Ostali sportovi

Sport četvrtkom: Odbojkaši i odbojkašice Mladosti žele nadoknaditi zaostatke u Ligi prvaka

Matej Kačan • četvrtak, 14.10.2021.
Sport četvrtkom: Odbojkaši i odbojkašice Mladosti žele nadoknaditi zaostatke u Ligi prvaka
Foto: Pixsell

Sportski program u četvrtak opet ne donosi previše uzbuđenja, ali ipak imamo za ispratiti nastupe hrvatskih odbojkaških klubova u Europi. Uz to, slijedi nam nastavak košarkaške Eurolige, a noćne ptice mogu pogledati južnoameričke kvalifikacije za SP te Indian Wells...

Kvalifikacije Lige prvaka, odbojkaši i odbojkašice Mladosti u akciji

Ako Hrvatska želi predstavnike u odbojkaškoj Ligi prvaka u muškoj i ženskoj konkurenciji, onda odbojkaši i odbojkašice Mladosti moraju nadoknaditi svoje zaostatke iz prvih utakmica u kvalifikacijama.

Nešto lakši i realniji zadatak imat će muškarci koji su na gostovanju kod Budvanske Rivijere pružili jako dobar otpor te su meč odveli u pet setova pa si kod kuće mogu priuštiti bilo kakvu pobjedu za šansu za prolazak.

Nakon gostovanja u Crnoj Gori, Mladost je upisala dvije pobjede u domaćem prvenstvu i još se malo napunila samopouzdanjem prije ključnog europskog susreta. Utakmicu je najavio i igrač Mladosti Ivan Zeljković.

"Unatoč našim pogreškama tijekom utakmice, mislim da smo izvukli dobar rezultat, i na nama je sada u uzvratu to kapitalizirali i plasirati se u drugi krug kvalifikacija za Ligu prvaka. Ne razmišljamo o ničemu drugom do li o pobjedi, i čvrsto vjerujemo da je možemo i ostvariti", rekao je.

Odbojkašice će imati dost teži posao. Švicarski NUC protutnjao je Zagrebom s 3-0 u setovima te će u uzvratu trebati uzeti samo set za plasman u novu fazu kvalifikacija, dok Zagrepčankama samo čista pobjeda daje šansu za odlučujući set.

"Idemo se u Švicarsku potući s njima, pa što bude. Uvjeren sam da možemo odigrati puno bolju utakmicu nego u Zagrebu, i nadam se da će to biti dovoljno za konačni prolaz", ne predaje se trener Leonard Barić.

Južnoameričke kvalifikacije za SP

Posljednji termin reprezentativne pauze donosi pet susreta kvalifikacija za SP 2022. u Južnoj Americi koji se igraju u noći s četvrtka na petak. Svakako središnji susret večeri bit će onaj Brazila i Urugvaja gdje bi Brazil pobjedom pobjegao na 15 bodova od četvrtog mjesta i praktički bi osigurao plasman u Katar.

Naime, Brazil i Argentina na vrhu su tablice s 28, odnosno 22 boda i uz utakmicu manje jer i dalje je nepoznato što će biti s međusobnim dvobojem koji je u rujnu prekinut zbog kršenja Covid mjera.

Slijede Ekvador i Urugvaj s po 16 bodova te Kolumbija s 15 na petom mjestu koje vodi u dodatno razigravanje. Brazilci u listopadu nisu bili uvjerljivi, upisali su pobjedu nad Venecuelom preokretom tek u posljednjih 20 minuta, a onda i remi bez pogodaka protiv Kolumbije, dok je Urugvaj također remizirao bez golova s Kolumbijom, a onda je poražen od Argentine.

Taj susret, uz međusobni dvoboj trećeg Ekvadora i pete Kolumbije o mnogočemu će odlučiti. Ako se poklope rezultati, Brazil i Argentina mogu prvim pratiteljima pobjeći na još veću bodovnu razliku i mirno dočekati posljednjih šest kola.

