Nogomet

Predstavljamo Poljsku: Ima najboljeg igrača svijeta, ali i problema u igri

Matej Kačan • petak, 11.06.2021.
Predstavljamo Poljsku: Ima najboljeg igrača svijeta, ali i problema u igri

Poljska će na ovom Euru tražiti barem ponavljanje četvrtfinala iz 2016., najboljeg rezultata na europskim smotrama. Imaju prolaznu grupu i Lewandowskog, ali i problema u igri koje su pokazivali u posljednje vrijeme...

Smješteni u skupinu E sa Španjolsko, Švedskom i Slovačkom, Poljaci se na ovom Euru svakako imaju čemu nadati. Naime, za Roberta Lewandowskog koji ima 32 godine i društvo ovo je jedna od zadnjih šansi da naprave nešto veliko, i to nakon što je Lewandowski u posljednje dvije sezone izdominirao svjetski nogomet i uzeo Zlatnu loptu s gotovo 100 pogodaka u dvije godine.

No, Poljaci imaju problema u igri i sa stvaranjem šansi protiv jačih, a to se vidi iz brojki u posljednje dvije godine. U 2020. i 2021. godini Poljaci su u susretima protiv momčadi iz europskog vrha - Italijom, Nizozemskom i Engleskom izvukli samo jedan remi s Talijanima iz ukupno pet susreta.

U tim su utakmicama zabili tek dva gola, po jedan u 2:1 porazima od Nizozemske u Ligi nacija i Engleske u kvalifikacijama za SP. Lewandowski je protiv jakih ostao bez pogodaka, a zabijao je tek protiv BiH, Mađarske i Andore.

Ne čudi zato da su Poljaci promijenili izbornika usprkos kvalificiranju na EURO. Paulo Sousa donio je nešto atraktivniji nogomet pa su pod njegovim vodstvom Poljaci u tri susreta kvalifikacija i dvije prijateljske utakmice zabili ukupno deset pogodaka u pet susreta, ali su ostvarili tek jednu pobjedu nad Andorom.

Zato će im na Euru trebati mnogo bolja igra, ali i reprezentativna forma Lewandowdkog ako preko Švedske i Slovačke žele do drugog mjesta, uzmemo li u obzir da su Španjolci nedodirljivi. Na popisu je tu zato ono najbolje što imaju i vrlo iskusna momčad.

Vratari su mahom poznata imena i mahom su stariji od 30 godina - Szczesny, Fabianski te Skorupski. Stup obrane i vicekapetan je Kamil Glik iza kojeg su najbolje godine daleko iza, a tu je Maciej Rybus. Veće međunarodno iskustvo imaju i Southamptonov Jan Bednarek te Bartosz Bereszynski iz Sampdorije.

Tradiciju da se poljski igrači cijene u Italiji i Engleskoj vidimo i u veznoj liniji gdje je zasigurno najveće ime Piotr Zielinski iz Napolija, a svježu krv donio je mlađahni trojac Jozwiak-Moder-Placheta koji nastupa za engleske klubove, dok je tu i 17-godišnje "čudo od djeteta", Pogonov Kacper Kozlowski.

Iza Mateusza Klicha sjajna je sezona u Leedsu, a tu je uvijek i Grzegorz Krychowiak, 31-godišnji veteran koji nastupa za Lokomotiv iz Moskve. U napadu se sve vrti oko Milika i Lewandowskog koji su udarne igle, a s popisa su otpali neki vrlo zanimljivi igrači.

Tako na Euru nećemo gledati Kamila Grosickog, ali ni Herthinog Krzysztofa Piateka. Još za akaciju kvalifikacija za SP bio je pozvan i Arkadiusz Reca, ali Crotoneov branaič nije upao ni na Sousin prošireni popis.

Iz svega ovoga vidimo da portugalski trener ima iz čega birati i tu je dovoljno kvalitete da sastavi dobru momčad i igru koja bi u Sevilli i St. Petersburgu tražila prolaz skupine, ali je iz poljske povijesti i imena jasno da će mnogo toga ovisiti o samo jednom čovjeku, onom iz vrha napada.

Europska prvenstva

Pomalo čudno za reprezentaciju koja je vrhunac svoje moći imala u sedamdesetima, ali Poljaci su prvi nastup na Euru zabilježili tek 2008. godine u Austriji i Švicarskoj. Nije bilo za očekivati da će se skupine s Njemačkom, Hrvatskom i domaćinom Austrijom proći pa su Poljaci završili s jednim bodom i golom.

možda bi sve bilo drukčije da Ivica Vastić nije zabio onaj penal za 1:1 u drugom kolu. Da su Poljaci u treće kolo ušli s tri boda, sigurno bi imali veće šanse protiv Hrvatske u kombiniranom sastavu. Ovako im je za prolaz trebao poraz Njemačke i njihova pobjeda, ali su Ivan Klasnić i Ballack na oba susreta odradili posao.

