Ostali sportovi

Sjajan dan na atletici, Rojas postavila novi svjetski rekord, Jacobs naslijedio Bolta

Branimir Korać • nedjelja, 01.08.2021.
Sjajan dan na atletici, Rojas postavila novi svjetski rekord, Jacobs naslijedio Bolta

Podjela zlata u skoku u vis, svjetski rekord u troskoku i europski rekord najbržeg na 100 metara, obilježili su današnji dan na atletskim natjecanjima...

Sjajan atletski dan u Tokiju i tri velike priče dana. Prvo finale koje je počelo bilo je ono u skoku u vis za muškarce koje je završeno podjelom zlatnog odličja.

Prvo mjesto podijelili su Mutaz Essa Barshim i Talijan Gianmarco Tamberi koji su preskočili 2.37, isti skok imao je i Bjelorus Maksim Nedasekau, ali njemu je trebalo više pokušaja i on je završio an trećem mjestu.

Barshim i Tamberi izabrali su podjelu prvog mjesta umjesto dodatnih skokova koji bi odlučili tko je definitivno prvi, obojica su već bili vidno umorni i nije imalo smisla nastavljati.

Nedasekau je s 2.37 postavio novi rekord Bjelorusije, a novi rekord Južne Koreje postavio je četvrtoplasirani Sanghyeok Woo s 2.35. Podbacio je Rus Ilja Ivanjuk koji je preskočio tek 2.30.

26 godina star svjetski rekord Inese Kravec otišao je u povijest. Yulimar Rojas nova je svjetska rekorderka u troskoku te je posve očekivano i zaslužemno osvojila titulu olimpijske pobjednice.

Rojas je već u prvoj seriji skočila 15.41 i već tada je bilo jasno da će uzeti zlato, nitko nije niti blizu tom rezultatu. U zadnjoj seriji Riojas je izvela troskok života, doskočila je na 15.67 što je 17 centimetara bolje od svjetskog rekorda koji je od 1995. godine držala Kravec.

Drugoplasirana Patricia Mamona s 15.01 prva je Portugalka koja je preskočila 15 metara, a trećeplasirana Španjolka Ana Peletiero također je postavila nacionalni rekord.

Iako je prvi favorit za zlato na 100 metara Trayvon Brommel odradio očajno svoje nastupe i nije ušao u finale, finalna utrka bila je sjajna i vrlo brza.

Talijan Lamont Jacobs s 9.80 odnio je pobjedu i postavio novi europski rekord. Dva puta je u Tokiju istrčao brže od dotadašnjih najbržih 9.86 koje su držali Jimmy Vicault i Francis Obikwelu.

Osobne rekorde istrčali su drugoplasirani Fred Kerley i trećeplasirani Andre de Grasse.

Skok u vis, muški:
1. Mutaz Essa Barshim (Katar) 2.37
1. Gianmarco Tamberi (Italija) 2.37
3. Maksim Nedasekau (Bjelorusija) 2.37

Troskok, žene:
1. Yulimar Rojas 15.67
2. Patricia Mamona (Portugal) 15.01
3. Ana Peletiero (Španjolska) 14.87

100 metara muški:
1. Lamont Jacobs (Italija) 9.80
2. Fred Kerley (SAD) 9.84
3. Andre de Gradde (Kanada) 9.89

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!