Nogomet

Dalić: 'Možda nisam ostao dosljedan sebi, to ću zadržati za sebe'

Matej Kačan • utorak, 29.06.2021.
Dalić: 'Možda nisam ostao dosljedan sebi, to ću zadržati za sebe'
Foto: Pixsell

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić odradio je posljednje obraćanje medijima u sklopu Eura 2020 te je komentirao svoju budućnost u reprezentaciji, kao i neke odluke...

Po posljednji put kao dio službenog protokola reprezentacije u bazi u Rovinju, Zlatko Dalić obratio se novinarima te je dao završnu riječ oko poraza od Španjolske i ispadanja s Eura.

"Izgubili smo u produžetku, nismo bili dobri u prvom poluvremenu. Nismo bili u dobrom presingu i umarali smo se u trčanju za loptom. U drugom smo se vratili nakon 3:1, napravili sve što smo trebali. Stvorili smo dvije velike šanse u produžetku, nije se prelomilo u našu korist i izgubili smo energiju i snagu. čestitke Španjolcima za prolazak, a našim igračima za prolaz."

Prema mišljenju izbornika, Hrvatska ima blistavu budućnost.

"Hrvatska je pokazala da ima snagu, kvalitetu i karakter i da može igrati sa svima. Jučer smo igrali s jednom od najboljih reprezentacija i ne treba strahovati za budućnost."

Ostaje žal za zakašnjelom reakcijom uvođenja Vrsaljka baš prije golova, ali Dalić smatra da s Oršićem nije zakasnio.

"Rekao sam da smo ušli u zadnjih 20 minuta s trojicom u zadnjem redu i nismo imali više prava na zamjenu. U produžetku smo se vratili na četiri natrag i bili smo svjesni da Brekalo nije taj za defenzivne zadatke na boku i poslali smo Vrsaljka na zagrijavanje. Krenuli smo sjajno i u tim trenucima smo bili dominantni. Kad smo htjeli mijenjati nije bilo prekida na minutu-dvije i tad se desio gol. Zato smo zakasnili i tu smo trebali reagirati prije, ali smo krenuli jako dobro i nismo mijenjali. Oršić je dobio prigodu, ušao je i nismo zakasnili s njim jer su zamjene donijele ploda."

Izbornik misli da je utakmicu pripremio dobro, ali uvijek može bolje i ima grešaka.

"Uvijek ima grešaka kad se ne dobije. Mi smo napravili pripremu kako smo mogli, cijeli tijek utakmice nam je davao za pravo s promjenama. Kad smo govorili o zamjeni za Perišića smo se odlučili za Rebića da igra na prirodnoj poziciji, očekivao sam eksploziju, da će odigrati najbolje do sad i da će donijeti prevagu. Na desnom boku nije bilo dilema jer je Juranović odigrao dobro, mislim da smo napravili sve. Stojim iza toga što sam odlučio, grešaka je bilo i toga sam svjestan."

Cilj je ispunjen, on je bio prolazak grupe, ali su apetiti ipak malo narasli prije nokaut faze.

"Naš cilj je bio proći grupu, to smo napravili i nismo se provukli. To je bio cilj, ali ne i zadnji jer smo htjeli više i vrijedimo više. Dobili smo taj težak ždrijeb i ispali u produžecima. Kad pogledamo s te strane sve smo napravili jer su ispali prvaci svijeta, europski prvaci i Nizozemci, danas će Engleska ili Njemačka. To je realnost s obzirom na okolnosti i sve što smo prolazili. I taj peh s Perišićem, igrali smo bez Perišića i Lovrena, dva ponajbolja igrača. Siguran sam da reprezentacija vrijedi više od osmine finala, može i treba više, ali je cilj ostvaren. Nakon utakmice sam tužan i ponosan. Tužan sam zbog dečkiju koji su dali sve od sebe i ljudi koji su dali sve za Hrvatsku, potrošili su vrijeme i novac na dolazak, trudili se i navijali. Ponosan sam na drugo poluvrijeme, na sinergiju na kraju utakmice koja nam je dala za pravo da smo ostavili srce na terenu."

Dva su gola pala iz stvarno nesvakidašnjih pogrešaka Rebića i Gvardiola, ali izbornik stoji iza svojih igrača. Što se tiče Dalićevog ostanka, ništa se još ne zna.

"To su bizarne greške koje se ne događaju često i ne svakome. Protiv Malte ili Cipra možeš napraviti takvu grešku, ali protiv Španjolske ne, oni kažnjavaju sve. Ne znam ni otkud je voda došla do Gvardiola, ali to je odrastanje. Ne primimo golove iz puno boljih akcija, a primimo ih iz tih situacija. Ja sam svoj cilj ostvario, napravit ću veliku analizu, podvući crtu i razgovarati sa Savezom i starijim igračima i nisam opterećen. Imam ugovor do SP i imam cilj za reprezentaciju - plasman u Katar."

Mnogo toga se mijenjalo i uigravalo u hodu, nešto što nikad nije sretna opcija na turnirima. No, Dalić inzistira da je sve bila sila prilika.

