Nogomet

Sport utorkom: Obveze hrvatskih prvoligaša u Kupu, Konjuh na putu petoj nositeljici u Ostravi

Matej Kačan • utorak, 21.09.2021.
Sport utorkom: Obveze hrvatskih prvoligaša u Kupu, Konjuh na putu petoj nositeljici u Ostravi

Današnji sportski program predvode Rijeka, Lokomotiva, Hajduk i Istra 1961, hrvatski nogometni prvoligaši koji će obvezama u Kupu uveličati dan za klubove iz manjih sredina. Hrvatske nogometašice traže prvu pobjedu u kvalifikacijama za SP, Nexe želi nastaviti uspješne kvalifikacije za Europsku ligu, a Ana Konjuh u prvom kolu Ostrave igra protiv pete nositeljice...

Supersport Hrvatski kup, prvo kolo

Da je Kup specifično natjecanje čujemo vjerojatno 50 puta godišnje, ali takva izjava ne bi postala floskula i ponavljala se uvijek iznova da nije istinita. Prva kola Kupova uvijek nude onu dozu romantike, prvoligaši i veliki klubovi mahom gostuju kod niželigaša u manjim sredinama koje onda uživaju u svojih pet minuta pozornosti i slave. Pa ako se dogodi i iznenađenje, tim priča postaje još bolja.

U utorak će svoje iznenađenje i mjesto pod reflektorima javnosti tražiti kvartet trećeligaša i jedan drugoligaš. Pitomača dočekuje Rijeku, Vuteks Sloga Istru 1961, dok bi najveće šanse za iznenađenje mogli imati Mladost Ždralovi koji dočekuju posrnulog drugoligaša Intera iz Zaprešića.

Lokomotiva, pak, nakon gostovanja u Šibeniku ostaje u Dalmaciji te ima najteži zadatak od prvoligaša jer mora u goste na Stadion hrvatskih vitezova kod dugogodišnjeg stabilnog člana 2. HNL, momčadi Dugopolja.

Kod Hajduka, Rijeke i Istre ne bi trebalo biti problema, najave njihovih trenera govore o tome da su se momčadi ozbiljno spremile za gostovanja koja, kako god završila, jamče dobro gostoprimstvo i pravu feštu. Posebno se to odnosi na Hajduk koji gostuje u "svom" Biogradu, u zadarskom zaleđu punom Hajdukovaca.

Iznenađenje bi mogli tražiti na susretu Mladosti i Intera. Ždralovi su već sezonama stabilan trećeligaš i svojevrsni vladar 3. HNL Sjever gdje su uvijek u vrhu. Tako je i ove sezone gdje s Međimurjem drže vrh nakon pet kola uz četiri pobjede i remi.

U Interu je druga, dugogodišnji prvoligaš i "Div iz predgrađa" živi svoje crne dane i nalazi se u zoni ispadanja 2. HNL, a već je uspio i promijeniti trenera. Stigao je Borimir Petković koji je uspio podići ekipu i upisati pobjedu nad Sesvetama, a sad si ne smije dopustiti kiks.

Kvalifikacije za SP: Hrvatska - Italija (18)

Nakon poraza na startu kvalifikacija za SP, hrvatske nogometašice traže prvu pobjedu koja bi olakšala nastavak ciklusa. No, suparnik je vrlo renomiran i jak, u goste stiže jaka Italija koja je lakoćom u prvom kolu s 3:0 sredila Moldaviju.

Izabranice Mate Prskala krenule su u kvalifikacije bez nekoliko stožernih igračica, a loše prvo poluvrijeme uz dosta grešaka kaznile su Rumunjke s dva pogotka. U drugom poluvremenu vidio se napredak Hrvatica, ali on nije nagrađen golovima.

Zato se svi nadaju da bi nastavak napretka protiv Italije mogao donijeti željeni rezultat u Karlovcu. Ana Jelenčić iz Verone i Doris Bačić koja je za kruh zarađivala u Juventusu svakako su one koje dobro poznaju današnjeg suparnika i koje su pomogle izborniku u pripremi.

"Tužan sam zbog poraza, ali ne mogu djevojkama ništa zamjeriti, htjele su biti hrabre i odvažne, opasne u igri prema naprijed. Što je, tu je, vjerujemo u budućnost, uvjeren sam da ova ekipa može rasti kroz utakmice", kazao je izbornik nakon poraza od Rumunjske. Italija je prava prilika za pokazati rast.