2012. su Poljaci bili jedan od dva domaćina s Ukrajinom, ali je plasman bio utoliko bolji što su ostvarena dva remija i jedan poraz, ali je natjecanje ipak završilo po skupinama. U te četiri godine između prvenstava se već pojavio Lewandowski, a skupina s Češkom, Grčkom i Rusijom svakako se mogla proći i očekivalo se više.

No, nakon dva početna remija je u trećem kolu potrebna bila pobjeda, ali je u Wroclawu Jiraček u 72. zabio za Čehe i poslao ih dalje s prvog mjesta skupine i šest bodova, a Poljake ostavio na dva gola i dva boda.

2016. su Poljaci po prvi put prošli skupinu. Iz grupe C dalje su išle tri ekipe, a Poljaci su podijelili prva dva mjesta s Nijemcima i sedam bodova. Opet nisu briljirali napadački, ostvarili su dvije 1:0 pobjede i remi s Nijemcima od 0:0, ali bilo je dovoljno za ostati neporažen ispred Sjeverne Irske i Ukrajine.

U osmini finala je ždrijeb donio prolazne Švicarce i nakon pogotka 'Kube' Blaszczykowskog u 39. minuti su Poljaci imali vodstvo do završnice. No, Shaqiri je izjednačio, a u produžetku nije bilo golova. U raspucavanju penala je devet od deset izvođača bilo točno, a jedini je zakazao Xhaka te su Poljaci išli u četvrtfinale.

Tamo su ih čekali budući prvaci Portugalci, ali je Lewandowski svoj prvi gol na prvenstvu zabio već u drugoj minuti i doveo je Poljake na rub polufinala. No, Renato Sanches je izjednačio u 33. i opet nemamo golova sve do raspucavanja. Ovaj put je Kuba promašio u četvrtoj seriji, a Portugalci su bili mahom točni te su prošli dalje, a onda i otišli do naslova.

Kvalifikacije

U kvalifikacijama za ovaj turnir je Poljsku opet pomazio ždrijeb i nije imala nikakvih problema. Kao momčad iz prvog bubnja za suparnike je dobila Austriju, Sjevernu Makedoniju, Sloveniju, Izrael i Latviju. Ciklus je riješen s osam pobjeda, remijem i porazom uz gol-razliku 18-5.

Otvorene su kvalifikacije s četiri vezane pobjede u kojima su uglavnom briljirali Lewandowski i Piatek, ali prvi posrtaj slijedi u petom kolu. Slovenci su u Stožicama bili bolji golovima Strune i Šporara. Nakon toga remi bez golova s Austrijancima, a do kraja sve pobjede.

Lewandowski je s tri gola srušio Latviju, a onda padaju i Makedonci s 2:0. Nakon 2:1 protiv Izraela, za kraj je odigran novi sjajan dvoboj sa Slovencima, ali su ovaj put Poljaci slavili s 3:2 golom Goralskog u 81. minuti.

Iz ove su skupine plasman izborile Poljska i Ukrajina, a Makedonci su se kasnije plasirali nakon razigravanja izborenog preko Lige nacija. Lewandowski sa šest i Piatek s četiri pogotka bili su zaslužni za preko pola poljskih pogodaka u kvalifikacijama.

Izbornik

Paulo Sousa ima vrlo solidnu trenersku karijeru, ali ga prije svega svi pamte kao igrača. Sjajan zadnji vezni, ostao je upisan u povijesne knjige kao igrač koji je osvojio dvije Lige prvaka u nizu s dva različita kluba. Postigao je do 1996. kad je osvojio s Juventusom i otišao u Borussiju te je opet podignuo naslov.

Karijeru je počeo u Benfici gdje je od 1989. do 1993. zaradio status portugalskog reprezentativca, a nakon sezone u Sportingu odlazi u Juventus. Tamo se zadržava dvije sezone te odlazi u Dortmund. Tamo uzima drugu Ligu prvaka nastupivši u finalu baš protiv Juventusa, ali je sezona bila prošarana ozljedama kojih se neće riješiti do kraja.

Igrao je još za Inter, Parmu, Panathinaikos i Espanyol, ali nigdje nije uspio ostaviti jačeg traga zbog stalnih ozljeda koje su ga natjerale na umirovljenje već 2002. godine s 31 navršenom godinom.

