Nogomet

Kvalifikacije ulaze u završnicu, traži se još 11 putnika u Katar

HINA • srijeda, 10.11.2021.
Kvalifikacije ulaze u završnicu, traži se još 11 putnika u Katar

Europske kvalifikacije za SP u Kataru ulaze u posljednja dva kola natjecanja po skupinama, a SP će izboriti 10 reprezentacija iz skupina i još tri iz dodatnog kruga...

Uoči posljednjeg kruga europskih kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine, samo su dvije reprezentacije izborile vizu za Katar, Njemačka i Danska, a još sedam ih je osiguralo barem dodatne kvalifikacije, Belgija, Italija, Portugal, Rusija, Srbija, Švicarska i Hrvatska.

Na Svjetskom prvenstvu će nastupiti 13 europskih vrsta. Direktan plasman na SP izborit će 10 pobjednika skupina, te još tri koje će svoje mjesto tražiti kroz dodatne kvalifikacije.

U baražu će sudjelovati deset drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija, te dvije najbolje reprezentacije iz Lige nacija, koje nisu u svojoj skupini kvalifikacija zauzele neko od prva dva mjesta.

Tih 12 reprezentacija će biti podijeljeno u tri skupine po četiri ekipe, a samo će pobjednici putovati na SP. Na svakom turniru će se igrati polufinale i finale.

SKUPINA A: Srbija (17), Portugal (16), Luksemburg (6), Irska (5), Azerbajdžan (1)

Srbija vodi na ljestvici, Portugal ima bod manje, ali i utakmicu manje. Portugal prvo očekuje neugodno gostovanje kod Irske, a potom će u zadnjem kolu u Lisabonu protiv Srbije igrati za "jedinicu".

SKUPINA B: Švedska (15), Španjolska (13), Grčka (9), Gruzija (4), Kosovo (4)

U skupini B prva dva mjesta su osigurali Švedska i Španjolska. Šveđani vode s dva boda više od "Furije" i po svemu sudeći odlučivat će njihov međusobni susret u Sevilli 14. studenog. Prije toga Šveđani će gostovati u Gruziji, a Španjolci u Grčkoj.

SKUPINA C: Italija (14), Švicarska (14), Bugarska (8), Sjeverna Irska (5), Litva (3)

U skupini C Italija i Švicarska vode s po 14 bodova, a "Azzurri" imaju i dva gola bolju razliku pogodaka. Mnogo toga će odlučiti njihov međusobni susret u Rimu 12. studenog. U slučaju remija, u zadnje kolo ušli bi bodovno poravnati i u posljednjih 90 minuta kvalifikacija lovili bi pobjede, ali i što bolju razliku pogodaka. Italija na gostovanju u Belfastu protiv Sjeverne Irske, a Švicarci u Luzernu protiv Bugarske.

SKUPINA D: Francuska (12), Ukrajina (9), Finska (8), Bosna i Hercegovina (7), Kazahstan (3)

U ovoj skupini teoretski još četiri reprezentacije mogu do prvog mjesta. Francuzi vode i najveći su favoriti, bilo bi pravo čudo da aktualni svjetski prvaci ne uspiju. Međutim, matematički do prvog mjesta mogu i Ukrajina, Finska i Bosna i Hercegovina. "Tricolori" će sve dvojbe riješiti ako 13. studenog na Stade de Franceu poraze Kazahstan.

Daleko je neizvjesnija borba za drugo mjesto koje vodi u play-off. Ukrajina je trenutačno druga s devet bodova, Finska ima osam, a BiH sedam, no Ukrajina ima i utakmicu više. BiH u zadnja dva kola igra kod kuće protiv Finske i Ukrajine i s dvije pobjede bila bi sigurno druga.

SKUPINA E: Belgija (16), Češka (11), Wales (11), Estonija (4), Bjelorusija (3)

U skupini vodi Belgija sa 16 bodova i za matematičku potvrdu treba još jedan bod iz zadnja dva kola (Estonija doma, Wales vani). Češka je druga s 11 bodova, ali Česi imaju još jednu utakmicu i više ne mogu biti prvi, njihov je cilj sačuvati drugu poziciju ispred Walesa koji također ima 11 bodova, ali i dva susreta ispred sebe. Čehe još očekuje domaći ogled protiv Estonije, dok Gareth Bale i društvo prvo igraju s Bjelorusijom, a potom s Belgijom.

SKUPINA F: Danska (24), Škotska (17), Izrael (13), Austrija (10), Farski Otoci (4), Moldavija (1)

Danci su osigurali prvu poziciju u skupini F, a mogli bi odlučiti tko će biti drugi. Škoti trenutačno drže drugu poziciju sa 17 bodova, četiri više od Izraela, a do kraja su dva kola. Škoti pobjedom u Moldaviji mogu osigurati drugo mjesto i dodatne kvalifikacije, a u zadnjem kolu će igrati protiv Danske. Izraelce čeka gostovanje u Austriji i domaći ogled protiv Farskih Otoka.

SKUPINA G: Nizozemska (19), Norveška (17), Turska (15), Crna Gora (11), Latvija (5), Gibraltar (0)

U skupini G tri reprezentacije "pucaju" na prvo mjesto, Nizozemska (19), Norveška (17) i Turska (15). Nizozemci u idućem kolu gostuju u Crnoj Gori, Norvežani kod kuće dočekuju Latviju, dok Turci igraju protiv Gibraltara. Odluka bi mogla pasti u zadnjem kolu kada "Oranje" u Rotterdamu dočekuje Norvešku.

SKUPINA H: Rusija (19), HRVATSKA (17), Slovačka (10), Slovenija (10), Malta (5), Cipar (5)

Za svjetske doprvake računica je jasna, dvije pobjede sigurno vode na World Cup u Katar. Dobra je vijest za Hrvatsku što je barem osigurala dodatne kvalifikacije jer ne može završiti ispod drugog mjesta u skupini. Vatreni" će 11. studenog gostovati kod Malte, dok će Rusija dočekati Cipar u St. Peterburgu. Tri dana poslije Hrvatska će na rasprodanom Poljudu dočekati Rusiju u utakmici koja će, po svemu sudeći, odlučiti pobjednika skupine i izravnog putnika na SP 2022.

SKUPINA I: Engleska (20), Poljska (17), Albanija (15), Mađarska (11), Andora (6), San Marino (0)

U skupini I još tri reprezentacije mogu do direktnog plasmana na SP. Englezi vode s 20 bodova i u najboljoj su poziciji, Poljska ima tri boda manje, dok Albaniji na trećem mjestu s 15 bodova igra još samo teorija. Mađarska na četvrtom mjestu (11) ne može do prve pozicije, ali matematički još uvijek može do drugog mjesta. "Gordi Albion" u zadnja dva kola igra protiv Albanije (London) i San Marina (Serravalle) i za očekivati je dvije pobjede i plasman na SP. U slučaju da europski doprvaci na Wembleyju poraze Albaniju, Poljska bi pobjedom u Andori i prije zadnjeg kola osigurala "broj dva".

SKUPINA H: Njemačka (21), Rumunjska (13), Sjeverna Makedonija (12), Armenija (12), Island (8), Lihtenštajn (1)

U posljednjoj, H skupini njemačka vrsta je prva, a za drugo mjesto bore se Rumunjska (13), Sjeverna Makedonija (12), Armenija (12), te Island (8). U najboljoj poziciji su Rumunji koji u zadnja dva kola igraju protiv Islanda i Lihtenštajna. Makedonce očekuje Armenija, pa Island.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!