Konferencijska liga, kvalifikacije, 2. pretkolo, 22.07.2021, 21:00 h, Gradski stadion u Poljudu, Split
Suci: Christian Dingert, Rafael Foltyn, Jan Seidel, Frank Willenborg (Njemačka)
Hajduk
Hajduk
Marin Ljubičić 21', 53'
2:0(1:0) Tobol

Hajduk na Ljubičićev pogon došao do prednosti pred uzvrat!

Matej Kačan • četvrtak, 22.07.2021.
Hajduk na Ljubičićev pogon došao do prednosti pred uzvrat!
Foto: Pixsell

Velika noć na Poljudu. Pred desetak tisuća glasnih navijača Hajduk je uspješno krenuo na europski put. Golovima mladog Ljubičića s 2:0 pao je kazahstanski Tobol...

Tobol
Hajduk
Tobol
10
(do 90'+2')
29
(do 90'+2')
77
(do 75')
90
(do 63')
Pričuvni igrači
14
90'+2'
31
90'+2'
Trener
Jens Gustafsson
35
Aleksandr Mokin
45
Aleksa Amanović
24
Bagdat Kairov
25
Sergiy Maliy
22
Aleksandr Marochkin
23
Nemanja Nikolić
(do 57')
13
Azat Nurgaliev
(do 57')
15
Toni Silva
(do 75')
8
Askhat Tagybergen
(do 82')
17
Ruslan Valiullin
14
Samat Zharynbetov
(do 57')
Pričuvni igrači
87
ZOran Tošić
57'
29
Dušan Jovančić
57'
 
Igor Sergeev
57'
18
Ruben Brigido
75'
10
Serikzan Muzhikov
82'
Trener
Aleksandr Moskalenko

Mnogi su se bojali i najavljivali jako dobrog suparnika u Tobolu, ali je Hajduk na Poljudu pokazao tko je gazda. Neki novi "Majstor s mora" odigrao je protiv Tobola autoritativno pred 11 tisuća glasnih gledatelja, dominirao je i na kraju slavio s 2:0 na krilima velike večeri mladog Marina Ljubičića.

Možda se Ljubičić ne bi ni našao u prvih 11 da nije bilo ozljede Biuka, ali Hajduk je dobio dva sjajna napadača jer Ljubičić i Jan Mlakar su u prve dvije službene utakmice sezone dali po dva pogotka.

Nije Hajduk u prvih 10-15 minuta zaveo onu dominaciju kakvu svi priželjkuju kad se igra pred Torcidom koja u početku nosi momčad. Imao je Hajduk posjed, ali se uglavnom tražio Ljubičić koji je pokušavao utrčavati iza dvostrukog bloka gostiju.

Tobol je stao dosta organizirano, a u napadu je dugim loptama tražio Tonija Silvu koji je nekako bio najaktivniji kod Tobola. Opasne duge lopte, prekidi i svijeće u šesnaesterac Hajduka zadavali su najviše problema, ali obrana Hajduka je sve čistila bez većih problema.

S druge strane je dosta aktivan bio Ljubičić, a dobro je kombinirao sa Sahitijem. Baš iz te kombinacije pao je prvi gol. U 21. minuti upravo je Ljubičić ukrao loptu na 30-ak metara i pronašao je utrčalog Sahitija.

Krilni igrač je izašao sam na golmana, ali je for bio prevelik te se sjajno snašao. Vratio je loptu na natrčalog Ljubičića koji s desetak metara gađa nebranjenu mrežu za eksploziju desetak tisuća navijača na Poljudu.

Nakon gola je Tobol praktički nestao s terena, ništa nije prema naprijed stvorio, a Hajduk je pokazao klasu mnogim pokušajima. Natukao ih je do poluvremena osam, a izdvajamo šut Livaje s ruba 16 metara nakon okreta koji je ukrotio Mokin.

Nastavila se ta akcija pa su probali i Čolina i Lovrencsics, a bilježimo još pokoji pokušaj bijega vrlo dobrog Sahitija. No, pogodaka do poluvremena nije bilo iako je Hajduk djelovao jako dobro u dvadesetak minuta nakon gola.

Drugi gol pao je u najboljem trenutku, u ranoj fazi drugog dijela. Opet su Bijeli povukli tranziciju, desno je izbačen Lovrencsics koji opet pokazuje sjajan ubačaj. Na drugoj stativi je Ljubičić koji ima lak posao i gura kroz noge golmanu za drugi pogodak.

Do kraja se tako mladi napadač iskupio za promašaj protiv Lokomotive, a nakon toga Hajduk ipak staje malo mirnije natrag i čeka grešku Tobola. Gostujući trener ubacio je napadačke igrače i krenuo po gol, ali je Hajduk ovaj put sjajan bio u pritisku i oduzimanju lopte.

Što je Ljubičić radio kod prvog gola visoko, to su veznjaci radili oko centra i na 35 metara od Hajdukovog gola. Odmah po osvojenoj lopti išla je kontra, bili su tu svježi i razigrani Jairo i Diamantakos uz Livaju i Mlakara.

Zaigrali su Bijeli atraktivnije, kombinirali u tranziciji, igrali petom i bili jako direktni, ali pokušaji Jaira, Mlakara, Livaje i ostalih ipak nisu išli u gol. Tobol je zaveo dominaciju, ali jednostavno kraj discipliniranog Hajduka nije stvorio pravu priliku.

Ostalo je do kraja 2:0, a još više od rezultata i forme napadača Hajduk može veseliti jako dobra igra i kontrola susreta. Mnogi su se pribojavali Tobola, ali Hajduk je pokazao dominaciju i deklasirao je suparnika i to su sjajne vijesti pred uzvrat.

FOTO: Milan Šabić/PIXSELL

Konferencijska liga, kvalifikacije

2. pretkolo

Gzira United0:2Rijeka
Hajduk2:0Tobol
Pogon0:0Osijek
Tobol4:1 *Hajduk
Rijeka1:0Gzira United
Osijek1:0Pogon

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!