Nogomet

Prvi protivnik: Valur ima dosta iskustva, ali Dinamo je viša razina

Jan Šneler • srijeda, 07.07.2021.
Prvi protivnik: Valur ima dosta iskustva, ali Dinamo je viša razina
Foto: Pixsell

Prvi protivnik Dinama u novoj sezoni Lige prvaka bit će islandski prvak Valur koji dolazi iz glavnog grada Reykjavika. Modri će već danas na Maksimiru iskušati snagu islandskog nogometa...

Premda je islandski reprezentativni nogomet postao hit posljednjih godina zbog sjajnog nastupa na Europskom prvenstvu 2016. godine i izbacivanju Engleske, situacija nije ni približno slična s klupskim nogometom. Island je država od nešto malo manje od 370 tisuća stanovnika, od čega više od trećine odlazi na Reykjavik.

Islandska liga zove se Urvalsedild karla, odnosno prevedeno bi to značilo Muška Premier liga. Po sponzoru liga naziv nosi Pepsi Max deild karla. U islandskom sustavu natjecanja, prvu ligu čini 12 momčadi. U aktualnoj sezoni, koja je počela prije nepuna tri mjeseca, od 12 klubova čak pet su iz glavnog grada. Među njima, jasno i glavna zvijezda ovog teksta, trenutno prvak i vodeća momčad Valur.

Povijest Valura

Premda je aktualni prvak i čak 23 puta se Valur upisivao kao najbolja momčad Islanda, sljedeći Dinamov protivnik nije najuspješnija islandska momčad. To je ipak KR što je skraćeno od Knattspyrnufélag Reykjavik, odnosno na hrvatskom bi se zvao NK Reykjavik. Ujedno to je najstarija momčad na Islandu, osnovani su 1899. godine, dok je Valur osnovan nešto kasnije, 1911. godine.

Ako hoćemo baš biti točno precizni, Dinamo (doduše pod imenom HŠK Građanski) osnovan je 26. travnja 1911. godine i točno je 15 dana stariji od Valura koji je osnovan 11. svibnja iste godine. Valur je ime dobio po islandskoj riječi za vrstu sokola koji se naravno i nalazi na grbu islandskog nogometnog kluba.

Zanimljivo, iako je nama trenutno najzanimljiviji nogometni klub, Valur je zapravo puno širi sportski kolektiv. Muška rukometna momčad aktualni je prvak Islanda, a veliki uspjeh doživjeli su 1980. godine kada su se plasirali u finale Lige prvaka. Dvojica velikih rukometaša Olafur Stefansson i Dagur Sigurdsson upravo su karijeru započeli u tom rukometnom sastavu.

Ništa manje za muškim kolegama ne zaostaje niti ženska rukometna momčad koja je 17 puta osvojila naslov prvakinja Islanda, a jednako tako dobar period imale su i nogometašice. U razdoblju od 2004. do 2010. godine osvojile su šest naslova prvakinja. U prošloj sezoni završile su na drugom mjestu te su se plasirale u kvalifikacije za Ligu prvakinja. Po europskom koeficijentu nešto malo bolje su od Osječanki koje su prvakinje Hrvatske (7.000 naspram 6.400).

Nogometna momčad

Obzirom na to da Dinamo ipak igra protiv nogometne momčadi, koncentrirat ćemo se više na taj segment sportskog kolektiva Valur. Kao što smo naglasili, islandsko prvenstvo već je započelo i Valur trenutno drži prvo mjesto na tablici s osvojenih 27 bodova u 12 odigranih susreta. Prije susreta s Dinamom, Valur je odigrao 1. srpnja prvenstvenu utakmicu protiv Hafnarfjordura i slavio s 2:0. Strijelci su bili Sigurdur Egill Larusson te Sverrir Hjaltested.

