Nogomet

Dalić: 'Ovo su najbolje kvalifikacije za hrvatsku reprezentaciju'

Mihaela Bradovski • nedjelja, 14.11.2021.
Dalić: 'Ovo su najbolje kvalifikacije za hrvatsku reprezentaciju'
Foto: Pixsell

Izbornik Zlatko Dalić bio je sretan i ponosan nakon prolaska Hrvatske na Svjetsko prvenstvo. Istaknuo je kako je prvi cilj ispunjen, a drugi cilj bit će prolazak skupine.

Nitko sretniji nakon poobjede protiv Rusije od Zlatka Dalića. Odveo je Hrvatsku na treće veliko natjecanje, napravio je nešto što niti jedan hrvatski izbornik ranije nije napravio.

"Čestitke dečkima na plasmanu u Katar, na ovoj sjajnoj utakmici, čestitke i svima koji su igrali u kvaligfikacijama. Zahvala i stožeru koji mi je puno pomogao, hvala HNS-u i bivšem i sadašnjem predsjedniku. Hvala i našim navijačima koji su nam bili sjajna podrška. Sada imamo godinu dana mira za pripremu, ovo su najbolje kvalifikacije u povijesti za hrvatsku reprezentaciju. Veliki uspjeh, dečkima čestitam."

Rusi su malo iznenadili početnom postavom, ali Hrvatska se prilagodila.

"Hrvatska je potpuno dominirala, napravili smo dosta dobrih stvari, ali nismo na vrijeme zabili. Najvažnije je da nismo upali u nervozu i izgubili vjeru. Izbornik je malo iznenadio Bakaevim i Ionovim, igrali su agresivnije, ali smo imali odgovor. Voda na travnjaku nam je omela kombinatoriku, ali nismo odustajali. Nama se posrećilo, a Rusima nije, ali imali ste previše sreće u prošlim utakmicama."

"Koliko smo mi pustili, toliko su Rusi igrali. Nismo im ništa dopustili, nakon svake izgubljene lopte išli smo u presing. Znali smo da smo bolji, ali to smo morali pokazati na terenu. To je naša kvaliteta da Rusija nije ništa uspjela napraviti."

Stručni stožer odradio je dobar posao i povukao izmjene u pravom trenutku.

"Bila je teška utakmica i za gledati i pratiti. Nije nas išlo u početku s tim golom, kada se teren natopio, bilo je upitno kako ćemo dalje. No napravili smo odlične izmjene i sve su nam donijele plus. Vratilo nam se jer smo to i zaslužili. Dali smo gol kada smo najmanje očekivali, ali hvala Bogu idemo u Katar, sretan sam i ponosan."

Veliki posao u sredini su odradili Modrić i Brozović koji su poremetili planove Rusiji.

"Rusi su htjeli napraviti visoki presing, ali nisu uspjeli jer imamo Brozovića i Modrića koji su svjetski igrači. Ta visoka agresija nas je u početku malo zbunila, ali smo brzo uzeli konce igre u svoje ruke."

Nakon susreta Dalić je pustio suzu, emocije su ga svladale.

"Pao mi je kamen sa srca, bilo je teško i sve skupa stresno, ovo su velike pobjede i trenuci i za našu državu i naše navijače. Poklanjam njima ovu pobjedu, naravno i Vukovaru i Škabrnji. Mi smo svoj posao odradili."

Izbornik je uvjeren kako Hrvatska ima još puno prostora za napredak.

"Svaka utakmica je bila sve bolja i ova reprezentacija može biti samo bolja. Imamo dosta novih mladih igrača, ali ne može bez senatora. Sretan sam što ovako igramo i djelujemo, imamo ogromnu vjeru."

"Imamo godinu dana mira da se dobro pripremimo. Najvažnije je da igrači nastave dobro igrati u svojim kluboivima i da budu zdravi. U ožujku prijateljske utakmice, na ljeto Liga nacija, imamo puno igrača i to je naše bogatstvo."

"Dugo je vremena do Katara, ovisi o formi, imamo puno mladih igrača. Luka? On će nas voditi u Katar."

U Kataru će prvi i osnovni cilj biti proći skupinu.

"Cilj uvijek mora biti veliko natjecanje i onda je novi cilj proći grupu i to izbornik mora napraviti. Tražiti zlata, srebra, pa nas je četiri milijuna, nemamo ni kamp, ni teren..."

Razlog što Hrvatska izgleda dobro je i u tome što igrači imaju uloge u svojim klubovima.

"Svi koji igraju, igraju i u svojim klubovima u jako dobroj formi, a to je najvažnije. Nitko se ne može opustiti i misliti da je siguran. Možda sam pogriješio u zadnje tri godine i dao previše povjerenja i postalo je sve malo prekomotno. Znao se i popis, igrali ili ne igrali. Tu sam griješio, ali sam skužio na vrijeme i to sam zaustavio."

Dalić je došao kao hitno rješenje uoči puta za Ukrajinu, a još uvijek je na klupi.

"Ja sam ponosan, ovo što sam danas doživio, to nema cijenu. Nisam mislio da ću biti toliko dugo izbornik, ali poklopilo se i ovo je najbolji posao. Treći put smo na velikom natjecanju, to me čini sretnim i ponosnim, Hrvatska ima zaista sjajnu budućnost, za mene nema veće sreće i ponosa."

Na klupi nije bilo straha što ako Hrvatska u ovim teškim uvjetima ne zabije.

"Mi smo na klupi samo razgovarali o tome što napraviti da zabijemo. Imali smo puno centaršuteva koje nismo uhvatili pa smo ušli s Petkovićem, kada se Pašalić umorio išli smo s Livajom, Brozović i Modrić su bili ključni ljudi koji su sve organizirali."

Hrvatska je imala razdoblje kada nije igrala dobro, događalo se to u nekim susretima, a Dalić je prihvatio krivicu.

"Nisam bio na nivou jer nisam stvari odrađivao kao što radim sada, u smislu forme igrača. Bilo je da se teško ulazilo i teško izlazilo iz reprezentacije. Mene su ti igrači napravili trenerom drugim mjestom na SP-u. Nakon Eura nismo više zvali neke igrače koji su imali negativan govor tijela, ali s vremenom su se svi trgnuli i sada je to to."

U Kataru bi Hrvatska mogla imati dosta navijača.

"Bit će mi velika stvar, ja sam tamo bio sedam godina i imat ćemo puno navijača i iz tog dijela svijeta."

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!