Nogomet

Šamar koji je zazvonio

Branimir Korać • srijeda, 18.08.2021.
Šamar koji je zazvonio
Foto: Pixsell

Kako se sve brzo okrene. Dinamo je u Tiraspol došao kao favorit, govorilo se o tome kako će pokušati već tamo doći do rezultata koji bi mu olakšao uzvrat, a doživio je zvučan šamar...

Ono što je Dinamo pokazao u Transnitriji je ispod svake razine u svakom pogledu. Igra koja je bila iznimno loša i s kojom bi imali ogromnih problema i protiv onih čiji je koeficijent na europskom dnu, a pristup ispod svake kritike.

Govorilo se danima uoči susreta kako je Šerif opasna momčad koja ima profil igrača savršen za igru na kontranapade, upozoravalo se na tog "Livaju za siromašne" kao igrača oko kojeg se sve okreće, upozoravalo se na prekide kao na jaku stranu, na brzinu trojice igrača naprijed, obranu koja je čvrsta i ne pruža poklone, a sve smo to mogli jako dobro vidjeti u tom susretu.

Nedopustivo je da su baš sve Šerifove vrline isplivale u tih 90 minuta i da Dinamo, unatoč svim upozorenjima, nije niti jednu od njih umanjio. Moldavci su mu održali lekciju, pokazali da se s ovakvim očajnim pristupom ne može igrati. Nije prvi put, ali to se uglavnom događalo u HNL-u gdje bi Dinamo na golu kvalitetu ipak uspio proći neokrznuto, no ovdje nije išlo.

Još uvijek sve to ne znači da su Modri izgubili sve šanse za prolaz u grupnu fazu, ali imaju ogromne probleme koje neće biti tako lako riješiti u tjedan dana. Dinamo je ostao bez dvojice stopera, a u biti samo trojicu klasičnih stopera koji mogu igrati na višoj razini i ima u rosteru. Morat će napadati s dosta rizika, a vidjeli smo što se dogodi kada Šerif dobije puno prostora jer ima napadače koji su dosta brži od Dinamovih braniča. Uz sve to morat će pronaći način kako otključati obranu gostiju koja je bila besprijekorna.

Lauritsen duže vrijeme neće biti Krznaru na raspolaganju, a lako moguće i Perić koji je po reakciji na klupi vjerojatno i sam osjetio da ga čeka duža pauza. Ostaju Theophile i mladi Josip Šutalo te oni koji za nuždu mogu to odigrati poput Moubandjea što, vidjeli smo, nije rješenje. Bit će problem već za uzvrat posložiti zadnju liniju.

Još jedan problem je vrh napada. Kada je Bruno Petković u sjajnom izdanju kao protiv Legije u Maksimiru, onda problema nema, ali problem je što Petković nije uvijek u takvom izdanju, a odlaskom Gavranovića Dinamo trenutno tu nema kvalitetno zamjensko rješenje koje će biti opasno po gol.

Na Sandra Kulenovića se ne računa, njega Modri žele što prije prodati, Deni Jurić tek je stigao i treba vremena da se uopće prilagodi na Dinamo i ovu razinu, to neće ići preko noći i trebat će utakmica za procjenu koliko može. Duje Čop trenutno figurira kao prvi sljedeći koji ulazi s klupe, ali Čop je u Dinamo došao kao igrač koji je uglavnom grijao klupu u zadnje tri sezone, a broj golova mu je u tom razdoblju mizeran. U sezoni 18/19 u 24 nastupa nije zabio nijedan gol, u sezoni 19/20 u 17 nastupa zabio je dva gola od čega jedan četvrtoligašu u kupu, a u sezoni 20/21 u 13 nastupa zabio je jedan gol. Je li današnji Čop bio potreban Dinamu i u kojoj ulozi je potreban? Ako je to u ulozi napadača koji zabija, onda je to problem jer Duje zadnjih godina to nije bio niti u klubovima koji nisu jači od Dinama. Dinamo je tu već imao Kulenovića koji je i mlađi i danas u mnogočemu ništa lošiji od Čopa.

Osim čekanja Petkovića ili guranja Oršića u vrh napada, Dinamo više nema opciju. Najopasniji po gol su u biti krila i veznjaci koji najviše i zabijaju. Dinamovi središnji napadači ove sezone zabili su ravno dva gola, Petković i Gavranović po jedan. Dodajmo tu Oršićeva dva pogotka za ljepšu statistiku, no nije ih postigao u trenucima kada je igrao u špici.

Dinamo je u problemima. Rezultat je užasan ili možda nije ako se gleda s one druge strane da će morati doslovno zaigrati na sve ili ništa i pokazati svoj najbolji nastup, a samo tako može proći dalje. Nekih zavaravajućih 0:0 ili 1:1 bili bi jednak problem ako bi se u uzvrat ušlo s olakim pristupom.

Samokritične izjave nakon susreta pokazuju da su i igrači sami svjesni kako su izgledali, ovako loše Dinamo nije izgledao još od onog tragičnog nastupa protiv Skenderbeua. Moraju puno toga promijeniti, prvenstveno u glavama i u pristupu uoči uzvrata. Ne mogu se samo nadati kako će se vratiti Ademi i odmah će sve biti super. I bez kapetana i vođe oni moraju izvlačiti sve iz sebe. Baš sve mora biti drugačije nego u Tiraspolu i na razini više ako misle proći dalje. I onda je još uvijek upitno hoće li to biti dovoljno.

Struka? Ako ti momčad u ovako bitnoj utakmici ovako izgleda i pomogne protivniku da baš sve njegove vrline dođu do izražaja, nisi napravio dobar posao. Damir Krznar preuzeo je odgovornost, ali nije tu samo njegova krivica. Ako svi zajedno vijećaju i pripremaju sljedećeg protivnika, svi su podbacili. Posebno u psihološkoj pripremi.

Šerif treba pripremiti u narednih tjedan dana, u međuvremenu mora se odraditi i susret s Lokomotivom gdje Dinamo također ne smije kiksati, a vrlo brzo mora se pripremati i nastavak sezone, bilo to u Ligi prvaka ili Europskoj ligi.

U prvenstvo se nije dobro ušlo, a u Europi je Dinamo na pragu ispadanja iz Lige prvaka. U Maksimiru konstantno ističu kako imaju širok kadar, ali dvije spomenute pozicije su odjednom postale problem i ako se misli napraviti nešto više, morali bi u Dinamu reagirati jer nekog velikog izbora nemaju. U protivnom slijedi krpanje i kemijanje, a to nije nikada dobro završilo. Za Šerif je kasno, ali doći će grupna faza u kojoj će trebati kvalitetna postava za boriti se s jakim protivnicima.

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Explorer6918.08.2021. u 10:32
    Ništa strašno. bolje europska liga nego liga prvaka. Tamo je dinamo kompetitivan. Nije sve u novcima. ali igra je bila užas. Treći gol me podsjetio na dinamov treći protiv Totenhema i lošu reakciju obrane. Franjić i Moubandje trčkaraju natrag, bez agresije baš kao i totenhemovi stoperi kod... [više na forumu]
    Explorer69