EP 2020., skupina D, 3. kolo, 22.06.2021, 21:00 h, Glasgow, Hampden Park
Suci: Fernando Rapallini (Argentina)
Hrvatska
Hrvatska
Nikola Vlašić 17'
Luka Modrić 62'
Ivan Perišić 77'
3:1(1:1) Škotska
Callum McGregor 42'
Škotska

Pojavila se prava Hrvatska i preko Škotske otišla u osminu finala!

Jan Šneler • utorak, 22.06.2021.
Pojavila se prava Hrvatska i preko Škotske otišla u osminu finala!

Napokon pravo izdanje Hrvatske! U većem dijelu susreta Hrvatska je izgledala vrlo dobro, bila je osjetno bolja od Škotske i na kraju je zasluženo slavila s 3:1 i izborila prolaz u osminu finala Europskog prvenstva. Ogroman teret skinut je leđa!

Škotska
Hrvatska
Škotska
4
(do 71')
14
(do 81')
20
(do 70')
13
(do 76')
Pričuvni igrači
Trener
Zlatko Dalić
1
David Marshall
10
Che Adams
(do 84')
17
Stuart Armstrong
(do 70')
9
Lyndon Dykes
5
Grant Hanley
(do 34')
7
John McGinn
8
Callum McGregor
4
Scott McTominay
2
Stephen O'Donnell
(do 84')
3
Andrew Robertson
6
Kieran Tierney
Pričuvni igrači
26
Scott McKenna
34'
20
Ryan Fraser
70'
19
Kevin Nisbet
84'
22
Nathan Patterson
84'
Trener
Steve Clarke

Konačno smo dočekali odličnu predstavu Hrvatske na Europskom prvenstvu. Nakon dvije slabije utakmice protiv Engleske i Češke, Vatreni su odradili dobru, borbenu utakmicu i pokazali kako s boljim pristupom ova momčad ima kvalitete za velike domete.

Hrabri kakvi već jesu, nogometaši Škotske vrlo dobro otvorili su susret na Hampden Parku. Moramo priznati kako je prvih desetak minuta Škotska izgledala puno bolje te je u nekoliko navrata morao reagirati Dominik Livaković. Nikako se Hrvatska nije uspjela snaći i bilo je potrebno previše vremena da uđe na pravi način u utakmicu.

U pravom trenutku Vatreni su došli do pogotka. U 17. minuti lijepo je ubacio Josip Juranović, Ivan Perišić na drugoj stativi prebacio do Nikole Vlašića koji u padu fenomenalno pogađa za vodstvo Hrvatske. Sada se puno lakše disalo, Hrvatska je konačno došla do malo zraka i mogla krenuti sa svojom igrom.

Djelovala je puno opasnije Hrvatska, a par minuta nakon pogotka opasno je tukao Luka Modrić, no njegov udarac otišao je preko gola. Ipak, kao što se moglo očekivati, Škoti se nisu predavali pa je samo minutu kasnije opasno zaprijetio X McGinn, ali Livaković je danas bio sjajan.

Puno bolje je izgledala Hrvatska u ovom susretu, daleko bolje od igara protiv Češke i Engleske, ali još uvijek je bilo prostora za napredak. Zamjerka bi išla veznoj liniji koja je izgubila nekoliko lopti u opasnoj zoni, ali srećom Škoti nisu bili precizni. Ipak, unatoč boljoj igri Hrvatske, Škotska je uspjela spretno doći do izjednačenja.

Na samom kraju prvog dijela, u 42. minuti Callum McGregor iskoristio je nepažnju obrane i loše ispucanu loptu Domagoja Vide te sjajno pogodio s ruba šesnaesterca u sam kut gola Hrvatske. Velika šteta što su Vatreni Škotima dozvolili povratak, ali vidjelo se da je Hrvatska ipak daleko kvalitetnija momčad.

Nakon samo pet minuta nastavka, Hrvatska je imala sjajnu priliku. Joško Gvardiol je sjajno prošao sam, odigrao dupli pas s Vlašićem, no u stopostotnoj šansi nije uspio poentirati. U 56. minuti još jedan zicer imala je Hrvatska, Luka Modrić pronašao je Perišića koji puca direktno u vratara Škotske. Ipak, taj promašaj nije bio toliko važan jer je sudac označio zaleđe.

Konačno, u 62. minuti ukazao se fenomenalni Modrić. Gvardiol je sjajno proigrao Brunu Petkovića koji je zagradio loptu, uposlio Matea Kovačića, a lopta na koncu dolazi do Modrića koji vanjskom nogom pogađa suprotne rašlje. Fenomenalan pogodak najboljeg igrača Hrvatske i nova prednost za Vatrene.

Nažalost, Gvardiol je zbog ozljede bio prisiljen napustiti travnjak nešto kasnije, a Hrvatska je u 77. minuti uspjela slomiti otpor Škotske. Ponovno je u glavnoj ulozi bio Modrić koji je iz kornera ubacio, Perišić glavom sjajno pogodio i s 3:1 Hrvatska je došla na mali korak od osmine finala.

Škoti su pokušali dugim loptama i preskakanjem igre doći do prilike, ali nije više bilo vremena. Hrvatska je potpuno zasluženo slavila i na kraju uspjela osvojiti drugu poziciju na tablici. To znači da susret osmine finala Vatreni igraju u ponedjeljak protiv drugoplasiranog iz skupine E.

EP 2020., skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Hrvatska3:1Škotska
Češka0:1Engleska
1Engleska 32:0+27
2Hrvatska 34:3+14
3Češka 33:2+14
4Škotska 31:5-41

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!