mučila kako bi se probila na veliko natjecanje i po prvi puta joj je to uspjelo tek 2010. godine, kada su se plasirali na već spomenuto Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Odigrali su za svoje prilike vrlo dobar turnir, kvalificirali se u drugi krug nakon povijesnog trijumfa nad svjetskim prvacima Talijanima i budućnost je konačno izgledala obećavajuće. Kvalifikacije za Euro 2012 su se očekivale s velikim optimizmom, ali u relativno jednostavnoj skupini s Rusima, Ircima, Armencima i Makedoncima su uspjeli osvojiti tek četvrto mjesto. Posebno su bili bolni porazi od Armenije 1:3 u gostima i čak 0:4 kod kuće.

Stoga su na premijeru morali pričekati još četiri godine. U kvalifikacije za EURO 2016 su krenuli furiozno, pobjedama u Ukrajini i protiv Španjolske i na valu stečenog samopouzdanja povezali još četiri pobjede za nevjerojatnih 18 bodova u prvih šest utakmica. Na kraju su ipak završili kao drugoplasirani iza Španjolske, ali i to je bilo dovoljno za veliko slavlje i ulazak u povijesne knjige.

Nekoliko dana prije početka turnira su u pripremnoj utakmici pobijedili svjetske prvake Nijemce u gostima s 3:1 i euforija je narasla do neba. Na samom turniru su odmah u prvom kolu zaustavljeni protiv Walesa, pa su uspjeli dobiti Rusiju i plasman u drugi krug su osigurali respektabilnim remijem protiv Engleske. Ždrijeb drugog kruga im je donio Nijemce, ali ovaj puta nije bilo iznenađenja i Slovaci su se pakirali kući nakon glatkog poraza od 0:3.

Kako su se kvalificirali

U našoj skupini su osvojili treće mjesto i zapravo igrali i izgledali loše. Skupili su obaveznih šest bodova protiv Azerbajdžana i za Slovake obaveznih svih šest protiv Mađarske. Susreti protiv Mađarske su za njih iz povijesnih razloga uvijek najbitnije utakmice na svijetu. Za treće mjesto im je još bio dovoljan bod protiv Velšana kod kuće. S Hrvatskom su dva puta glatko izgubili.

I onda ih je spasila dijelom Uefina Liga nacija, a dijelom i situacija oko korone. Liga nacija im je omogućila da se uguraju u dodatne kvalifikacije, a pandemija zakomplicirala situaciju svima, odredila da se utakmice igraju bez gledatelja, naredila karantenu, onemogućila nekim protivničkim igračima da se pojave na terenu i slično. U takvim nestandardnim uvjetima je zadatak bio potopiti irski otok, pa su u polufinalu nakon 0:0 jedanaestercima prvo izbacili južne Irce iz Dublina, da bi mjesec dana kasnije u produžetku utakmice u Belfastu uspjeli izbaciti i sjeverni dio otoka.

Izbornik

Četrdesetosmogodišnji Štefan Tarkovič je najveći dio svoje trenerske karijere proveo u strukturama slovačkog saveza. Bio je izbornik prvo ženske, pa onda i muške juniorske reprezentacije, te dugogodišnji pomoćnik izbornicima A vrste, a na klupu je sjeo lanjske jeseni između dva susreta protiv dviju Irski jer je njegov prethodnik u tipičnoj slovačkoj maniri otjeran zbog nezadovoljavajuće igre i to nakon što je porazio Irsku. Tarkovič je postavljen kao privremeno rješenje, ali odlazak na Euro mu je osiguralo produžetak ugovora.

S obzirom na to kako je krenuo u kvalifikacije za SP u hrvatskoj skupini, remijima protiv Cipra i Malte, njegova budućnost je izgledala vrlo nesigurno, ali onda su iz ničega i izvan svake logike tukli Rusiju kod kuće, kao pravi Slovaci koji kiksaju kada svi očekuju sigurna tri boda i koji iznenade kada ih svi otpišu.

Zvijezda

Milan Škriniar je stup obrane prvaka Italije, tek ulazi u zrele igračke godine i mogao bi biti velika lovina na popisu financijski moćnijih klubova, ako se Inter odluči da dio svojih financijskih zavrzlama riješi prodajom jednog od svojih najboljih igrača. U ovom trenutku je daleko najkvalitetniji slovački igrač. Već sa šesnaest godina je dobio priliku u prvoj momčadi Žiline, sa devetnaest bio zapovjednik njezine obrane i dvije godine kasnije je putovao za Sampdoriju u transferu od pet milijuna eura, što je do danas najveća prodaja njegovog matičnog kluba i druga najveća slovačke lige.

Očekivanja

Slovake u skupini očekuju Španjolci, Šveđani i Poljaci. Ako ne računamo što se sve može zakomplicirati oko broja zaraženih u španjolskoj reprezentaciji, u Sevilli realno nemaju što tražiti. Prvu utakmicu igraju u Petrogradu protiv Poljaka i to je utakmica u kojoj traže svoju šansu jer ih s druge strane čeka ekipa koja se često slomi na velikim turnirima zbog nerealnih očekivanja izazvanih deluzijama vlastite nogometne javnosti. Iznenade li Poljake, slijedi susret protiv Šveđana, a ni oni nisu ekipa protiv koje bi se bilo tko morao predati unaprijed. Eto prilike da Hamšik i Kucka reprezentativnu karijeru završe posljednjim hura i još jednom sve iznenade.

Susreti protiv Hrvatske

Prijateljska 1941: Slovačka – Hrvatska 1:1 (Vysocky – Beda)
Prijateljska 1941: Hrvatska – Slovačka 5:2 (Pavletić x2, Wolfl x2, Pleše – Bešina, Bolček)
Prijateljska 1942: Slovačka – Hrvatska 1:2 (Fabian – Cimermančić x2)
Prijateljska 1942: Hrvatska – Slovačka 6:1 (Lešnik x3, Wolfl x2, Cimermančić – Podhradski)
Prijateljska 1943: Hrvatska – Slovačka 1:0 (Antolković)
Prijateljska 1943: Slovačka – Hrvatska 1:3 (Danko – Wolfl x2, Kokotović)
Prijateljska 1944: Hrvatska – Slovačka 7:3 (Wolfl x3, Lešnik x2, Cimermančić, Lokošek – Arpaš x3)
Prijateljska 1994: Slovačka – Hrvatska 4:1 (Dubovsky x2, Kinder, Moravčik – Popović)
Prijateljska 1998: Hrvatska – Slovačka 1:2 (Vlaović – Jančula, Majoroš)
Prijateljska 2000: Slovačka – Hrvatska 1:1 (Nemeth – Balaban)
Prijateljska 2004: Hrvatska – Slovačka 1:0 (Olić)
Prijateljska 2007: Hrvatska – Slovačka 3:0 (Olić x2, Vukojević)
Prijateljska 2010: Slovačka – Hrvatska 1:1 (Stoch – Jelavić)
Kvalifikacije za EURO: Slovačka – Hrvatska 0:4 (Vlašić, Perišić, Petković, Lovren)
Kvalifikacije za EURO: Hrvatska – Slovačka 3:1 (Vlašić, Perišić, Petković – Boženik)

Raspored

Slovačka – Poljska (EURO, 14. lipnja, St. Petersburg)
Slovačka – Švedska (EURO, 18. lipnja, St. Petersburg)
Španjolska – Slovačka (EURO, 23. lipnja, Sevilla)

FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!