Nogomet

Europski klasik: Rivalitet Hrvatske i Španjolske

Jan Šneler • ponedjeljak, 28.06.2021.
Europski klasik: Rivalitet Hrvatske i Španjolske
Foto: Pixsell

Ne gledajući samo nogomet koji je trenutno najaktualniji, rivalitet Hrvatske i Španjolske definitivno spada u klasike europskog sporta…

Od početka svoje samostalnosti, Hrvatska i Španjolska, kao dvije europske, ali slobodno možemo reći i svjetske sportske sile, gaje veliki rivalitet. Premda nisu susjedne države niti imaju neku zajedničku i dublju povijest, kvaliteta koju posjeduju u brojnim momčadskima sportovima stvorila je jednu širu priču.

Badel i Barcelona, Romero i Goluža

Ako pogledamo klupski sport, 90-e godine definitivno su bile obilježene velikim rukometnim rivalitetom Barcelone i tadašnjeg Badela. Možda to nije bio rivalitet u klasičnom smislu jer je Barcelona dolazila do titula prilično uvjerljivo (što zbog veće kvalitete, što zbog bezobzirnog sudačkog pomaganja), ali to su bili pravi rukometni dvoboji koji su izrodili možda i ponajbolju rukometnu atmosferu u klupskom sportu.

Usporediti atmosferu s bilo kojeg Final Four turnira u Kolnu s finalom Lige prvaka u Domu sportova je kao usporediti klasične filmske bezvremenske hitove s konfekcijskim filmovima koji se snimaju posljednje desetljeće. Ne mogu gomila VIP boxova, najsjajniji reflektori i moderni vizualni prikazi zamijeniti onaj žar, onaj polet koji je nosila tadašnja publika (daleko malobrojnija nego u modernim dvoranama, ali bitno glasnija i vatrenija). Uostalom, to su često priznali i sami igrači kojima je uvijek bio gušt, ali i svojevrsni strah, igrati u Zagrebu.

Rukomet je u klupskom pogledu definitivno bio obilježen tim dvobojima. Kasnije, od 2003. pa nadalje Hrvatska je u reprezentativnom natjecanju imala niz fenomenalnih, neizvjesnih i pravih epskih dvoboja sa Španjolskom. Tko može zaboraviti ono nevjerojatno polufinale 2003., gol Ikera Romera u posljednjim sekundama regularnog dijela i pravu maestralnu partiju Slavka Goluže u produžecima.

Dvije godine kasnije, u Tunisu, Španjolci su uzvratili za poraz u Portugalu te u finalu svladali Hrvatsku i osvojili prvu titulu svjetskog prvaka u svojoj povijesti. Prilično jasno se sjećamo i borbe za treće mjesto na Europskom prvenstvu u Srbiji kada je Hrvatska uspješno došla do brončane medalje, ali nažalost i finala posljednjeg Europskog prvenstva kada je Hrvatska praktički pobijedila samu sebe i omogućila Španjolskoj da dođe do druge titule europskog prvaka.

Bilo je u reprezentativnim natjecanjima velikih pobjeda, ali i teških poraza. Ipak, bez obzira na ogromni rivalitet s Francuskom, Hrvatska gaji sličan i sa Španjolskom, premda manje medijski atraktivan. Od svih reprezentacija svijeta, sa Španjolskom su Kauboji najčešće igrali, čak 28 puta i što je vrlo zanimljivo slavili čak 17 puta.

Lamonica, Tomas i Šarićeva blokada

Premda smo često, i to s pravom, vrlo kritični prema hrvatskoj košarci, što klupskoj, što reprezentativnoj, Hrvatska i Španjolska doista su imali niz vrlo uzbudljivih i pamtljivih susreta. Bilo je raznih pobjeda Hrvatske 90-ih godina, često u grupnim faza Europskih prvenstava, ali onaj dvoboj koji će mnogi vječno pamtiti odigrao se u Beogradu 2005. godine u četvrtfinalu.

