Nogomet

Southgate o načinu otvaranja igre: 'Ne smijemo biti nogometni snobovi'

Matej Kačan • utorak, 15.06.2021.
Southgate o načinu otvaranja igre: 'Ne smijemo biti nogometni snobovi'

Engleski izbornik Gareth Southgate komentirao je raspravu svojih igrača oko načinu izlaska Engleske u napad te je poručio da univerzalno točnog odgovora nema...

Pažnju engleske javnosti zaokupila je poprilično zagrijana rasprava Johna Stonesa i Jordana Pickforda na utakmici protiv Hrvatske. Stones i Pickford raspravljali su oko načina na koji Engleska mora izaći s loptom - kratkim dodavanjem ili ispucavanjem.

Engleska je dugo bila poznata po pragmatičnom načinu igre i ispucavanjima na visoke napadače, a dolaskom Garetha Southgatea i nove generacije to se promijenilo u igru posjedom. Southgate je ipak pragmatičan i ne pridaje mnogo važnosti toj raspravi.

"Mislim da su se samo dogovarali oko toga što učiniti. Dajemo im slike i to ovisi o tome kako suparnik pritišće. Nemamo vremena za raditi na obrascima otvaranja kao u klubovima, a jedna pogreška je mnogo skuplja nego što je to slučaj kroz 38 utakmica."

Southgate ne vidi problem u raspravi stopera i vratara jer nije zadano "Sveto pismo" oko toga kako Engleska mora graditi napade.

"To su igrači koji znaju donositi odluke, dali smo im moguće obrasce s obzirom na presing protivnika, bilo je jedno razdoblje kad smo ispucavali duge lopte i o tome smo pričali na poluvremenu. Nismo to htjeli raditi cijelo vrijeme. No, postoje trenuci kad treba ići a dugom, imamo špicu koja osvaja dobar dio tih lopti."

Neki treneri inzistiraju na tome da se igra kratkim dodavanjima iz obrane bez obzira na sve, ali je Southgate dosta pragmatičnijeg načina razmišljanja.

"Ne smijemo biti nogometni snobovi. Lijepo je igrati iz zadnje linije i doći do centra posjedom, ali je jednako efektivno ići na napadača pa igrati od tamo. Mogućnost varijacija je vrlo važna protiv jakih suparnika", kazao je.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!