Košarka

Novi ples pod europskim obručima: Favoriti ostaju isti

Matej Kačan • četvrtak, 30.09.2021.
Novi ples pod europskim obručima: Favoriti ostaju isti

U četvrtak kreće novo izdanje Eurolige, a naslov brani Anadolu Efes. Favoriti za naslov ostali su isti kao proteklih sezona, a neki velikani žele povratak na stare staze slave. Za vas smo pripremili pregled svih 18 ekipa...

Alba Berlin

Plasman prošle sezone: Regularna sezona 15.

Došli: Jaleen Smith, Yovel Zoosman, Tamir Blatt

Otišli: Jayson Granger, Simone Fontecchio, Niels Giffey, Lorenz Brenneke, Peyton Silva

Kod Albe je najveća promjena preko ljeta bila ona na klupi. U Berlinu je mirovinu objavio legendarni Aito Garcia Reneses, a umjesto njega je na klupu sjeo njegov dosadašnji pomoćnik Israel Gonzalez.

ALBA nastavlja istim putem, nije bilo ogromnih pojačanja ili rasipanja novca osim dolaska MVP-a njemačke lige Jaleena Smitha koji bi mogao dosta pomoći, ista je to ekipa koja raste i ima istu jezgru već dvije godine. Hoće li do skoka napokon doći nakon 16. pa 15. mjesta? Možda, a nas posebno zanima nastavak razvoja Krešimira Nikića na centru.

AS Monaco

Plasman prošle sezone: -

Došli: Ibrahima Fall-Faye, Armel Traore, Donta Hall, Will Thomas, Mike James, Paris Lee, Danilo Anđušić, Donatas Motiejunas, Alpha Diallo, Yakuba Ouattara, Brock Motum, Leo Westermann, Jerry Boutsiele

Otišli: Rasid Mahalbašić, Courtney Fortson, Dee Bost, Frazier Branden, Mathias Lessort, Khadeen Carrington, Yohan Choupas, Joel Ekamba-Ey'Oombe, Boukhary Cissoko

Monaco je debitant u Euroligi nakon povijesnog uspjeha i osvajanja Eurokupa prošle sezone. L'Equipe je javio da taj skok prati i financijska podrška i da bi Monaco trebao imati budžet od 14 milijuna eura, najveći u povijesti francuskih klubova.

Dovedena imena idu u to smjeru, mnogo je tu iskustva i jakih imena u potpuno novoj ekipi. Svakako strši ono Mikea Jamesa uz Donatsa Motiejunasa koji dolaze iz NBA lige, a James je dobro poznato euroligaško ime koje je status ponajboljeg strijelca gradilo u moskovskom CSKA. Svakako će Zvezdan Mitrović imati što slagati i na čemu raditi.

Anadolu Efes

Plasman prošle sezone: Regularna sezona 3., Doigravanje PRVAK

Došli: Omer Ilyasoglu, Filip Petrušev, Tibor Pleiss

Otišli: Sertac Sanli, Džanan Musa, Tarik Sezgun

Prošlosezonski prvak nije mnogo mijenjao nakon povijesnog uspjeha, a zašto i bi. Trener Ataman ima dobro podmazan stroj kojem su trebale samo kozmetičke promjene i nadogradnje u vidu para visokih igrača, Petruševa i Pleissa. Udarac bi mogao biti Sanlijev odlazak u Barcelonu, Džanan Musa ionako se nije nametnuo prošle sezone po povratku iz NBA.

Osovina ove ekipe se zna, sve će opet kretati od bekovskog para Larkin-Micić. Važnu ulogu u pokušaju obrane naslova opet će imati i Krunoslav Simon u kojem sigurno ima još goriva za pokoju vrhunsku sezonu.

Armani Exchange Milano

Plasman prošle sezone: Regularna sezona 4., Doigravanje 3.

