Nogomet

Ne podcjenjujte HNL, ovdje se igra bolji nogomet nego što se tvrdi

Branimir Korać • utorak, 20.07.2021.
Ne podcjenjujte HNL, ovdje se igra bolji nogomet nego što se tvrdi
Foto: Pixsell

Krenula je nova sezona u HT Prvoj ligi, a odmah na startu kreirano je jedno veliko iznenađenje. Dinamo je poražen na Maksimiru 2:0 od Saven Belupa...

Ako se po jutru dan poznaje, čeka nas jako dobra sezona u HT Prvoj ligi. Hrvatsko prvenstvo definitivno je kvalitetnije i zanimljivije od onog kakvim se želi prikazati, usporedimo samo utakmice u HNL-u s utakmicama u brojnim europskim ligama u koje bježe i hrvatski igrači, pa na kraju ispadne da HNL uopće nije loš. Prvo kolo nove sezone donijelo je pet jako dobrih utakmica, punih ritma i modernog brzog nogometa, velikog broja prilika, ali i golova.

Osijek od prvog kola tamo gdje želi biti

Dugo su Osječani čekali nastup pred svojim navijačima, taj huk s tribina i euforiju zbog dobrog Osijeka koji se bori za naslov prvaka. I bilo je dobro, navijači su pomogli, posebno u trenucima kada nije išlo. Pomoglo je i to što su u Gradskom vrtu znali kako je Dinamo ušao u sezonu i bez obzira na priče mi gledamo samo sebe, htjeli su odmah pokazati autoritet i zasjesti na vrh. Rezultat sugerira da je to bila šetnja, međutim i nije bilo tako. Da je Deni Jurić zabio ono što je morao zabiti, tko zna kako bi se utakmica rasplela. Ovako, niti 60 sekundi kasnije Ramon Mierez pokazuje kako se to radi, priključio mu se Damjan Bohar i bilo je dovoljno za pobjedu.

Slika 1 od 1.
Foto: Pixsell

FOTO: Dubravka Petrić/PIXSELL

Što se tiče Šibenika, dosta je tu još posla pred novim trenerom, a ne bi škodilo niti pokoje pojačanje. Na trenutke je Šibenik izgledao dobro i smisleno, ali za Osijek je to premalo. Naravno da nedostaju Ampem i Bulat, to su izostanci koji se ne nadoknade tako lako ako niste financijski potkovani, a kako su Šibenčani trgovali u dosadašnjem dijelu ljeta, očito još nisu spremni na značajnije ulaganje u igrački kadar i radi se na potpunoj konsolidaciji kluba. Koliko ova momčad stvarno vrijedi, nećemo suditi po meču s Osijekom već u nastavku sezone, a otegotna okolnost je i što će najmanje prve četiri utakmice igrati u gostima.

Dinamo mora zaboraviti na pristup lako ćemo

Rijetko će i trener i igrači priznati kako su u susret ušli s razmišljanjem da mogu i u trećoj brzini do pobjede. Dinamo je u petak još jednom saznao kako to baš i nije tako u ovoj ligi. Cijelo vrijeme se mantra kako Dinamo ima najširi i najkvalitetniji kadar, međutim to treba pokazati i na travnjaku. Damir Krznar je promiješao momčad, krenuli su i oni koji nisu startali na Islandu i možda nisu bili niti u planu za start protiv Omonije, naravno uz nekolicinu prvotimaca, ali nije to bilo dobro. Jalova inicijativa, dosta bezidejnosti i premalo trke, utrčavanja i ulaska u završnicu s više igrača. Koprivničanci jednostavno nisu bili pod dovoljno jakim pritiskom da bi pogriješili. Dinamo mora više i bolje i može više i bolje, ovo u petak podsjetilo je na neka jalova izdanja kakve Modri znaju prikazivati na proljeće kada riješe pitanje prvaka.

Slika 2 od 2.
Foto: Pixsell

FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Slaven Belupo i je i nije iznenadio. Naravno, iznenadio je rezultatom, nitko nije očekivao da će igrački ipak slabiji Slaven u odnosu na prošlu sezonu slaviti u Maksimiru. Međutim nije iznenadio igrom, ozbiljnošću, vidi se potpis kvalitetnog trenea i momčad ima i glavu i rep. Deam Klafurić je jako dobar trener, dosta podcijenjen u našoj javnosti od strane onih koji nisu upoznati s njegovim radom. Još kada je Slaven objavio kako je Klafurić zamijenio Tomislava Stipića na klupi, prva misao bila je - ovo je veliko pojačanje. Pokazao je zašto je tako, posložio je momčad onako kako može parirati Dinamu i zaprijetiti i Koprivničanci su najavili puno bolju sezonu od prošle.

