Nogomet

Pletikosa: 'Protiv Škota se moramo vratiti na najjednostavnije nogometne postavke'

Branimir Korać • nedjelja, 20.06.2021.
Pletikosa: 'Protiv Škota se moramo vratiti na najjednostavnije nogometne postavke'

Stipe Pletikosa nije zadovoljan kako je Hrvatska izgledala protiv Češke. Posebno u prvom poluvremenu dok drugo vidi kao neki mogući putokaz za dalje...

Prvo poluvrijeme protiv Češke bilo je katastrofalno, u mnogim segmentima među najgore odigranim poluvremenima reprezentacije u dugo vremena. U postavci koja je bila na travnjaku, neki od igrača nisu dolazili uopće do izražaja.

"Nismo uspjeli u prvom poluvremenu iskontrolirati utakmicu kroz posjed niti defenzivno, niti ofenzivno što je prilično zabrinjavajuće kada u momčadi imate Kovačića i Modrića. To pokazuje i uloga Kramarića koji je u prvom poluvremenu imao šest dodira s loptom od čega četiri dodavanja. Nije dobivao dovoljno lopti jer se nije igralo na njega kroz sredinu. Njemu treba igru donijeti pred protivničkih 16 metara kako bi njegove sjajne golgeterske sposobnosti došle do izražaja. Igrač zadužen za realizaciju u prvih 45 minuta bio je Ante Rebić koji je imao 11 dodira s loptom i dva točna dodavanja", piše Pletikosa u kolumni za Sportske novosti.

Pletikosa smatra kako visok presing koji danas igra veliki broj reprezentacija oduzima puno energije i to treba kompenzirati.

"Pokušaji visokog presinga igračima oduzimaju ogromnu količinu energije, a igrači su već došli s dosta problema nakon napornih klupskih sezona, vrijeme priprema je prekratko za podizanje fizičkih kapaciteta i sve to moraš onda kompenzirati taktički dobrim pozicioniranjem."

Brojevi ne lažu, a Pletikosa je izvukao neke od trkačkih pokazatelja.

"Česi su u dvije utakmice pretrčali 230.7 kilometara, Englezi 204.2, Škoti 205.4, a mi 197.7. Među tri individualno najbolja trkača Česi imaju dvojicu i to Daridu i Součeka s po 23.4 kilometara. Naš najbolji trkač je Šime Vrsaljko na 67. mjestu s 19.1 pretrčanim kilometrom. Česi su u našem susretu pretrčali gotovo 13 kilometara više od Hrvatske. Ako pretpostavljate da smo kvalitetnim posjedom natjerali Čehe na trčanje, to baš nije bilo tako, posjed je bio ravnomjernih 50:50."

Rješenje za Škotsku je vrlo jednostavno, igrači se moraju vratiti na svoje pozicije.

"Način da protiv Škota kompenziramo sve one nedostatke je da se igrači jednostavno vrate na one najjednostavnije nogometne postavke, da igrači igraju na onim pozicijama na kojima u ovom trenutku mogu najviše doprinijeti reprezentaciji. Nema vremena za uigravanje mehanizama, putokaz može biti drugo poluvrijeme protiv Čeha. Vlašić je tu imao tri uspješna driblinga i šest od osam osvojenih duela te je jednom bio u prilici za pogodak. U izjavama naših igrača osjetila se samokritika, nadam se ne i defetizam. Većina igrača već je bila u situaciji u kojoj mora ganjati pobjedu."

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!