Došli: Devon Hall, Konstantinos Mitoglou, Nicolo Melli, Troy Daniels, Jerian Grant, Giampaolo Ricci, Davide Alviti

Otišli: Vladimir Micov, Andrea Cinciarini, Jakub Wojciechowski, Jeremy Evans, Jeffrey Brooks, Zach LeDay, Davide Moretti, Kevin Punter, Francesco Gravaghi, Lionel Abega

U Milanu su čekali 29 godina na povratak na završni turnir i prošle je sezone napokon složena ekipa dostojna toga s kojom je Ettore Messina polučio sjajan uspjeh. Ove sezone očekuje se isto, pa i nadogradnja.

Jezgra ekipe ostala je ista, iako je bilo nekih odlazaka zvučnih imena, ali dolasci obećavaju. Nicolo Melli vratio se kući iz NBA, a stigao je i Mitoglou, prekaljeno euroligaško ime iz Panathinaikosa.

Barcelona

Plasman prošle sezone: Regularna sezona 1., Doigravanje 2.

Došli: Nigel Hayes, Rokas Jokubaitis, Sertac Sanli, Nicolas Laprovittola, Michael Caicedo

Otišli: Victor Claver, Adam Hanga, Leo Westermann, Artem Pustovji, Leandro Bolmaro

I Šarunas Jasikevičius prošle je sezone vratio Barcelonu gdje i pripada, u sam vrh europske košarke. Ostali su Katalonci kratki u finalu, ali bi godinu dana iskusniji i naviknuti jedni na druge od početka mogli stati u red prvih favorita.

Jasikevičius u svojoj drugoj sezoni nastavlja krojiti roster po svojim potrebama te je odstranio neke viškove i starosjedioce, a od dolazaka ističu se Jokubaitis i Sanli, kao i Laprovittola koji je "ukraden" madridskom Realu. Nikola Mirotić je još tu, a Pau Gasol ipak izgleda neće igrati za Barcelonu te se uskoro očekuje objava mirovine.

Baskonia

Plasman prošle sezone: Regularna sezona 10.

Došli: Wade Baldwin IV, Jayson Granger, Vanja Marinković, Simone Fontecchio, Landry Nnoko, Sidy Cissoko, Steven Enoch, Matt Costello

Otišli: Joaquin Colom, Danilo Barthel, Luca Vildoza, Achille Polonara, Frantz Massenat, Ilimane Diop, Pierria Henry, Tonye Jekiri, Youssoupha Fall, Luka Liklikadze, Sandro Kasaburi

Nakon što je po prvi put od 2015. Baskonia izostala iz doigravanja, Duško Ivanović odlučio se za neke veće zahvate. U Vitoriji tako više ne stanuju neka poznata lica poput Barthela, Henryja, Polonare, Vildoze i ostalih.

No, prekaljena dovedena imena poput Baldwina, Grangera i Fontecchia garantiraju to da će se Baskonia ipak potući za dogiravanje. Ako poznajemo Duška Ivanovića, onda znamo da će se od njegove ekipe tražiti mnogo trke, borbe i obrane krvavih koljena.

Bayern München

Plasman prošle sezone: Regularna sezona 5., Doigravanje četvrtfinale

Došli: Augustine Rubit, DeShaun Thomas, Corey Walden, Darrun Hilliard, Ognjen Jaramaz, Joshua Obiesie, Gavin Schilling, Othello Hunter, Marvin Ogunsipe, Andreas Obst

Otišli: DJ Seeley, JaJuan Johnson, Malcolm Thomas, Jalen Reynolds, David Kramer, Diego Flaccadori, Landry Nnoko, Robin Amaize, Erol Ersek, Matej Rudan, Wade IV Baldwin, Sasha Grant

Bayern iz sezone u sezonu nastavlja rasti i bivati ugodno iznenađenje, i nema razloga da tako bude i ovaj put. Iako su promjene u rosteru bile velike, momčad ne izgleda ništa lošije od one koja je prošle sezone imala šansu za plasman na završni turnir.

