EP 2020., skupina D, 1. kolo, 13.06.2021, 15:00 h, Wembley, London
Suci: Daniele Orsato, Alessandro Giallatini, Fabiano Preti (svi Italija)
Engleska
Engleska
Raheem Sterling 57'
1:0(0:0) Hrvatska
Hrvatska

Sterlingov pogodak presudio Hrvatskoj, prvi poraz na startu za Vatrene

Jan Šneler • nedjelja, 13.06.2021.
Sterlingov pogodak presudio Hrvatskoj, prvi poraz na startu za Vatrene

Hrvatska nogometne reprezentacija upisala je poraz u prvom kolu grupne faze Europskog prvenstva. Engleska je odnijela pobjedu s minimalnih 1:0 golom Raheema Sterlinga u drugom dijelu...

Engleska
Engleska
Hrvatska
1
Jordan Pickford
2
Kyle Walker
5
John Stones
15
Tyrone Mings
12
Kieran Trippier
14
Kalvin Phillips
4
Declan Rice
10
Raheem Sterling
(do 90'+2')
19
Mason Mount
20
Phil Foden
(do 71')
9
Harry Kane
(do 82')
Pričuvni igrači
11
Marcus Rashford
71'
26
Jude Bellingham
82'
18
Dominic Calvert-Lewin
90'+2'
 
Trener
Gareth Southgate
8
(do 85')
17
(do 78')
Pričuvni igrači
Trener
Zlatko Dalić

U prvom kolu Europskog prvenstva, Engleska je na Wembleyju svladala Hrvatsku. Premda je utakmica bila prilično mirna (manje od 20 prekršaja) i nije bilo previše izraženih prilika, Englezi su se pokazali spretnijima i došli do pobjede u uvodu Eura.

Krenulo je jako opasno. Već nakon šest minuta igre, Englezi su lijepo probili blok, Phil Foden ostavio na krivoj nozi Joška Gvardiola, no njegov udarac iskosa pogađa stativu. Svega nekoliko minuta kasnije, nakon jedne odbijene lopte s dvadesetak metara potegnuo je Kalvin Phillips, ali Dominik Livaković sjajno brani.

Na početku susreta, Englezi su stajali puno bolje na terenu, imali rješenja, a Hrvatska je prilično loše igrala prema naprijed i nije uspijevala stvoriti nešto konkretnije. Tek u 27. minuti vidjeli smo pravi pokušaj Hrvatske.

Ubacio je Šime Vrsaljko, ali Ivan Perišić pucao je isprve daleko iznad gola. Nakon tih prvih pola sata, Hrvatska se konačno uspjela othrvati pritisku i smiriti loptu. Nažalost, još uvijek prema naprijed nije bilo dobro, mada su Vatreni obrambeno izgledali solidno.

Na samom kraju prvog dijela, Engleska je dobila priliku s dvadesetak metara, no za razliku od polufinala u Rusiji prije tri godine, Kieran Trippier nije pogodio već je lopta zaustavljena od strane živog zida.

U nastavku susreta, Hrvatska je izgledala puno bolje. Očekivao se veći pritisak Engleza, ali Vatreni su preuzeli kontrolu nad loptom i činilo se da bi kao u Rusiji, Hrvatska mogla u drugom dijelu opasnije ugroziti protivnika. Englezi su djelovali potpuno bezidejno, nisu uspjeli povezati redove, ali nažalost niz pogrešaka u obrani u 57. minuti stajalo nas je primljenog gola.

Mateo Kovačić je previsoko izašao, Gvardiol ostao prekratak, a to je omogućilo Phillipsu da lijepo proigra Raheema Sterlinga i poentira za 1:0. Premda su Englezi zaslužili pogodak, šteta je što u tim trenucima nisu djelovali kao bolja momčad.

U 65. minuti Vatreni su imali još jednu dobru šansu. Kovačić je nakon odbijene lopte pogodio obrambeni blok, a Ante Rebić isprve tuče iz izgledne pozicije daleko od gola. Zlatko Dalić pokušao je nešto promijeniti uvođenjem Nikole Vlašića i Josipa Brekala, kasnije su ušli Bruno Petković i Mario Pašalić, ali izmjene nisu donijele neke značajne promjene.

Englezi su vrlo mirno priveli susret kraju, pametno čuvali loptu, a nerijetko "krali" vrijeme čuvanjem lopte. Hrvatska je potpuno pritisnula Englesku posljednjih desetak minuta, kružila oko obrane, ali bez neke značajne prilike. U posljednjim sekundama susreta, Pašalić je pucao iz okreta s desetak metara, ali lopta je otišla preko gola.

Dodajmo za kraj kako sljedeći susret Hrvatska igra za pet dana u Glasgowu. Protivnik će biti Češka koja će sutra igrati prvo kolo protiv Škotske.

EP 2020., skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Engleska1:0Hrvatska
Škotska0:2Češka
1Engleska 32:0+27
2Hrvatska 34:3+14
3Češka 33:2+14
4Škotska 31:5-41

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!