Ostali sportovi

Hrgović: 'Ne maltretirajte me s pitanjima o jačim protivnicima, najbolje tek slijedi!'

Matej Kačan • srijeda, 24.11.2021.
Hrgović: 'Ne maltretirajte me s pitanjima o jačim protivnicima, najbolje tek slijedi!'
Foto: Pixsell

Hrvatski teškaš Filip Hrgović na konferenciji za medije najavio je svoju 14. borbu koja će se održati u Las Vegasu protiv Amerikanca Scotta Alexandera...

Prije borbe protiv Scotta Alexandera u Las Vegasu je konferenciju za medije održao hrvatski teškaš Filip Hrgović, a očekivano je najveći dio otpao na činjenicu da je suparnik opet ispod Filipovih očekivanja i renomea.

"Opet sam u akciji, napokon u Las Vegasu. Uvijek mi je bila ogromna želja boksati u boksačkoj meki. Protivnik ima omjer od 16 pobjeda i četiri poraza. Pripreme sam kompletnih 10 tjedana odradio u Zagrebu, nisam išao u Miami. Odradio sam maksimalno pripreme, osjećam se sjajno i nadam se 14. pobjedi."

Mikrofon je nakratko preuzeo i trener Yousef Hasan.

"Pripreme smo odradili na domaćem terenu. Od deset tjedana, imali smo tri tjedna sparing, imamo još dva sparinga prije puta u Las Vegas. Sve je prošlo ok, bez ozljeda i komplikacija. Trenirali smo dvaput dnevno s četiri-pet sparing partnera po osam, 10, čak i 12 rundi. Spremni smo za meč, imamo sve finiširati ovaj tjedan, složiti taktiku. Veselimo se meču i idemo na pobjedu."

Hrgović se potom osvrnuo na odrađeno u dosadašnjoj karijeri. Mnogi su očekivali jača imena na rekordu, ali Filip je zadovoljan.

"Ja sam uvijek zadovoljan. Šalu na stranu, moglo je biti bolje, ali i lošije. Napravili smo određen posao, imam 13 pobjeda i bio sam u Top 10 na nekim ljestvicama, u Top 15 na BoxRec-u. Nismo napravili maksimalan posao u dosadašnjoj karijeri, mislim da sam zadnjih par godina bio spreman i za jače protivnike i veća imena. Nije loše, ali nije ni maksimum koji smo mogli. Mogao sam na skoru imati Martina, Chisoru, takav rang protivnika za koji sam odavno spreman. Kao što uvijek kažem, nije do mene, ja ih prozivam i pričam s promotorom u tom smjeru, ali zbog načina na koji biznis funkcionira i politike nije došlo do mečeva za koje sam spreman i koje ja želim. I u ovih 13 mečeva sam imao dosta dobre protivnike iako su možda neki izgledali smiješni zbog moje kvalitete. No, najvažnije je da moje vrijeme tek dolazi i ne bi vas toliko bilo tu da niste svjesni. Najbolje vrijeme za teškaša je od 30. do 35. i ja sam se tek zagrijao, navikao sam tijelo na napor od 12 rundi, prilagodio se profesionalnim pravilima. Pitanje je vremena kad će doći najveća imena i, ako Bog da, svjetska titula koja je cilj."

Jaka borba trebala bi se dogoditi na proljeće, ali Hrgović sumnja da će to biti za titulu.

"Opet se vrti nekoliko imena, neću ih spominjati da ne bude razočaranje, borba bi trebala biti u trećem ili četvrtom mjesecu nakon čega se nadam statusu obveznog izazivača. Čisto sumnjam da ću se sljedeće godine boriti za titulu, vidite da Joshua čeka revanš s Usykom. Fury će imati obranu, a onda će se dogoditi borba za ujedinjenje i to ima prednost ispred obveznih izazivača. Nadam se da će teška kategorija napokon dobiti ujedinjenog prvaka svijeta. Hoće li netko od njih uprazniti IBF titulu i pustiti mene da se borim za nju, ali čisto sumnjam da će netko pristati na borbu sa mnom, a ne ići na ujedinjenje koje vrijedi stotinjak milijun dolara. Po planu me čeka meč na proljeće za obveznog izazivača po IBF-u. Sljedeće godine mi i ističe ugovor s timom Sauerland, ima dosta stvari u pozadini i nije to jednostavno. Mora se zadovoljiti svaka strana, možda je problem što ne žele ulagati u boksača koji im može otići. Ima tu politike, ali ne bih ulazio u detalje, ali sam sto posto siguran da će moja priča završiti uspješno. Boks me neće zaboraviti, moram ostati fokusiran i u formi, ne dam da me ništa izbaci iz takta. Bit će sve dobro."

