Nogomet

JAR zbog greške suca želi ponavljanje susreta s Ganom

HINA, Matej Kačan • ponedjeljak, 15.11.2021.
JAR zbog greške suca želi ponavljanje susreta s Ganom
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Velika kontroverza u afričkim kvalifikacijama za SP je susret JAR-a i Gane nakon kojeg Južnoafrikanci žele ponavljanje utakmice zbog sudačke odluke...

Južna Afrika će podnijeti službenu pritužbu Afričkoj nogometnoj konfederaciji (CAF) i FIFA-i zbog suđenja u nedjeljnom porazu od Gane (0-1) u odlučujućoj utakmici afričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022.

Pobjedom je Gana preskočila Južnoafrikance i zauzela prvo mjesto u skupini G, te tako prošla u posljednju fazu kvalifikacija u ožujku, gdje će nastojati biti jedna od pet momčadi s kontinenta koja će rezervirati svoje mjesto na Kataru 2022.

No, Južnoafrički nogometni savez (SAFA) traži da se utakmica ponovi, tvrdeći da ih je "opljačkao" senegalski sudac Maguette Ndiaye, koji je domaćima dosudio dvojbeni kazneni udarac.

Daniel Amartey iz Leicester Cityja teatralno je pao u svom kaznenom prostoru pod naizgled minimalnim kontaktom, a Ndiaye je pokazao na kazneni udarac, iz kojeg je pao jedini gol na dvoboju.

Južna Afrika će se u tužbi referirati na 2016. godinu, kada su morali ponoviti kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo iz 2016. sa Senegalom nakon što je ganski sudac Joseph Lamptey proglašen krivim od strane Fife za nezakoniti utjecaj na rezultat utakmice.

Južna Afrika je spornu utakmicu dobila s 2:1, a kad je FIFA poništila utakmicu i doživotnom zabranom kaznila suca, Senegal pobijedio u reprizi s 2:0 i kvalificirao se za Rusiju 2018.

"Gledamo presedan u kojem nam je FIFA naredila da ponovimo utakmicu sa Senegalom i mislimo da, ako pravda treba biti zadovoljena, istu odluku treba donijeti i kod ove utakmice u Gani", tvrde Južnoafrikanci.

FOTO: Igor Šoban/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!