Trenersku karijeru počeo je trogodišnjim mandatom na klupi U-16 portugalske reprezentacija, a onda odlazi u Englesku gdje vodi QPR, Swansea u Walesu te Leicester, ali na Otoku nema uspjeha te je dobio dva otkaza, a iz Swanseaja je otišao sporazmunim raskidom nakon jedne sezone.

Nakon toga slijedi epizoda od godine i pol u Mađarskom Videotonu s kojim je uzeo Kup i dva Superkupa, a onda Maccabi i Basel s kojima je osvajao prvenstva. Proveo je i dvije sezone u Fiorentini pa sezonu u kineskom Tianjin Quanjianu te jednu u Bordeauxu kojeg je napustio 2020. nakon 12. mjesta u ligi.

U siječnju ove godine postao je izbornik Poljske nakon što je klupu napustio Jerzy Brzeczek koji je izborio natjecanje. Sousa je zaposlen s idejom da stvori igru koja bi dovela Poljsku u konkurentske pozicije i jačima, ali su u igri ostali isti problemi - Lewandowski zabija isključivo slabijim protivnicima, dok protiv jačih ekipa ne može složiti šanse.

Zvijezda

Poljaci na ovaj EURO dolaze sa Zlatnom loptom u sastavu i to bi im trebao biti najveći zalog za uspjeh. iza Roberta Lewandowskog dvije su nestvarne sezone, poljski killer najbolji je strijelac i igrač svijeta te je prošle sezone s Bayernom pokorio sve.

Iza njega je sezona od 48 golova, od čega čak 41 u Bundesligi čime je postavio rekord i postao prvi nakon legendarnog Gerda Müllera s barem 40 pogodaka u Bundesligi. No, još više je briljirao u sezoni 2019/20 kad je u ligi zabio 34 gola, ali je sve nadoknadio s nestvarnih 15 u Ligi prvaka, i to u pohodu na naslov u koronavirusom prekinutoj sezoni.

Lewa je pravi ubojica u šesnaestercu, o njemu se nema mnogo za reći. Već desetak godina uživa u statusu ponajboljeg ili najboljeg napadača svijeta, još od one 2011/12 kad je potpuno eksplodirao u dresu Borussije iz Dortmunda s 22 gola u Bundesligi, a njegov je klub te sezone osvojio dvostruku krunu.

Odradio je još dvije sezone u Dortmundu, 2013. je Borussia došla i do finala Lige prvaka koje je izgubila od Bayerna, a upamćena je ostala predstava Lewandowskog u polufinalu protiv Reala kad je zabio četiri gola kraljevskom klubu.

2014. mu je isticao ugovor pa je objavljeno kako odlazi u Bayern bez odštete, a s 20 golova je bio prvi strijelac Bundeslige u sezoni 2013/14. U sezoni 2014/15 se u Bayernu tražio te je zabio 17 ligaškoh golova i tek 25 ukupno, ali do danas nakon te sezone nije ostao s manje od 40 golova po sezoni.

U Bayernu je ukupno u sedam godina zabio 294 gola, a treba napoenuti da je prvu eksploziju doživio u Lechu u kojem je u dvije sezone zabio 58 ligaških pogodaka. Karijeru je počeo u varšavskim klubovima Delti i Legiji iz koje je otišao u Znicz pa u Lech, i naposlijetku u Borussiju.

Za Poljsku je debitirao 2008. te je u ovih 13 godina sa 119 nastupa i 66 golova najbolji strijelac i igrač s najviše nastupa u povijesti reprezentacije. U Njemačkoj i Europi je osvojio sve što se osvojiti može, klupski i individualno, a za potvrdu mjesta među velikanima ovog sporta ovom 32-godišnjem strijelcu samo nedostaje nešto veliko s reprezentacijom.

Utakmice s Hrvatskom

Prijateljska utakmica 1996.: Hrvatska - Poljska 2:1 (Brajković, Cvitanović / Baluszynski)
Prijateljska utakmica 1998.: Hrvatska - Poljska 4:1 (Boban, Stanić x2, Bokšić / Ratajczyk)
Prijateljska utakmica 2003.: Hrvatska - Poljska 0:0
Prijateljska utakmica 2006.: Hrvatska - Poljska 0:1 (Smolarek)
EURO 2008: Poljska - Hrvatska 0:1 (Klasnić)

Raspored

Poljska - Slovačka (EURO 2020, 14. lipnja, St. Petersburg)
Španjolska - Poljska (EURO 2020, 19. lipnja, Sevilla)
Švedska - Poljska (EURO 2020, 23. lipnja, St. Petersburg)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!