Vodeni sportovi

Matija Marinić već u ponedjeljak kreće prema Tokiju: 'Stazu smo upoznali, tehnički je zahtjevna'

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 03.07.2021.
Matija Marinić već u ponedjeljak kreće prema Tokiju: 'Stazu smo upoznali, tehnički je zahtjevna'

Matija Marinić, Anamarija Govorčinović i Vanesa Tot spremni su za odlazak na Olimpijske igre u Tokio. To će troje sportaša prvi put sudjelovati na Olimpijskim igrama.

Marinić u Japan putuje u ponedjeljak, a sportašice dva i pol tjedna kasnije.

Anamarija Govorčinović je prva hrvatska kajakašica na mirnim vodama koja će nastupiti na Olimpijskim igrama, a Vanesa Tot prva hrvatska kanuistica koja je uspjela izboriti nastup na tom prestižnom natjecanju. Matija Marinić natjecat će se u slalomu kanuom na divljim vodama, disciplini u kojoj je Hrvatska već imala predstavnike na Olimpijskim igrama.

„Sekunda me razdvojila od nastupa na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine. Budući da o nastupu na Olimpijskim igrama sanjam čitav život, bio sam iznimno sretan kad sam se tri godine kasnije uspio plasirati na Igre u Tokiju. S nestrpljenjem iščekujem utrku. Dat ću sve od sebe da izborim nastup u završnici natjecanja, a tada je sve moguće. Nadam se da ću se u Hrvatsku vratiti s odličjem“, kazao je tridesetjednogodišnji Matija Marinić koji posljednje treninge pred odlazak u japansku prijestolnicu ima na zagrebačkom dijelu Save.

Velika očekivanja od njegova nastupa na Olimpijskim igrama ima njegov trener Stjepan Perestegi.

„Matija je proteklih mjeseci pokazao što i koliko može. U utrci u Tacenu osvojio je zlato, a u Solkanu broncu. U Tokio odlazi izuzetno dobro pripremljen, a na samoj stazi na koju stižemo idući tjedan, radit ćemo na tehnici i taktici. Stazu smo upoznali već krajem 2019. godine. Riječ je o umjetnoj stazi koja je tehnički jako zahtjevna. Sada je trebamo usvojiti u cijelosti, a Matija treba poraditi na koncentraciji i vizualizaciji jer ga jedan krivi zamah može udaljiti od željenog rezultata“, rekao je Stjepan Perestegi.

Dodao je da zbog epidemioloških ograničenja Marinić u hotelu kraj staze gdje će biti smješten prva dva tjedna nakon dolaska u Japan, neće imati treninge snage, no da se nada kako to neće utjecati na njegovu fizičku spremu. Perestegi računa da će Marinića pobjedničkom postolju približiti eksplozivnost koju posjeduje.

Sve od sebe namjerava dati i dvadesetčetverogodišnja Anamarija Govorčinović.

„Nastup na Olimpijskim igrama mi je san koji će oživjeti. Na stazi ću dati svoj maksimum i nadati se najboljem. Svjesna sam koliko je tamo jaka konkurencija, ali da za odličje nije dovoljno ostvariti svoje najbolje vrijeme. Potrebno je i malo sreće“, kazala je Anamarija Govorčinović tijekom treninga na zagrebačkom Jarunu.

U susretu s novinarima u Zagrebu Matiji Mariniću i Anamariji Govorčinović ovaj se put nije uspjela priključiti dvadesetjednogodišnja Vanesa Tot koja za Olimpijske igre intenzivno trenira u Slavonskom Brodu.

Članove Hrvatskog kajakaškog saveza u Tokiju očekuju vrlo stroga epidemiološka pravila. Marinić i Perestegi otkrili su da su već dobili detaljne upute o zaštiti od zaraze novim koronavirusom. Sportaši u Japan dolaze u skupinama svaka dva tjedna. Skupine se međusobno ne miješaju, a u Olimpijsko selo sportaši će moći ući tek tjedan dana prije Igara. Sami će si mjeriti temperaturu te podatke o njoj unositi u jednu od dvije aplikacije stvorene iz epidemioloških razloga. Svaki drugi dan sportaši će trebati testirati slinu kako bi se u slučaju pojave koronavirusa uspješno spriječilo širenje zaraze.

Olimpijske igre održat će se od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Vodeni sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!