Hrgović je i objasnio kako funkcionira dogovaranje borbe i zašto ga velika imena "izbjegavaju".

"Moraš platiti. Kad želiš dobar steak, odeš u restoran i platiš. Tako je i u boksu, velika imena koštaju i svi gledaju neki svoj interes. Promotor gleda svoj interes, ja sam ulaganje koje mu se treba isplatiti. Također sam riskantna borba za mnoge i trebaju dobiti velik novac za taj rizik. Može li moj promotor takav ulog vratiti da mu se isplati, to su igre koje donose prevagu. Je li tu netko tko kontrolira igru veći od mojih promotora, to ne znam, ali kažem i promotoru kao i vama: kod mene nema ništa skriveno, ja se želim boriti sa svima i osjećam se spreman za svakog. Žao mi je, svi me poznajete, znate kako živim. Sve sam dao za boks, nitko ne živi ovako disciplinirano i zadnje dvije i pol godine sam proveo u SAD u krvavim kampovima i ne dobivan borbe kakve zaslužujem. Više sam ja frustriran od hejtera, dao sam sve na jednu kartu, da dobijem velike mečeve, pobjede, novac i slavu. Ima tu prepreka, ali sve će se posložiti. Nastavite me podržavati i sve će biti dobro."

Filip se svakako nada i želi doći do razine kad se njega izaziva i nude mu se borbe.

"Neće se meni plaćati, već ću ja biti prvak. Neću biti topovsko meso kojem će se platiti da dođe za nečiji skor, ako dođem do toga, umirovit ću se. Bit ću prvak sa svojom promocijskom kućom i sam ću određivati pravila i mečeve. To rade najveći i najpametniji borci današnjice. To je najbolja faza karijere, ali do nje treba skinuti par imena i stvoriti svoje ime kako bi došao u mogućnost da sam sebi krojiš sudbinu. Sad to nije moguće, ali jako brzo će biti."

Uskoro ističe ugovor s trenutnom promocijskom kućom, je li moguć odlazak?

"Po ugovoru nisam slobodan pregovarati, bit će period kad ću moći donijeti ponude na stol, oni će ih moći mečirati. Određeni period sam još pod ugovorom i nema prostora, ali kad dođe period da se bliži kraj ugovor će svi jači svjetski promotori uputiti svoju ponudu. Mene ne zanima tko je promotor, zanima me da mi da prave mečeve i pravi novac. Nije bitno kako se zove, bitno je da se meni i mojim fanovima daju pravi mečevi i da dobijem priliku naplatiti svoj trud i talent."

Hasan je opet preuzeo mikrofon te je najavio Alexandera te ga je kratko analizirao.

"Amerikanac iz njihove škole boksa koja nam je poznata. Analizirali smo nekoliko mečeva, niži je i brži od Filipa s manje kila. Ima dobru tehniku, ali mi smo bolji od njega. Na nama je pritisak boljeg i to moramo pokazati, on ima prednost domaćeg terena i manjeg putovanja. Kvaliteta Filipa je vidljiva, ali to ne znači da će biti lako. Treba ući u ring, probiti atmosferu i pokazati dobar boks. Ako ne boksamo dobro, a pobijedimo, to nam ne znači. Želimo boksati dobro da to vidi cijeli svijet, treneri i boksači, da znaju da dolazi pravi boksač. Nadam se pobjedi i povratku doma živi i zdravi."

Hrgović ne želi preskakati stepenice i fokusirati se na izazivače i titule kad ima meč za desetak dana.

"Mi smo na sljedećoj tituli, a čeka me meč. