Tenis

Kako god finale Wimbledona završilo, jedan od suparnika ući će u povijest

Matej Kačan • nedjelja, 11.07.2021.
Kako god finale Wimbledona završilo, jedan od suparnika ući će u povijest

U finalu Wimbedona u nedjelju se sastaju Novak Đoković i Matteo Berrettini, a oba tenisača imaju priliku pobjedom se upisati u povijesne knjige tenisa...

Drugo veliko finale koje se u nedjelju igra u Londonu ono je Wimbledona i oči cijelog sportskog svijeta bit će uprte u jedan grad. Posebno se to odnosi na Italiju koja u jednom danu može dobiti mnogo novih sportskih heroja.

Naime, kad već nogometaši izađu na Wembley, Italija će znati slavi li ogromno iznenađenje i povijesni uspjeh za svoj tenis. Matteo Berrettini već je nadmašio sva očekivanja ulaskom u finale, čime je postao prvi Talijan s takvim uspjehom, a sad ima povijesnu priliku.

Ne samo da se može upisati u besmrtnost kao osvajač najvećeg turnira na svijetu, već bi pobjedom danas to učinio protiv jednog od najboljih u povijesti, čovjeka koji također u ovom meču traži svoj cilj - cementiranje mjesta na teniskom Olimpu.

Pobijedi li Novak Đoković na Centralnom terenu, srpski će tenisač osvojiti svoju 20. Grand Slam titulu. Izjednačio bi se tako s Rogerom Federerom i Rafaelom Nadalom, ljudima s kojima već desetljeće i pol tvori najveće rivalstvo u svijetu sporta i najveće u teniskoj povijesti.

Po mnogima je Novak već najveći ikad, ali Grand Slam titule su ono što se gleda i tu ipak zaostaje. No, u 2021. napravio je ogroman posao samom pobjedom nad Nadalom na "njegovom terenu", u polufinalu Roland-Garrosa. Osvajanjem Wimbledona došao bi do šeste titule u All England Clubu, a ispred njega bi ostali samo Federer, Pete Sampras i William Renshaw koji je dominirao još u 19. stoljeću.

Zbog svega ovoga pobjeda Berrettinija bila bi prvorazredno iznenađenje, no daleko od toga da je Talijan anonimac i loš igrač. Sedmi nositelj, deveti igrač svijeta, to nešto znači. Pet titula u karijeri, polufinale US Opena i nekolicina dobrih rezultata sjajan su zalog za budućnost 25-godišnjeg Talijana, jednom kad Velika Trojka ode.

Nije Talijanu ždrijeb bio lak, već u prvom kolu imao je teškog protivnika, ali je Guido Pella pao s 3-1. Nakon toga sjajan niz od tri pobjede bez izgubljenog seta, padali su redom Van De Zandschulp, Bedene i Ivaška.

Treba biti pošten i reći da se i ždrijeb čistio Talijanu pred nogama, prije potencijalnog meča s njima ispadali četvrti nositelj Alexander Zverev, drugi Daniil Medvjedev, kao i sam Federer. No, Talijan je svladao one koji su svladali te tenisače.

Felix Auger-Aliassime izbacio je Zvereva, ali u četvrtfinalu nije imao šanse s 1-3, dok je u polufinalu istim rezultatom pao Hubert Hurkacz koji je izbacio Federera i Medvjedeva.

I Đokoviću se otvorilo, već u prvom kolu ispao je Stefanos Tsitsipas u gornjem dijelu, a Denis Šapovalov riješio je i Andreja Rubljova prije polufinala. Novak je u cijelom turniru izgubio tek jedan set, i to prvi u prvom meču protiv Britanca Drapera.

Nakon toga sve je bilo odrađivanje posla, Anderson, Kudla, Garin, Fucsovics i spomenuti Šapovalov pali su bez ispaljenog metka pod nogama prvog igrača svijeta.

Hoće li tako biti i s Berrettinijem, hoće li Italija slaviti novog šampiona ili će Novak dodati još jednu jaku kartu u partiji za Najvećeg ikad protiv svojih suvremenika, ostaje za vidjeti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!