Nogomet

Nizozemci idu u Katar, Turska u dodatne kvalifikacije, Norveška otpala

Mihaela Bradovski • utorak, 16.11.2021.
Nizozemci idu u Katar, Turska u dodatne kvalifikacije, Norveška otpala

Poznato je deset europskih reprezentacija koje su kroz kvalifikacije izborile nastup na Svjetskom prvenstvu...

Nizozemska je u Rotterdamu upisala pobjedu 2:0, izborila prvo mjesto i izravan plasman na Svjetsko prvenstvo te ostavila Norvešku na trećem mjestu i bez dodatnih kvalifikacija.

Nizozemci su trebali bod za prvo mjesto, no na kraju su uzeli sva tri i to zasluženo. Norveška je pokazala malo, bez Erlinga Haalanda bila je bezopasna i nije dovoljno prijetila.

Domaćin je pobjedu osigurao u zadnjih deset minuta golovima Stevena Bergwijna i Memphisa Depayja te tako ispravio kiks iz Podgorice u prošlom kolu.

Turci su završili na drugom mjestu u skupini i idu u dodatne kvalifikacije. Slavili su u zadnjem kolu u gostima kod Crne Gore s 2:1 preokretom nakon što je Fatos Beqiraj doveo domaćina u vodstvo već u četvrtoj minuti.

Sredinom prvog dijela Kerem Akturkoglu poravnao je na 1:1 da bi početkom drugog dijela Orkun Kokcu zabio za preokret.

Finci su protiv Francuske trebali pobjedu kako bi zadržali drugo mjesto, ali nije išlo. Francuzi su odigrali ozbiljnu utakmicu i upisali su pobjedu 2:0.

Do sredine drugog dijela trajala je finska nada, a onda je prvo Karim Benzema pogodio za 1:0 da bi nakon njega drugim golom Kylian Mbappe ubio svaku nadu Finskoj.

To je pomoglo Ukrajini koja je slavila s 2:0 u Zenici i tako došla do drugog mjesta u skupini. BiH potpuno potopljenog samopouzdanja, bez Pjanića koji je udaljen iz reprezentacije zbog nediscipline, upisala je poraz uz nastup Gojaka i Menala od prve minute.

Pobjedu Ukrajinu donijeli su Zinčenko i Dovbik.

Belgija je već ranije osigurala prvo mjesto, a Wales je trebao barem remi kako bi išao u dodatne kvalifikacije. Uspio je izvući 1:1 i ostati ispred Češke kojoj nije pomogla pobjeda 2:0.

Belgijci su u Walesu poveli golom Kevina De Bruynea, ali u 32. minuti Kieffer Moore je poravnao i ostalo je 1:1. Česi su izvisili i ne idu u Katar.

Europske kvalifikacije:
Nizozemska - Norveška 2:0
Crna Gora - Turska 1:2
Gibraltar - Latvija 1:3
Finska - Francuska 0:2
BiH - Ukrajina 0:2
Wales - Belgija 1:1
Češka - Estonija 2:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!