Nogomet

Sport srijedom: Repriza polufinala Eura, odbojkaši i odbojkašice Mladosti u akciji

Matej Kačan • srijeda, 06.10.2021.
Sport srijedom: Repriza polufinala Eura, odbojkaši i odbojkašice Mladosti u akciji

Sportski program srijedom opet ne obiluje baš velikim događajima, ali ipak imamo povratak vrhunskih nogometaša na travnjak San Sira, dok u akciji imamo i odbojkaške ekipe Mladosti te Petru Martić...

Mladost u Ligi prvaka i Ligi prvakinja

Odbojkaše i odbojkašice Mladosti čekaju obveze u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Nakon drame protiv Las Palmasa u Gran Canariji i 3-1 za Španjolke te dodatnog seta koji su Mladostašice uzele s 15:9, slijedi susret protiv švicarskog NUC Volleyballa.

Švicarske prvakinje ove su sezone odigrale samo jedan susret, i to protiv Toggenburga koji su lako pobijedile s 3:0. Nemaju veliko prošlosezonsko iskustvo u Europi, samo su odigrale jedno kolo CEV kupa i odmah su ispale.

Mladost je dobru formu nakon povratka s Kanarskih otoka potvrdila i u prvom kolu Superlige gdje je svladala Brda u gostima s 3-1 u setovima. Prvi susret Mladost igra u Zagrebu i ima se razloga nadati dobrom rezultatu.

"Znamo dosta o njima, ekipa je, kao što je i običaj kod Švicarki, internacionalna, a tamo igra i naša igračica Barbara Đapić. Naporan program, tako da nemamo puno vremena za rekuperaciju, a i sezona je tek počela pa zapravo niti jedna ekipa nije u punoj igračkoj formi. Zato je najvažnije kako ćemo mi odigrati. Ako budemo na našem nivou kako znamo i možemo, onda možemo igrati sa svakim suparnikom, bez obzira na ime i rejting", kazala je Dinka Kulić.

Sat vremena prije susreta u Zagrebu, muška momčad Mladosti igrat će svoj prvi susret kvalifikacija za Ligu prvaka. Odbojkaši gostuju kod Budvanske Rivijere u Crnoj Gori, protiv momčadi koja je prošle sezone pala na posljednjoj prepreci do Lige prvaka protiv Benfice.

Natjecanje je nastavila u CEV kupu gdje je došla do drugog kola i ispala od Zenita. Mladost ima dosta novih igrača u ekipi, a natjecanje je u novoj sezoni započela protiv Splita u Superligi gdje je lako slavila s 3-0.

" Zasada to ide odlično, momčad je trenirala bez nas reprezentativaca, a mi smo se priključili nakon kratkog odmora od EP u optimalnoj formi, tako da naša igra bez obzira na sve dobro izgleda. No, uostalom, ne zamaramo se mi previše suparnikom, već nam je najvažnija prezentacija koju ćemo izvesti u Budvi, i tjedan dana kasnije u Domu odbojke. A u međuvremenu ćemo u povratku iz Budve dug put autobusom 'razbiti' unaprijed odigranom utakmicom 5. kola Superlige u Zadru", susret je najavio Bernard Bakonji.

Polufinale Lige nacija: Italija - Španjolska (20:45)

Polufinale Final Foura Lige nacija donosi nam reprizu polufinala Eura. Na San Siru u Milanu će europski prvaci Talijani dočekati Španjolsku koju su na Euru na Wembleyju svladali tek nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Priča je poznata, nakon toga su Talijani na jednak način svladali i Engleze i popeli se na europski tron. Što se događalo nakon toga? Obje su ekipe imale pomalo promjenjivu formu, a Talijani su s remijima protiv Bugarske i Švicarske te pobjedom nad Litvom postavili svjetski rekord po broju utakmica bez poraza.

Španjolci su rujanske akcije otvorili porazom od Švedske, ali su nakon toga svladali Gruziju i Kosovo te su se vratili na vrh ljestvice skupine B kvalifikacija za SP, ali uz četiri boda i dvije utakmice više u odnosu na Švedsku.

U samom susretu ove dvije ekipe u polufinalu Eura nije bilo toliko jednosmjerno, Španjolci su po statistici dominirali, ali pogodaka nije bilo do 60. minute kad je zabio Chiesa, dok je to poništio Morata u 80. minuti i susret odveo u produžetke.

Junak Talijana bio je Gianluigi Donnarumma koji je obranio Moratin udarac u četvrtoj seriji te je poslao Italiju u finale, kasnije i do naslova te prilike da sad objedini europski naslov i naslov u Ligi nacija.

Indian Wells, prvo kolo: Martić - Volynets

U ženskoj konkurenciji kreće prvo kolo glavnog turnira u Indian Wellsu, a tradicionalni Masters se vraća nakon godine pauze zbog pandemije. Zato je i promijenjen termin i umjesto tradicionalnog proljetnog turnira imamo jesenski pri kraju sezone.

Iza Petre nije baš dobra sezona, pala je do 45. mjesta WTA ljestvice te ima omjer od tek 14-19 i ovaj je turnir prilika da se popravi forma i renking koji je prije samo godinu i pol dana bio u Top 20 na svijetu.

Nažalost, posljednji turnir na kojem je Martić išla dalje od drugog kola je talijanska turneja, Masters u Rimu gdje je hrvatska tenisačica otišla do polufinala, a nakon toga i četvrtfinale u Parmi. No, nakon toga Martić redovito pada na prvoj ili drugoj prepreci .

Prva prepreka u Indian Wellsu je ukrajinska tenisačica Katie Volynets s pozivnicom koja leži na tek 182. mjestu WTA ljestvice, a najbolji niz ove sezone imala je na W100 turniru u Bonita Springsu te u kvalifikacijama Wimbledona.

Martić je svakako favoritkinja i ovu suparnicu bi morala riješiti bez obzira na svoju formu, a onda već u drugom kolu slijedi težak zadatak i druga nositeljica Iga Swiatek.

Ostali važniji događaji

ATP Indian Wells kvalifikacije: Karlović - Gomez

WTA Indian Wells prvo kolo

FIBA Liga prvaka, prvo kolo
Nižnji - Unicaja 18:00
Prometey - Tenerife 18:00
Szombathely - AEK 18:00
Galatasaray - Nymburk 20:00
Oldenburg - Rytas 20:00
Brindisi - Hapoel Holon 20:30
Strasbourg - Kalev/Cramo 20:30
Manresa - Ostrow 21:00

Vaterpolo, prva liga
Zadar - Solaris 20:00

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!