Košarka

Sport nedjeljom: Osijek i Hajduk u akciji, Splićani i Zadrani traže prve regionalne pobjede

Matej Kačan • nedjelja, 17.10.2021.
Sport nedjeljom: Osijek i Hajduk u akciji, Splićani i Zadrani traže prve regionalne pobjede
Foto: Pixsell

Nedjelja je u svijetu sporta kraj bogatog vikenda i vrlo sadržajan dan, a imamo neke važne dvoboje u domaćoj nogometnoj i košarkaškoj ligi, kao i nastupe hrvatskih košarkaša u regionalnom ABA društvu...

ABA liga, četvrto kolo

Još dva hrvatska kluba u nedjelju imaju svoje obveze u ABA ligi nakon što je Cibona u petak protiv Partizana upisala prvi ovosezonski poraz, iako je 30 minuta pružala dobar otpor Beograđanima.

U nedjelju će u potragu za svojim prvim pobjedama Splićani i Zadrani, a obje ekipe imaju suparnike protiv kojih se mogu nadati pozitivnom rezultatu. Split će na parket vrlo rano, već u podne na Gripama počinje dvoboj protiv SC Derbyja.

Prošlosezonski prvak ABA 2 lige u sezonu je krenuo s dva poraza i domaćom pobjedom nad Zadrom i svakako se očekuje da će se boriti u donjem domu i shodno tome mogao bi biti direktan suparnik Splitu.

Žuti su u zadnje vrijeme značajno podigli formu i ovo je prva u nizu utakmica u kojima će se od njih očekivati rezultat za siguran ostanak u ligi. Tri poraza od tri favorita za naslov bila su očekivana i poslužili su za uigravanje, a rast forme pokazan je pobjedama u domaćoj ligi. Sad je vrijeme da se to oplemeni i u regionalnom društvu.

Nakon njih će na teren i košarkaši Zadra koji gostuju u tradicionalno neugodnom Novom Mestu kod Krke. Zadrani i Slovenci već sezonama vode teške bitke u donjem domu i razvili su neku vrstu rivalstva u kojem je Zadar čak uspješniji u gostima (5 pobjeda) nego kod kuće (4 pobjede).

Ivanu Perinčiću ovo je prva kvalifikacijska utakmica za ostanak na klupi nakon jako lošeg ulaska u sezonu, a dobra vijest je da će biti jači za oporavljenog Cartera i Pavla Marčinkovića koji je spreman za drugi debi u zadarskom dresu.

Što se forme tiče, Zadar je protiv SC Derbyja i Cibone već upisao poraze u utakmicama gdje je tražio pobjedu, na to se naslonio i poraz od Splita u domaćoj ligi. Krka je s druge strane na pogon Roka Stipčevića svladala Mornar, da bi u produžetku nespretno izgubila od Mega Basketa i želi povratak na polovičan omjer.

"Moramo zaustaviti njihov šut za tri poena, prvenstveno Stipčeviću i Laporniku koji su njihova dva najbolja igrača. Moramo biti na visokom energetskom nivou, moramo biti pravi i igrati kao momčad. Baš ta timska obrana će biti ključ u Novom Mestu", najavio je susret trener Perinčić.

Nakon hrvatskih predstavnika će na terene još šest ekipa. Mega s Matejem Rudanom i Borisom Tišmom igra protiv Borca iz Čačka, dok neugodno iznenađenje sezone Mornar prvu pobjedu traži kod FMP-a. Za kraj će u derbiju kola igrati Crvena zvezda i Cedevita Olimpija hrvatskog trenera Jurice Golemca.

HT Prva liga, 12. kolo

Dvostruki program u nedjelju čeka nas za kraj 12. kola HT Prve lige, a na teren će nakon reprezentativne pauze Osijek i Hajduk, po prvi put nakon međusobnog remija u Gradskom vrtu. Rijeka i Dinamo su u subotu odigrali remi pa se nudi prilika da obje ekipe na vrhu nadoknade dva izgubljena boda.

Prvi će na teren Osječani koji gostuju u Koprivnici kod Slavena koji trenutno izgleda kao najgora momčad lige. Zoran Zekić još nije donio rezultatski pomak pa Slaven broji već deset utakmica bez pobjede i Dragovoljac je remijem protiv Lokomotive stigao na diobu sa šest bodova.

Jasno je već da će upravo ove dvije ekipe voditi borbu za ostanak pa je ovo gostovanje na kojem Osijek ne bi smio računati na kiks i mora uzeti sva tri boda ako želi staviti pritisak na ostalu trojku u lovu na vrh.