Argentincima slijedi dvoboj s Peruom u Buenos Airesu i pobjedom bi pomogli sebi, ali i svojim pratiteljima jer Peru na sedmom mjestu s 11 bodova samo čeka kiks Kolumbije kako bi se ubacio u utrku za plasman. No, pobjeda Gaučosa dosta bi iskristalirizala sliku u skupini. Argentina je također u listopadu imala remi bez pogodaka, ali protiv Paragvaja, a onda je deklasirala Urugvaj.

Paragvaj sa šestog mjesta također prati situaciju iznad sebe, a na gostovanju kod Bolivije će otvoriti dan u Južnoj Americi. Već je nadaleko poznato teško gostovanje u La Pazu na velikoj nadmorskoj visini pa je Bolivija bodove u posljednjih pet susreta uzela samo na domaćem terenu, remijima protiv Kolumbije i Perua.

Uz te susrete, dvoboj donjeg doma igraju Čile i Venecuela koji ne gaje velike ambicije, iako Čile s 10 bodova još uz neku ludu seriju i poklapanje rezultata i može u dvoboj za peto mjesto. Venecuela je pak posljednja, a bodovni konto popravila je pobjedom nad Ekvadorom.

Euroliga, četvrto kolo

U četvrtak će u četvrtom kolu Eurolige biti aktivni i Hrvati čija je kolonija najbrojnija u Uniks Kazanu. Perasović, Karakaš, Hezonja i ostatak društva su za novu momčad u Euroligi krenuli vrlo solidno i dojam je bolji od 1-2 omjera.

Od prva dva poraza, jedan je stigao s pola koša zaostatka, a drugi u produžetku, a onda je stigla slatka pobjeda nad Bayernom za probijanje leda. Jedno je sigurno, Uniks igra uzbudljive završnice. Na drugoj strani ovaj put stoji Fenerbahče koji je očito još u procesu uigravanja.

Turci su imali tri utakmice protiv ekipa koje su prošle sezone bile u donjem domu, a upisani porazi od Albe i Panathinaikosa uz teško izborenu pobjedu nad Zvezdom mogu biti lagani poziv na buđenje.

Uz taj susret, oči će biti uprte i na Lyon gdje ASVEL ima sjajnu priliku s 4-0 otvoriti natjecanje i odmah postati jedno vrlo ugodno iznenađenje. Nakon pobjede nad braniteljem naslova Efesom u goste stiže Maccabi kod kojeg i dalje u sastavu nema Žižića i Bendera i koji je nakon početne pobjede upisao poraze od Zvezde i Olimpije iz Milana.

Hrvatski potpis na klupi ima i Bayern kojeg vodi Talijan hrvatskog podrijetla Andrea Trinchieri, a pomoćnik mu je Slaven Rimac, ali momčad nije krenula dobro. S 0-3 dijeli se dno sa Žalgirisom i Efesom pa gostovanje kod vrlo dobrog Zenita nosi imperativ pobjede.

U Rusiji je stanje dosta ljepše, idealan 2-0 start malo je pokvario ipak očekivan poraz od CSKA i Zenit odmah ima priliku popraviti formu. U četvrtak će se igrati još jedan susret, onaj Albe i Baskonije, dvije momčadi s 1-2 omjerom koje ulaze dobrog raspoloženja jer su prije dva dana upisale svoje prve pobjede.

Ostali važniji događaji

Indian Wells (M) četvrtfinale

HT Premijer liga, peto kolo
VROS - Furnir 17:00

ABA Liga 2
Helios - Spars 15:00
Mladost Zemun - Vojvodina 18:00
Rogaška - MZT 21:00

EHF Liga prvaka
Szeged - Elverum 18:45
Barcelona - Dinamo Bukurešt 20:45
PSG - Motor 20:45
Porto - Veszprem 20:45

FOTO: Igor Šoban/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!