Najbolji strijelac momčadi s pet pogodaka u aktualnoj sezoni, danski veznjak Patrick Pedersen nije nastupio na tom susretu. On je ujedno i najskuplji igrač ove momčadi, prema Transfermarktu vrijednost mu je 400 tisuća eura, a u klub je došao iz moldavskog Šerif Tiraspola prije malo više od dvije godine.

Momčad s klupe vodi Heimir Gudjonsson, 52-godišnji Islanđanin koji je na tom mjestu od početka 2020. godine. Prije je vodio dugi niz godina upravo spomenuti Hafnarfjordur i sezonu prije nego što je došao u sadašnji klub vodio je HB Torshavn s Farskih Otoka. Radi se o nogometnom treneru koji se i kao igrač nije pretjerano micao iz rodnog kraja te je veći dio igračke karijere proveo u KR Reykjaviku i Hafnarfjorduru.

Što se tiče nastupa u Europi, kao opetovani prvaci, u Valuru imaju iskustvo igranja europskih utakmica, međutim kao što se može i očekivati bez prevelikih uspjeha. Odigrali su do sada 58 europskih susreta te slavili samo devet puta. Neke od pobjeda bile su doista senzacionalne i spektakularne poput one protiv Nantesa u Kupu Uefa 1985. Ipak, možda i najveća pobjeda dogodila se prije samo par sezona u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Nogometaši Valura svladali su na domaćem terenu norveški Rosenborg s 1:0. Upravo to treba biti upozorenje Dinamu. Iako se Valur ni po čemu ne može izjednačiti s hrvatskim prvakom, ne treba ih nimalo podcjenjivati jer mogu napraviti iznenađenje i eventualno nepotrebno zakomplicirati, ipak relativno izvjestan ishod.

Što se tiče igračkog kadra, spomenuli smo Pedersena, ali valja spomenuti još dvojicu poznatijih islandskih imena. Jedno će svakako prepoznati brojni ljubitelji nogometa, a to je Hannes Halldorsson. Ovaj vratar u sada već podmaklim godinama (krajem travnja proslavio 37. rođendan), ima bogato internacionalno iskustvo, igrao je u nekoliko dobrih europskih momčadi, a upisao je i 76 nastupa za islandsku nacionalnu vrstu.

Drugo ime je Birkir Mar Saevarsson, također već igrač u poznim godinama, a koji je dobar dio karijere proveo u norveškom Brann Bergenu. Igrao je i u švedskom Hammarbyju, a obzirom na 98 nastupa za nacionalnu vrstu, blizu je da sruši rekord Runara Kristinssona (104) i postane igrač s najviše nastupa za Island.

Radi se dakle o momčadi u kojoj dosta prvotimaca ima iskustva, kako na klupskoj, tako i na nacionalnoj razini. Valur je momčad čiji je prosjek godina oko 27, ali spoj je to s jedne strane prekaljenih i iskusnih igrača i s druge strane mladih nogometaša koji praktički nisu niti osjetili pravi prvoligaški i europski nogomet.

Stadion

Stadion na kojem Valur igra zove se Hlí?arendi, a nalazi se u širem centru Reykjavika. Ovo zapravo nije samo nogometni stadion već dio jednog šireg sportskog kompleksa koji uključuje i košarkašku dvoranu, trening kamp i niz drugih terena. Što se samog stadiona tiče, on prima oko 1.500 gledatelja.

Na prvi pogled, stadion dosta podsjeća na onaj Slaven Belupa. Sastoji se od jedne natkrivene tribine, dok je ostatak terena okružen ogradom. Jasno, kao što je to slučaj s većinom skandinavskih terena, ponajprije zbog vremenskih uvjeta, i na ovom je podloga umjetna trava. Kako će Dinamo s islandskim prvakom igrati sredinom srpnja, ne treba očekivati niske temperature. Prosječno u srpnju Reykjavik se „grije“ na 11 stupnjeva Celzijevih, a doba je to godine kada ima najmanje oborina.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!