Hiliard, Thomas, Hunter i ostali sigurno su pomno provjereni i promatrani od strane Andree Trinchierija. Talijan s hrvatskim korijenima jako rijetko griješi u izboru igrača, a njegove su momčadi u pravilu vrlo zabavne za gledanje. Vrijedi notirati i odlazak Mateja Rudana koji se nije nametnuo pa je sreću potražio u Megi.

Crvena zvezda

Plasman prošle sezone: Regularna sezona 17.

Došli: Austin Hollins, Nikola Ivanović, Maik Zirbes, Luka Mitrović, Nikola Kalinić, Nemanja Popović, Lazar Đoković, Aaron White, Nate Wolters

Otišli: Marko Jagodić-Kuridža, Boriša Simanić, Jordan Loyd, Aleksa Radanov, Duop Reath

Nakon što je prošle sezone preuzeo kormilo, Dejan Radonjić je na ljeto imao odriješene ruke u slaganju momčadi. Radonjić je ostao vjeran vojnicima iz svog prvog mandata kad se Zvezda borila za doigravanje.

Vidjeli smo tako povratke Kalinića, Mitrovića, Zirbesa uz ostanak Marka Simonovića, a od američkih pojačanja dovedeni su provjereni Wolters, White i Hollins uz dobro poznato regionalno ime Nikole Ivanovića. Može li Zvezda bolje od pretposljednjeg mjesta? Može, ali se obrana "uhvati", Radonjić uhvati kontinuitet i ovaj put se izbjegnu velike promjene u rosteru kroz sezonu.

CSKA Moskva

Plasman prošle sezone: Regularna sezona 2., Doigravanje 4.

Došli: Gabriel Lundberg, Aleksej Šved, Marius Grigonis, Vladimir Ivlev

Otišli: Janis Strelnieks, Kostas Koufos, Micheal Eric, Darrun Hilliard, Daniil Kočergin

U Moskvi se nije nogo mijenjalo nakon devetog uzastopnog odlaska na Final Four. Svakako najveća promjena dolazak je Alekseja Šveda koji je nesumnjivo jedan od najtalentiranijih i najkvalitetnijih europskih igrača, ali se posljednjih sezona u Himkiju naviknuo na neobaveznu košarku i divljanje.

O njegovoj prilagodbi da ozbiljan i čvrst Itoudisov sustav mnogo toga će ovisiti. Ako sve sjedne na svoje mjesto, nema razloga da CSKA opet ne bude u prvom redu favorita.

Fenerbahče

Plasman prošle sezone: Regularna sezona 7., Doigravanje četvrtfinale

Došli: Devin Booker, Pierria Henry, Achille Polonara, Ismet Akpinar, Danilo Barthel, Marial Shayok, Ekrem Sancakli, Sehmus Hazer, Ismail Karabilen, Metecan Birsen

Otišli: Edgaras Ulanovas, Berkay Candan, Kyle O'Quinn, Kenan Sipahi, Lorenzo Brown, Jarell Eddie, Alexander Perez-Kaufmann

Prošla sezona potrošila se na "odvikavanje" od ere Željka Obradovića i pokušao se prebroditi egzodus jezgre ekipe koja je osvojila europski naslov. Igor Kokoškov izdržao je jednu sezonu i vratio se u NBA, a umjesto njega stigao je Aleksandar Đorđević.

Vjernost srpskim trenerima zadržala se, ali od one šampionske momčadi ostali su samo tragovi. No, pojačanja obećavaju i imena Henryja, Polonare i Bookera najava su mnogo bolje sezone od prošlosezonskog sedmog mjesta kad se momčad dugo tražila i mnogi se nisu snažli.

Lyon ASVEL

Plasman prošle sezone: Regularna sezona 14.

