Nogomet

Hrvatska će 16. put nastupiti na Poljudu i tražiti četvrtu pobjedu

Branimir Korać • subota, 13.11.2021.
Hrvatska će 16. put nastupiti na Poljudu i tražiti četvrtu pobjedu
Foto: Pixsell

Hrvatska nogometna reprezentacija ugostit će Rusiju u Splitu i tražiti pobjedu koja joj garantira prolaz na Svjetsko prvenstvo bez dodatnih kvalifikacija.

Mit o tome kako Hrvatska ne smije igrati na Poljudu jer tamo bilježi loše rezultate je napokon razbijen i o tome više nema potrebe pričati. Istina je da Hrvatska na Poljudu nije briljirala, ali imala je i u ostalim gradovima loših utakmica. Uostalom važnije je kako igraš nego gdje igraš, za neke lošije rezultate si je sama kriva, ali i neki protivnici su bili kvalitetniji i bolji.

Nije riječ o nikakvoj kletvi, lošoj sreći, začaranosti ili bilo čemu paranormalnom. Hrvatska je na Poljudu uglavnom igrala protiv elitnih reprezentacija i logično je da s takvim protivnicima nije mogla imati visok omjer kao protiv San Marina, Malte, Andore i sličnih protivnika koji su dolazili u ostale hrvatske krajeve.

Tek onaj remi protiv Slovenije uz hat-trick Primoža Glihe može se smatrati podbačajem, ostalo su bili susreti protiv Italije, Danske, Španjolske, Poljske, Njemačke, Brazila, Nizozemske, Švicarske i Portugala.

Prva pobjeda upisana je 2011. godine protiv Gruzije koja je svladana s 2:1. Vodili su Gruzijci golom Jabe Kankave, ali Mario Mandžukić i Nikola Kalinić srušili su to famozno "prokletstvo" i odveli Hrvatsku do pobjede 2:1.

Bila je to jubilarna deseta utakmica Hrvatske u Splitu, a od tada je odigrano pet utakmica na ovom stadionu, upisane su dvije pobjede, dva poraza i remi.

Prije dvije godine u vrlo važnom susretu svladani su Mađari s 3:0 uz dva gola Petkovića i jedan Modrića u takozvanom velikom povratku na Poljud gdje Hrvatska nije odigrala četiri godine nijednu utakmicu.

I u prošlom domaćinstvu na Poljudu Hrvatska je bila uvjerljiva, nadigrala je Sloveniju također s 3:0 golovima Livaje, Pašalića i Vlašića.

Nema nikakvog razloga da ne padnu i Rusi od kojih je Hrvatska svakako kvalitetnija, a i nepotrebne priče o prokletstvu Poljuda napokon su priče iz prošlosti.

FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!