Osijek će i nakon ovog kola imati utakmicu viška u odnosu na Rijeku i Hajduk i dvije u odnosu na Dinamo i nema pravo na krivi korak i povratak u nekakvu krizu koja je već zaboravljena s vije pobjede i remijem protiv Hajduka.

"Ne mogu znati što smjera kolega Zekić, ali sigurno će poduzeti sve da nas pobjede i ugroze. Kao što oni znaju nas i mi znamo njih, nema velikih tajni iako su od Zoranovog dolaska mijenjali sustav igre", kazao je Nenad Bjelica u najavi susreta.

Kao i obično, posljednji u ligi će na teren igrači Hajduka koji će već znati sve ostale rezultate, ali će zbog toga imati i pritisak pobjede. Bez Marka Livaje i Josipa Vukovića, a možda i Filipa Krovinovića će Hajduk u goste Šibeniku i bit će zanimljivo vidjeti reakciju momčadi bez ključnog igrača.

Tradicija, snaga ekipe i forma su na strani Splićana, ali nije nikad lako gostovanje na Šubićevcu. Od četiri zadnje pobjede Hajduka, tri su došle s minimalnih 1:0, a Šibenik je ove sezone pokazao da može nauditi jačima svojom sjajnom tranzicijom.

Hajdukov Marin Jakoliš uz pomoć Sahitija, Marina, Delića i ostalih zapalili su ligu u jednom trenutku, ali ipak u posljednje četiri utakmice imaju tri poraza i s deset su bodova na osmom mjestu, nedovoljno za pozitivnu priču koja se stvorila.

Mnogo toga veže ova dva kluba, od Jakoliša na posudbi do braće Sahiti od kojih jedan igra u Šibeniku, a drugi u Hajduku nakon što je prošle sezone eksplodirao na Šubićevcu. Tenzije je podigla i odluka domaćina da ulaznice za zapadnu tribinu ne prodaje žiteljima ostale tri dalmatinske županije osim Šibensko-kninske pa se ovaj susret čeka s nestrpljenjem.

"Znamo što očekivati protiv ekstra motiviranih momčadi kad dolazi Hajduk i naši navijači, ali nisam fokusiran na Šibenik i igrače Šibenika, nego na moje igrače i 100 posto sam siguran sad da će nam oni donijeti dobar rezultat", kazao je Jens Gustafsson uoči utakmice.

Premijer liga košarkaša, šesto kolo

Osim Zadra i Splita u ABA ligi, domaći košarkaški sladokusci imat će priliku ispratiti tri susreta domaće HT Premijer lige. Definitivno najzanimljiviji mogao bi biti onaj između Škrljeva i Cibone, dvije momčadi iz vrha.

Zeleni iz zaleđa Rijeke sjajno su krenuli u sezonu, imaju 3-1 omjer uz domaći skalp nad prvakom Zadrom, a od neočekivanog poraza od Šibenke brzo su se oporavili deklasiranjem Alkara i sad čekaju Vukove i novu priliku za iznenađenje.

Cibona stiže samo dva dana nakon velikog emotivnog i fizičkog pražnjenja protiv Partizana kod kuće gdje su ipak upisali poraz, dok su posljednja dva susreta u domaćoj ligi za njih donijela dramu u Zadru protiv Sonika i mnogo lakši posao protiv Zaboka.

"Svakako će biti teška utakmica pogotovo jer neće proći ni 48 sati od utakmice s Partizanom. Unatoč tome mi smo maksimalno spremni i idemo odigrati utakmicu najbolje što možemo i spremati se za ono što nas čeka u nastavku sezone", kazao je pomoćni trener Cibosa Bariša Krasić.

Osim toga, na rasporedu su još dva susreta gdje Furnir i Alkar kao fenjeraši žele prve pobjede. Alkar i njegov trener Marko Trninić idu u goste Cedeviti Junior koju je upravo Trninić uveo u ligu, a Damir Mulaomerović nastavio dobar posao i krenuo s 4-1.

Neće lako biti ni Furniru koji je u petom kolu zamalo iskoristio umor VROS-a te je izgubio sa samo pola koša razlike, a prvu pobjedu će ipak tražiti protiv Šibenke koja nije u sezonu krenula dobro i ima tek jednu pobjedu, onu protiv Škrljeva.

