Rukomet

Šoštarić: 'Lublin je profesionalna ekipa, ali mi imamo mladost i energiju'

Sportnet • četvrtak, 11.11.2021.
Šoštarić: 'Lublin je profesionalna ekipa, ali mi imamo mladost i energiju'

U trećem kolu kvalifikacija za Europsku ligu, rukometašice zagrebačke Lokomotive u subotu će igrati protiv MKS FunFloor Perle iz Lublina. Taj su susret najavili trener Nenad Šoštarić te kapetanica ekipe Dora Kalaus...

Vodeća momčad domaće 1. Hrvatske rukometne lige već se tjednima priprema za svoju prvu ovosezonsku europsku utakmicu protiv Perle Lublin, a svoja saznanja o poljskoj ekipi podijelila je kapetanica RK Lokomotiva Zagreb, Dora Kalaus.

"U posljednjih mjesec dana trener nam je ukazivao na neke njihove prednosti u odnosu na nas, na njihovu visinu i iskustvo, na to da moramo graditi borbeni duh kako bismo došli do ovih utakmica u igračkoj formi, ali i s izraženom borbenošću i zajedništvom. To što su iskusnije i što imaju iskustva u europskim utakmicama njihova je prednost jer naša ekipa je iz godine u godinu sve mlađa i samo nas tri ili četiri imamo iskustva u takvim utakmicama", kaže Kalaus, otkrivajući i dio taktike za utakmicu protiv ekipe iz Lublina.

"Prednost nam može biti naša mladost i želja. Mi moramo zaustaviti njihove vanjske šuteve i ne smijemo razbraniti njihove golmanice. Njihova prva golmanica i kapetanica poljske reprezentacije ima 35 godina, a njihova druga golmanica Marina Razum bila je kapetanica Lokomotive kad sam ja tek došla u Zagreb. Moramo paziti na te njihove jače strane gdje su one u startu u prednosti - izrazito visoke vanjske pucačice i brza krila koje su Bjelovaru u drugom kolu kvalifikacija zabila 30 golova od ukupno 60 ili 70. Moramo biti agresivne u obrani, bez obzira hoćemo li igrati duboku ili 6-0 obranu, ovisno o tome kako ćemo se do same utakmice pripremati. U napadu ne preko njih, nego pokraj njih", zaključuje kapetanica lokosica.

Trener Lokomotive Nenad Šoštarić ekipu MKS FunFloor Perle 'snima' već tjednima i za njega nema nepoznanica u njihovoj igri.

"Znamo da je riječ o iskusnoj ekipi koja ima odlične vanjske pucačice koje puno pucaju izvan devet metara, i to njih pet, od kojih jedna ponekad igra i na poziciji pivota. Imaju krila koja trče u kontru i dvije odlične golmanice, kapetanicu poljske reprezentacije Weroniku Gawlik i našu Marinu Razum. Riječ je o trenutačno vodećoj ekipi poljskog prvenstva. Osnovna razlika između nas i njih je u tome što su oni profesionalni klub, nešto kao kod nas Podravka, dok smo mi, recimo to tako, poluprofesionalni, sa studenticama i učenicama. I cijela poljska liga je profesionalna. Imaju osam klubova od kojih svaki ima određeni minimalni budžet bez kojeg ne možeš započeti natjecanje u ligi, kao u Bundesligi i sličnim ligama", pojašnjava Šoštarić.

Svoje argumente u predstojeće dvije kvalifikacijske utakmice ima, dakako, i njegova ekipa.

"Mi imamo mladost, energiju i želju, oni imaju iskustvo. Nadam se da će nas malo i podcijeniti jer znaju imati jako visoko mišljenje o sebi. Obrana je osnova naše igre jer da biste igrali na principu 'zabij gol više' morate imati izuzetne napadače, a to ima jako malo ekipa i reprezentacija u Europi. Zato se važne utakmice i ne igraju na velik broj golova, a vratarke imaju vrlo važnu ulogu. Moramo se, zato, orijentirati na to da odigramo kvalitetno i sigurno u obrani i da trčimo u kontru. Jer, samim time što ćemo trčati u kontru i zabijati golove iz tih napada dolazimo do toga da smo u napadu psihološki rasterećeni jer znamo da ćemo u slučaju promašaja igrajući dobru obranu to moći popraviti", ponavlja svoju trenersku filozofiju Nenad Šoštarić.

Prva od dvije kvalifikacijske utakmice RK Lokomotiva Zagreb i MKS FunFloor Perla Lublin igra se u subotu, 13. studenoga u 18 sati u Sportskoj dvorani Trešnjevka, popularnoj Kutiji šibica, a utakmicu će u dvorani moći pratiti najviše 300 gledatelja, isključivo onih s COVID potvrdama. Uzvratna utakmica na rasporedu je 20. studenoga u Lublinu.

Foto: Ivan Santro / RK Lokomotiva Zagreb

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!