Došli: Victor Wembanyama, Raymar Morgan, James Gist, Chris Jones, Dylan Osetkowski, Youssoupha Fall, Rafil Lanaras, Kostas Antetokounmpo, Babacar Mbaye, Adam Bouzidi, Kymany Houinsou, Elie Okobo, Pacome Dadiet

Otišli: Thomas Heurtel, Norris Cole, Adreian Payne, Moustapha Fall, Derrick Walton Jr., Ismael Bako, Guerschon Yabusele, Amine Noua, Kevarrius Hayes, Victor Diallo, Matthew Marsh

I u Francuskoj nastavljaju svojim putem te pokušavaju biti ugodno iznenađenje. Tony Parker na čelu kluba i njegov brat T.J. mnogo su miješali momčad, a naglasak je da se uvijek pokuša pronaći neki od mnogih francuskih igrača kako bi se zadržao domaći štih. Hoće li to napokon rezultirati napretkom i formiranjem neke jezgre, ostaje za vidjeti.

Imena koja su otišla su vrlo zvučna, novopridošlice nisu toliko iskusne, ali možda se pronađe neka kemija i energija pa ASVEL iznenadi sve.

Maccabi Tel Aviv

Plasman prošle sezone: Regularna sezona 13.

Došli: Mathias Lessort, Kameron Taylor, James Nunnally, Derrick Williams, Jalen Reynolds, Keenan Evans, Oded Brandwein, Roman Sorkin, Yiftah Ziv, Nadav Yancowitz

Otišli: Othello Hunter, Chris Jones, Tyler Dorsey, Yovel Zoosman, Sandy Cohen III, Elijah Bryant, Eidan Alber, Yonaatan Atias, Dori Sahar

I u Ponosu Izraela predugo čekaju na povratak u doigravanje. Najbolja prilika bila je 2020. kad je sezona prekinuta, a ove sezone napokon bi se to moglo i ostvariti. Iskusna pojačanja poput Williamsa, Nunnallyja i Reynoldsa to obećavaju na postojećoj jezgri.

Svakako će predvodnik opet biti Scottie Wilbekin, tu je i hrvatski dvojac Žižić-Bender pa od momčadi Ioannisa Sfairopoulosa možemo očekivati da će se svrstati u taj vrlo širok red ekipa koje će se boriti za doigravanje.

Olympiakos

Plasman prošle sezone: Regularna sezona 12.

Došli: Thomas Walkup, Tyer Dorsey, Moustapha Fall, Michalis Lountzis

Otišli: Tibor Pleiss, Charles Jenkins, Vasileios Charalampopoulos, Octavisu Ellis, Aaron Harrison, Alexandrios Nikolaidis, Vassilis Spanoulis

Nema više u Pireju Vassilisa Spanoulisa i to je najveća promjena koja je mogla zadesiti Olympiakos. Sad je red da se pokaže da ova momčad može pucati visoko i bez vođe, svog "Kill Billa" i to je glavni zadatak koji Georgios Bartzokas mora ispuniti.

Doigravanje nije imperativ, ali se napredak mora pokazati. U ostatku ekipe bilo je malo promjena i to možda i ne obećava s obzirom na 12. mjesto prošle sezone, ali možda je tajna u kontinuitetu i uigranosti.

Panathinaikos

Plasman prošle sezone: Regularna sezona 16.

Došli: Okaro White, Kendrick Perry, Daryl Macon, Jehyve Floyd, Vasilis Kavvadas, Jeremy Evans

Otišli: Mario Hezonja, Aaron White, Nikos Diplaros, Konstantinos Mitoglou, Georgio Kalaitzakis, Ben Bentil, Alvis Pilavios, Nikos Chougkaz

Panathinaikos ne živi sretne dane. Prošle sezone 16. mjesto označilo je najgori plasman Zelenih u povijesti Eurolige, a pojačanja nisu takve magnitude da bi se mogao graditi neki optimizam.

Prošle je sezone euforiju podigao dolazak Marija Hezonje, ali bajka nije potrajala i Hezonja se na ljeto pokupio, kao i Mitoglou. No, možda Uprava s Dimitrisom Diamantidisom i trener Priftis spremaju nešto potpuno novo, neku novu ekipu koja će iznenaditi sve.