Lige petice u nedjelju

Nedjelja nam donosi i jako bogat program u europskim nogometnim ligama, a na rasporedu su obveze hrvatskih nogometaša i neki derbiji. Premier liga donosi dva susreta, Nikola Vlašić i West Ham trenera Davida Moyesa dočekuju Everton i vaš će Vlašić i Moyes tražiti pobjedu protiv svoje bivše momčadi. Bit će zanimljivo ispratiti i prvu utakmicu Newcastlea s novim bogatim vlasnicima, ali se prije utakmice s Tottenhamom nije mnogo mijenjalo.

U francuskoj Ligue 1 Rennes gostuje kod Metza, ali i dalje zbog ozljede nema Lovre Majera, dok u udarnim terminu dvoboj igraju Marseille Duje Ćaleta-Cara i Lorient, inače susjedi na tablici s istim brojem bodova, 14.

U Bundesligi vrlo zanimljiv dvoboj igrat će se u Leverkusenu. U goste Bayeru dolazi Bayern i to je susret dvije ekipe sa 16 bodova, dva manje od vodeće Borussije Dortmund pa je ulog za pobjednika skok na vrh tablice. Bayern će biti posebno motiviran nakon kiksa protiv Eintrachta, a očekujemo i nastup Josipa Stanišića koji je kao nagradu za ovosezonske igre dobio i novi ugovor.

Zaposleni će biti i talijanski prvoligaši. Atalanta Marija Pašalića gostuje kod Empolija, dok će Genoa i Milan Badelj dočekati Sassuolo. Ipak, dva središnja dvoboja u 18 i 20:45 krojit će vrh tablice.

Prvo će na teren Napoli koji dosad ima savršenih sedam pobjeda, ali svejedno ima imperativ pobjede protiv Torina Ivana Jurića. Naime, ni Milan nije pogriješio, već je velikim preokretom sjeo na vrh s 22 boda i Napoliju treba barem bod kako bi bio na diobi vrha, a pobjeda za samostalno stolovanje.

Jurić je nakon vezane dvije pobjede upisao dva remija, a onda i kasni poraz od Juventusa pa bi ovako glasnom pobjedom opet malo uljepšao formu svoje momčadi koja je 11. na tablici. Kod Torina se očekuje nastup Josipa Brekala, dok bi Marko Pjaca i dalje trebao biti van stroja.

U središnjem susretu susreću se Juventus i Roma. Mourinhova momčad je nakon savršenog starta u ritmu poraz-pobjeda i četvrta je s 15 bodova, a eventualnim slavljem bi preskočila Inter na trećem mjestu. Juventus je pak nakon očajnog ulaska u sezonu povezao tri pobjede i stigao je na sedmo mjesto uz tendenciju daljnjeg rasta, a već ova pobjeda lansirala bi ga tik uz Lazio na petoj poziciji.

U La Ligi imamo nešto siromašniji program zbog odgode utakmice Granada - Atletico i Real Madrid - Athletic. No, na teren će ipak Ivan Rakitić koji sa Sevillom kod Celte traži pobjedu i skok na 17 bodova, koliko imaju i Real i Atletico.

Ante Budimir će s Osasunom gostovati kod Villarreala, dok će središnji susret dana biti dvoboj Valencije i Barcelone u kojem Ronald Koeman mora opravdati ukazano povjerenje i pobjedom doći do 14 bodova i borbe za europska mjesta.

Ostali važniji događaji

Ligue 1
Troyes - Nice 13:00
Bordeaux - Nantes 15:00
Brest - Reims 15:00
Strasbourg - St. Etienne 15:00
Montpellier - Lens 17:00

Bundesliga
Augsburg - Arminia Bielefeld 17:30

Serie A
Cagliari - Sampdoria 12:30
Udinese - Bologna 15:00

La Liga
Rayo - Elche

2. HNL
Bijelo Brdo - Dugopolje 15:00
Croatia Zmijavci - Rudeš 15:00
Dinamo 2 - Sesvete 15:00

ATP Moskva, kvalifikacije
Berankis - Gojo 15:00

WTA Tenerife, kvalifikacije
Vekić - Bonaventure 13:30

Indian Wells, finale (Ž)
Paula Badosa - Viktoria Azarenka 22:00

1. HKLŽ
Pula - Medveščak 18:00
Trešnjevka - Mursa 18:00

Prva muška košarkaška liga
Dubrovnik - Medveščak

Paket24 Premijer liga
Dubrovnik - Sesvete

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!