Nogomet

Dalić: 'Nije u redu da nemamo navijače protiv domaćina i da nas se stalno plaši izolacijama'

Branimir Korać • ponedjeljak, 21.06.2021.
Dalić: 'Nije u redu da nemamo navijače protiv domaćina i da nas se stalno plaši izolacijama'

Izbornik Zlatko Dalić osim što se bavio taktičkim dijelom, mora se baviti i psihologijom. Pozitivan test kod Billyja Gilmoura to je pojačao...

Pred Hrvatskom je utakmica odluke, protiv Škotske u Glasgowu, na škotskom terenu, pred pškotskim navijačima, a bez hrvatskih. Treća utakmica na Euru gdje je Hrvatska uz Češku reprezentacija koja nema navijače na tribinama.

"I prije samog Eura znali smo da će treća biti odlučujuća. Zadnja šansa da se plasiramo dalje i sve ćemo napraviti da tako i bude. Mi smo najviše oštećeni jer smo s navijačima puno jači. Nije fer da mi moramo putovati, nemamo navijače protiv dva domaćina i stalno nas se plaši da ćemo morati svi u izolaciju. Nećemo se žaliti, igramo protiv teškog protivnika, a glavna stvar bit će strpljenje. Ne smijemo gubiti glavu, strpljenje će biti važno, nije bitno kada pobjeda dođe."

Dalić je pozvao na podršku reprezentaciji, a Škote je već dobro proučio.

"Želim da Hrvatska ima podršku, ova reprezentacija to zaslužuje, da se ne nabacujemo blatom i ne napadamo je. Dok god ima šanse, treba postojati podrška. Svima je nama cilj da prođemo dalje. Mi znamo da su jaki preko Robertsona, ide duga lopta na Dykesa koji skače, ide se na taj ofenzivni presing i to je njihova kvaliteta. Mi moramo odigrati svoju igru, a ne kao protiv Češke gdje smo se u prvom dijelu razvukli i nismo se prilagodili njihovom veznom redu. Imamo kvalitetu i mogućnost, mi to možemo i mi u to vjerujemo."

Škotske novinare podosta je zanimao stav Hrvatske oko pozitivnog testa Billyja Gilmoura i strogih škotskih mjera koje nalažu desetodnevnu izolaciju.

"Ne bih se htio miješati, znam koliko je na nas stavljan pritisak da odgodimo kamp i ne bude u njemu, napravili smo iznimku da ostanemo u Hrvatskoj. Ne bih htio da ostvarimo nešto van zelenog terena, ali uvjeti moraju biti isti za sve. Želim da se Gilmour oporavi i da nitko drugi ne bude pozitivan jer je najpoštenije da se sve riješi na zelenom terenu. Svima nama je taj pritisak oko te situacije i pozitivnih testova. Testiramo se svaka tri dana, stalno smo u neizvjesnosti da netko ne bude pozitivam da svi idemo u izolaciju. Ne bih htio da se proširi, želim da ostane jedan slučaj. Jesmo zabrinuti, ali mi moramo odraditi utakmicu i dobiti to na zelenom terenu."

Dalić priznaje da niti igračima nije svejedno.

"Mi smo tek stigli prije sat-dva, bili smo na ručku, imat ćemo sastanak, oni su u strahu i neizvjesnosti, ali utakmicu moramo odigrati i probati se na nju koncentrirati. Svi imaju problema, mi smo zasad negativni, puno pazimo, pridržavamo se svega, ali nikad se ne zna što se može dogoditi."

Izostanak Gilmoura Škoti će pokriti, vjeruje Dalić.

"Svaki igrač nedostaje ekipi. Protiv Engleske je bio sjajan, ali dotad je bio rezerva, Možda ne bi ni počeo, imaju oni iskusnijih igrača, Armstrong je tu opcija. Možda neće značiti puno taj izostanak, igrao je protiv Engleske jako dobro, ali ne mora biti prednost."

Škote vrlo cijeni, ali je spreman na sve njihove zamke.

"Igrali su s Nizozemskom 2:2, kada vodiš protiv nje 2:1, stvarno si kvalitetan. Znamo što im znači utakmica s Engleskom, sve su zatvorili, a imali su i dobre šanse. Niti protiv Češke nisu zaslužili poraz, čeka nas teška utakmica, s puno agresije, preskakanja igre i moći. Na sve smo spremni."

Borna Barišić odradio je prvi trening s momčadi i bit će u rosteru.

"Borna s nama nije trenirao zadnje vrijeme i tek se prije dva dana uključio u trening. To nije dovoljno da bude potpuno spreman, ali s nama je i bit će u rosteru."

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!