Sve je bilo spremno za veliko slavlje, za polufinale Hrvatske gdje je čekala Njemačka. Španjolska je bila u bezizlaznoj poziciji, gubila u posljednjim sekundama, imala bacanje koje joj samo po sebi ništa ne bi donijelo te se odlučila za klasični potez. Namjerni promašaj i nadu da će iz ofenzivnog skoka doći do produžetka. Ne bi došlo do toga da sudački trojac predvođen mrskim Luigijem Lamonicom nije previdio očigledni prekršaj nad Markom Tomasom u skoku, nakon kojeg Španjolci dolaze do produžetaka.

U njima je bilo najmanje košarke, trojac je podijelio tehničkih kao nikada u životu, Neven Spahija bio je s pravom bijesan, a Hrvatska koja je na kraju poražena 101:85 nije zaslužila takav sramotni sudački pristup i očiglednu krađu. Od reprezentacije koja je djelovala kao da ide po medalju, Hrvatska je nastup zaključila na sedmom mjestu.

Svojevrsnu osvetu Tomas je dobio dvije godine kasnije kada je u posljednjim sekundama pogodio tricu za pobjedu nad Španjolskom 85:84. Ipak, bila je to utakmica u grupi, ulog nije bio jednak, ali bila je to u krajnjoj liniji moralna satisfakcija za ono što se dogodilo u Beogradu dvije godine ranije.

Jedini put od sredine 90-ih kada je Hrvatska bila u borbi za medalju, 2013. godine, Španjolska je bila uvjerljiva. Na Eurobasketu gdje je igrala fenomenalno, Hrvatska ipak nije mogla protiv Španjolaca koji su bili bolji s uvjerljivih 92:66. Ipak, od recentnijih rezultata, mnogi će najviše pamtiti sjajnu igru hrvatske reprezentacije na Olimpijskim igrama 2016. u Rio De Janeiru i fenomenalnu blokadu Darija Šarića.

U grupnoj fazi, Hrvatska je imala pobjedu u rukama protiv Španjolske. Dario Šarić imao je dva bacanja, trebao je u zadnjim sekundama pogoditi oba i Španjolce bi izvlačila samo neka brza trica. Nažalost, Šarić je pogodio samo jedno bacanje, Hrvatska je imala vodstvo 72:70 i prijetilo je da Španjolci s tricom dođu do pobjede. Ipak, nisu išli na pobjedu već produžetak, par sekundi do kraja, legendarni Pau Gasol primio je loptu pod košem, krenuo u polaganje, ali se stvorio maestralni Šarić i blokadom u NBA stilu donio Hrvatskoj pobjedu.

Opet ponavljamo, nije ulog bio kao 2005. godine koja će uvijek boljeti, ali ta blokada ispunila je zadovoljstvom svakog ljubitelja hrvatske košarke koji, isključivo u sportskom žargonu, ne može „smisliti“ španjolsku košarkašku reprezentaciju, premda za te događaje iz Beograda nisu naravno oni krivi.

Španjolski penicilin za Barakude

Poznato je kako je hrvatska vaterpolska selekcija najtrofejnija kolektivna momčad u Hrvatskoj pa možda pravog rivaliteta sa Španjolskom niti nema. Ipak, posljednjih godina, Španjolci su postali „crna mačka“ za Barakude. Na dva posljednja velika natjecanja, 2019. na Svjetskom prvenstvu u južnokorejskom Gwangju i 2020. na Europskom prvenstvu u Budimpešti, Španjolska je u polufinalu svladala Hrvatsku.

Da stvar bude gora, u oba slučaja Španjolci su slavili s jednim pogotkom razlike. U Južnoj Koreji bilo je 6:5 za Španjolce, godinu dana kasnije u Budimpešti, Hrvatska je poražena s 9:8. Premda ih mnogi, rjeđi pratitelja vaterpola, neće svrstati u kategoriju vaterpolskih nacija, Hrvatska ima negativan skor sa Španjolskom. U 37 susreta, Barakude su poražene 18 puta, a jedine druge dvije zemlje s kojima Hrvatska nema pozitivni skor su Srbija i Mađarska.

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!