WTA Ostrava, prvo kolo: Konjuh - Pavljučenkova (13:30)

Nakon uspješno odrađenih kvalifikacija u češkoj Ostravi, Anu Konjuh na startu glavnog turnira čeka jako težak ispit, ali i prilika za veliko iznenađenje i još jedan veliki skalp u ovoj sezoni povratka na veliku scenu.

Konjuh se ove sezone vratila nakon nekoliko godina izbivanja zbog raznih ozljeda i imala je nekoliko zaista zapaženih nastupa, pogotovo na američkom tlu pa i ne čudi brzi povratak u Top 100 na WTA ljestvici.

Sljedeći realan korak mogao bi biti ulazak među 50 najboljih na svijetu, a dobar rezultat u Ostravi uvelike bi pomogao na tom putu. Prvo kolo donosi Anastasiju Pavljučenkovu, jako poznato i provjereno tenisko ime.

Ruskinja leži na 13. mjestu WTA ljestvice i peta je nositeljica turnira, ali je ove sezone svoje najbolje nastupe imala na zemljanoj podlozi. Tamo je stigla do polufinala Madrida, a onda i do finala Roland-Garrosa.

No, povratak na travu pa na tvrdu podlogu bio je neuvjerljiv kao i početak sezone pa je Ruskinja nakon solidnog četvrtfinala u Tokiju izdržala tek dva kola u Montrealu, a onda je i ispala u osmini finala US Opena.

Konjuh tu svakako može tražiti šansu i dobru igru u završnici sezone ne bi li osigurala što bolji rang i "startni broj" za sljedeću sezonu iskoraka. Međusobno su ove dvije tenisačice igrale jednom, još 2014. u Moskvi kad je Ruskinja lakoćom slavila pa bi ovo za Konjuh mogla biti prilika za revanš.

Kvalifikacije za Europsku ligu: Bjerringbro/Silkeborg - Nexe (18:45)

Rukometaše Nexea ove sezone čekao je dosta izazovan put prema europskim skupinama. Kvalifikacije za EHF Europsku ligu donijele su Uniju Tarnow koja je apsolvirana s dvije sigurne pobjede, ali sad slijedi nešto teži ispit.

Suparnik je danski Bjerringbro/Silkeborg, momčad koja je prvo kolo kvalifikacija u dvomeču s Ystadsom prošla vrlo gusto, ali nije za podcijeniti. Danci su prvi susret izgubili pogotkom razlike, ali su to u uzvratu nadoknadili i prestigli s 27:25 te su se plasirali na korak do skupina.

Prošlosezonska druga momčad danske lige krenula je polovičnim omjerom u sezonu, u ligi ima 2-2 uz pobjedu i poraz u EHF kvalifikacijama pa je sigurno pokazano kako nije neranjiva ekipa.

Nexe je, pak, u doigravanju SEHA lige upisao dva poraza od jakog Veszprema, dok uz dvije pobjede nad Tarnowom broji i domaća slavlja nad Bjelovarom i Zametom. Nisu pravi pokazatelji ni ekipe po mjeri Našičana, zato će dvomeč s Dancima odgovoriti na mnoga pitanja i usmjeriti ambicije za ovu sezonu.

"Naš protivnik u 2. pretkolu je vrlo ugledna danska ekipa Bjerringbro/Silkeborg, koja možda nema u svojim redovima neka super zvučna imena, ali radi se o vrlo dobroj momčadi koja je bila druga u danskom prvenstvu. Znamo da igraju poput svih danskih ekipa vrlo brz i dinamičan rukomet, dotjeran u svim segmentima, tako da nas očekuje dvomeč protiv ekipe koja ne dopušta protivniku nimalo pogrešaka", trener Tamše bio je pun respekta i vrlo oprezan u najavi susreta.

Ostali događaji dana

Serie A, 5. kolo
Bologna - Genoa 18:30
Atalanta - Sassuolo 20:45
Fiorentina - Inter 20:45

La Liga, 6. kolo
Getafe - Atletico Madrid 19:30
Athletic Bilbao - Rayo 22:00
Levante - Celta Vigo 22:00

EFL Kup, 20:45:
Brentford - Oldham
Burnley Rochdale
Fulham - Leeds
Manchester City - Wycombe
Norwich - Liverpool
QPR - Everton
Sheffield United - Southampton
Watford - Stoke
Wigan - Sunderland

ATP Metz i Nur-Sultan

WTA Ostrava

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!