Nogomet

FIFA želi održati SP 2028., UEFA ne popušta: 'Možemo odlučiti ne igrati tamo'

Matej Kačan • srijeda, 13.10.2021.
FIFA želi održati SP 2028., UEFA ne popušta: 'Možemo odlučiti ne igrati tamo'

FIFA je predstavila plan po kojem bi održala Svjetsko prvenstvo 2028., dvije godine nakon onog 2026., a UEFA je još jednom potvrdila svoj čvrsti stav protiv...

Čelnik Fifinog odbora za globalni razvoj, nekadašnji legendarni trener Arsenala Arsene Wenger predstavio je plan za održavanje prvog Svjetskog nogometnog prvenstva svake dvije godine.

Prvi takav turnir trebao bi se održati 2028. godine, dvije godine nakon "redovnog" termina koji pada na ljeto 2026. No, taj bi termin doveo do jedne kolizije, i to najveće moguće u svijetu nogometa.

Naime, parna ljeta u pauzama od SP rezervirana su za EURO, a UEFA i njen predsjednik Aleksander Čeferin javno su se izdvojili kao veliki protivnici ideje, a imaju podršku i većine najvećih nogometnih liga u Europi, poput Premier lige.

UEFA je već otvorila prijave i pozvala države da šalju svoje kandidature za organiziranje Eura 2028 na kojem bi opet trebalo nastupiti 24 ekipe, iako postoji mogućnost povećanja broja na 32.

UEFA dopušta "geografski kompatibilne" zajedničke kandidature, ali maksimalno dva Saveza, a u kandidaturi mora biti navedeno deset stadiona domaćina uz barem jedan kapaciteta od 60 tisuća ljudi.

Čeferin je javno osudio ideju Svjetskog prvenstva svake dvije godine te je kazao da bi to ubilo nogomet, a najavio je i mogućnost europskog bojkota ako do realizacije dođe:

"Možemo odlučiti da ne igramo. Koliko znam, isti stav ima i Južna Amerika. Sretno vam bilo s takvim Prvenstvom. Vjerujem da se nikad neće dogoditi jer je protiv principa nogometa. Svako ljeto igrati turnir od mjesec dana, to je ubojstvo za igrače", kazao je predsjednik Uefe.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!