"Po dolasku u Rovinj je Barišić odmah propustio tri treninga, pokušali smo to sanirati i protiv Belgije stavili svakog po poluvrijeme, Barišić nije bio sto posto spreman. Ušao je protiv Škotske, bio je dobar i prije Španjolske se opet ozlijedio. Ima velikih peh, istegnuo je aduktor. Bili smo prisiljeni raditi takve stvari. Sve što Gvardiol pogriješi, ja snosim odgovornost, on sve to mora proći da bi bio uzdanica, njegove greške mogu prihvatiti. Ako on to shvati i ispravi, to će biti velika stvar za reprezentaciju."

Mijenjalo se i u vrhu napada, pred turnir je Petković izgubio svoje mjesto pa ga je na kraju vratio do kraja.

"Imao sam ideju kad smo došli na pripreme, ali sam vidio stanje nekih igrača koje nije bilo kako treba koji su bili u ozljedama ili oporavcima i dosta se trebalo rješavati. Lovren, Rebić, Vlašić, Petković, Barišić, svi nisu igrali neko vrijeme i nisu bili optimalni. Tražio sam što je bilo najbolje, nisam u svemu pogodio. Nije dobro da se usred turnira mijenja sistem i rješenja, ali smo došli do te vezne linije i nitko od vas ne bi drukčije igrao pa smo tražili pozicije u napadu, kako složiti da u fazi obrane ostanemo pokriveni. Možda rješenja nisu uigravana i pripremljena kako treba, ali su uigravana silom prilika."

Govor po isteku 90. minute i prije produžetaka je bio jednostavan, Hrvatska je tad imala krila.

"Bili smo u euforiji jer smo se vratili s 3:1 i na pauzi smo govorili da smo mi ti u prednosti i s energijom. Rekli smo da ćemo se vratiti na četiri natrag i nije bilo potrebe za velikim rizikom. To je bilo sjajno u prvih 7-8 minuta, ali kad smo primili gol se energija potrošila. Opet je Budimir imao šansu za četvrti gol koji bi nas možda vratio, ali nismo uspjeli."

Dalić se oprostio s igračima, a sad slijedi vruće ljeto velikih odluka.

"Imali smo zajednički doručak, obratio sam se s par riječi i pozdravili smo se. Oni idu na zasluženi odmor. Tužni smo i razočarani jer smo mogli više i vrijedimo više. No, rekao sam da je ovo realna situacija jer uvijek dobiješ koliko si dao i uložio. Mislim da nismo uložili sve da Hrvatska prođe", kazao je, pa se osvrnuo na mogućnost igranja s trojicom u zadnjoj liniji u budućnosti. Ostao je otvoren i ostanak Luke Modrića u reprezentaciji, kapetan nije bio tako decidiran nakon utakmice:

"Dosta reprezentacija prelazi na tri natrag i to je neka budućnost, ali treba vidjeti što i kako. Nama je jučer urodilo plodom s dva ofenzivna igrača na boku i ta je mogućnost otvorena.Kvalifikacije su već 1.9 i treba porazgovarati i analizirati, pričat ću s Lukom i donijet ćemo zajedničku odluku."

Uz Modrića, još je tu senatora poput Lovrena, Vide, Badelja kojima je ovo možda bio posljednji turnir, ali odluka još nema.

"Nismo još stigli razgovarati, stigli smo kasno s puta. To su stvari koje treba prespavati i u skorom roku vidjeti što i kako dalje. 1.9 i 4.9 su značajne utakmice i za to se treba spremiti i krenuti dalje."

Dalić je ipak priznao da bi u pripremi turnira promijenio neke stvari. Iz riječi se da iščitati da je možda riječ o tretmanu nezadovoljnih statusom koji nije bio isti kao u slučaju Nikole Kalinića u Rusiji.

"Promijenio bih neke stvari, ali neću o tome sad govoriti. Možda ovaj nisam ispao dosljedan sebi, ali to bih zadržao za sebe. Ja sam rekao da uzimam odgovornost, to je i meni dobra škola. Neću govoriti u javnosti što bih promijenio. Sukoba s Rebom nije bilo, Luka mu je skrenuo pažnju na tu grešku. Normalna je ljutnja na onoga tko griješi, dogodilo se da primiš gol kad se mijenja kopačka. Nekad se ne primijeti, ovaj put se primijetilo."

Dalić se osjeća i ne sumnja da je imao potpunu podršku igrača i Saveza.

"Imao sam sto posto potporu i tako se osjećam. Ne mogu tražiti izlike u tome. Došli smo po prolazak grupe, to smo napravili i nismo se posramili utakmice sa Španjolcima. Nisam osjetio da me netko bojkotira. Nije bitna potpora meni, bitno je da kad igraš za reprezentaciju da je to svetinja i motiv. Nisam osjetio da netko nije htio."

Dalić ne smatra da je trebao dati više šanse Oršiću s obzirom na konkurenciju na lijevom krilu, ali je Mislav uz Pašalića i Budimira pokazao da će biti uzdanica reprezentacije u budućnosti.

"Za Oršića sam rekao da smo na toj poziciji najbolje pokriveni, tu je Perišić broj jedan i teško je očekivati da ga netko zamijeni. Oršić je dobio tih tridesetak minuta i produžetak, pokazao je da se na njega može računati. Oršiću, Pašaliću i Budimiru se vratio njihov pošten pristup. Nisu imali minutažu, ali su šutjeli i radili i tako im se vratilo. Pokazali su da se na njih treba računati više i da će oni biti ti koji će biti izbor."

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!