Real Madrid

Plasman prošle sezone: Regularna sezona 6., Doigravanje četvrtfinale

Došli: Nigel Williams-Goss, Adam Hanga, Thomas Heurtel, Vincent Poirier, Guerschon Yabusele

Otišli: Nicolas Laprovittola, Gabriel Deck

U Realu, već po običaju, minimalne promjene. Red se zna, Pablo Laso uvijek raspolaže s jezgrom i momčdi koju jako dobro poznaje i uigrana je, a tako će biti i ove sezone. Je li to pravi put nakon tek sedmog mjesta i izostanka s Final Foura?

Možda novi francuski trojac Yabusele-Heurtel-Poirier uz Adama Hangu pristiglog iz najvećeg rivala donese novu dozu energije i kvalitete koja bi Real trebala vratiti tamo gdje i pripada.

UNICS Kazan

Plasman prošle sezone: -

Došli: Lorenzo Brown, Tonye Jekiri, Mario Hezonja, Andrej Voroncevič, Vječeslav Zaičev, Jarrell Brantley, O.J. Mayo, Marco Spissu, Artem Komolov, Evgenij Valijev

Otišli: Will Thomas, Pavel Antipov, Jordan Theodore, John Holland, Jordan Crawford, Nate Wolters, Egor Kulečov, Okaro White

Momčad koja će u Hrvatskoj definitivno dobiti najviše prostora i najviše će se pratiti. UNICS je izborio Euroligu finalom Eurokupa, a onda je projekt povratka povjerio Velimiru Perasoviću koji je doveo Hezonju, ali i Milu Karakaša za pomoćnika.

U Kazanj je sletjelo još jedno poznato ime, O.J. Mayo nekad je bio velika NBA nada. Ostatak rostera popunjen je iskusnim američkim imenima, a i UNICS je bio dosta gramzljiv kad je došao red da se pogosti na ostacima Himkijeve momčadi u raspadu.

Žalgiris

Plasman prošle sezone: Regularna sezona 11.

Došli: Josh Nebo, Janis Strelnieks, Niels Giffey, Emmanuel Mudiay, Edgaras Ulanovas, Tyler Cavanaugh, Joshua Bonga, Mantas Kalnietis

Otišli: Patricio Garino, Marius Grigonis, Augustine Rubit, Thomas Walkup, Martinas Geben, Steve Vasturia, Nigel Hayes, Paulius Murauskas

Žalgiris nastavlja operirati na jednom od najmanjih budžeta lige i na nešto drukčijim principima od ostalih. Močad jakog litavskog štiha nadopunjavat će se s modernim idejama američke škole trenera Martin Schillera.

Cilj je zato biti ugodno iznenađenje i ništa više. Veliko pojačanje mogao bi biti Mudiay, vratio se Ulanovas pa ima tu prekaljenih i iskusnih europskih imena usprkos odlasku Grigonisa. Ipak, smjer ostaje isti, a to su domaći igrači.

Zenit

Plasman prošle sezone: Regularna sezona 8., Doigravanje četvrtfinale

Došli: Jordan Mickey, Conner Frankamp, Sergej Karašev, Jordan Loyd, Shabazz Napier, Mindaugas Kuzminskas, Dimitrij Kulagin, Andrej Toptunov

Otišli: Anton Ponkrašov, Dimitrij Hvostov, Vladislav Truškin, Kevin Pangos

Zenit je također dosta igrača povukao iz Himkija pa će i ovdje biti ruskog štiha, a Xavi Pasqual može nastaviti dobro započet posao od prošle sezone kad se u St. Peterburgu igralo četvrtfinale.

Veliko pojačanje trebao je biti Shabazz Napier koji je fantastično krenuo u sezonu, ali je potrgao ligamente i Zenit će biti bez usluga svoje najveće prinove. Ipak, momčad i dalje obećava pa i Zenit svrstavamo u borbu za doigravanje, iako je otišao prošlosezonski vođa ekipe Kevin Pangos.

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!