Rijeka uspješnija u run and gun dvoboju

Jako dobra utakmica na Rujevici! Rijeka i Gorica odigrali su u vrlo visokom ritmu, obje momčadi prikazale su vrlo kvalitetan i dobar nogomet, a Rijeka je na kraju bila uspješnija. Velike zasluge za to nosi i Nediljko Labrović koji je potvrdio kako je Rijeka još jednom pogodila s vratarem. Robert Murić bio je rastrčan i opasan, svidio se i Ampem koji se otvarao i tražio sudjelovanje u igri. Strahovalo se kako će Rijeka izgledati nakon odlaska nekolicine igrača, međutim Goran Tomić vrlo dobro je to posložio i Rijeka izgleda dobro. Još kada Drmić i Obregon dohvate pravu formu...

Slika 3 od 3.
Foto: Pixsell

FOTO: Goran Kovačić/PIXSELL

Gorica je izgubila, ali ostavila je dobar dojam. Bila je vrlo opasna, iz akcija je dolazila do prilika i da Labrović nije bio tako raspoložen, ne bi sve tako lako završilo slavljem Riječana 2:0. I dalje se u fazi napada sve vrti oko Kristijana Lovrića koji ima svu slobodu, Junior i Babec odrađivali su veliki posao u sredini terena, no sve je to bilo nedovoljno. Ovaj put realizacija nije bila dobra, ali za početak je najvažnije da Gorica stvara prilike, a stvara ih bez problema. Golovi će doći, proradit će i realizacija, no najvažnije je da je Gorica pokazala kako će i ove sezone biti jako težak i neugodan protivnik baš svima.

Dragovoljac pokazao najmanje

Na papiru je ovaj dvoboj okarakteriziran kao "najtanji", dvoboj onih kojima se predviđa borba za opstanak. Međutim i ovdje se imalo što vidjeti. Istra 1961 u prvom poluvremenu izgledala je dosta dobro, u tih 45 minuta jednostavno se osjetila razlika između momčadi koja igra prvu ligu i one koja tu tek dolazi. Gonzalo Garcia fino je sve to posložio, igra Istre imala je smisla i tek u nastavku došlo je do opuštanja koje se nije svidjelo treneru. Kazna ipak nije stigla, Dragovoljac se zadovoljio golom za smanjenje zaostatka u završnici susreta.

Slika 4 od 4.
Foto: Pixsell

FOTO: Saša Miljević/PIXSELL

Dragovoljac će morati puno bolje ako misli biti ravnopravan u prvoligaškom društvu. Istra je olako prolazila i stvarala prilike, obrana gostiju nije bila na potrebnoj razini pa i neki bljesak prema naprijed nije impresionirao. Još je vratar Šubarić obranio neke pokušaje i spriječio još teži poraz. Dragovoljci moraju shvatiti kako se u ovom rangu igra i brže i agresivnije, igračima se ne ostavlja prostor i vrijeme za razmišljanje. Pitanje je je li ovaj kadar dovoljan za ostanak u ligi, pojačanja su nužna, a u Sigetu na njima rade.

Neshvatljiva paljba po Gustafssonu

Lokomotiva ima iza sebe dosta tešku sezonu u kojoj je do samog kraja bila u borbi za opstanak. U novu je krenula dobro, a naznake boljih dana vidjele su se već na pripremama. Igrač koji je pretprošlu sezonu igrao vrlo bitnu ulogu, a prošle sezone bio je dosta ispod te razine, Enis Cokaj, ponovno je na razini koja se od njega očekuje i to je veliki dobitak za Lokose. Ako se tu doda i Marko Dabro koji je drugim golom pokazao sjajne realizatorske sposobnosti, jasno je da se Lokomotivu ove sezone ne vidi u borbi za opstanak.

Slika 5 od 5.
Foto: Pixsell

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Hajduk je neporažen, ali je i dosta toga promašio. Dugo će se pamtiti zicer Ljubičića na kraju susreta i suze mladog napadača koje pokazuju koliko mu je stalo. Takvi igrači za Hajduk predstavljaju suho zlato, to su oni koji uz potencijal koji posjeduju, svojim pristupom i željom mogu odvesti Hajduk visoko. Ono što čudi su silne kritike i prozivke Jensa Gustafssona. Čovjek je praktički tek došao, a već ga se miče s klupe i prognozira mu se brzi otkaz. Bilo bi razumljivo da Hajduk igra loše i nema nikakvu igru, međutim to nije tako. Uostalom čovjek je tek došao, iz potpuno druge kulture, prvi put radi u ovakvim uvjetima, dajte mu vremena. Sjetite se kako je Hajduk izgledao zadnjih par godina. Danas je ozbiljan i s ozbiljnim igračima i ravnopravno je s Dinamom i Osijekom u borbi za titulu.

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!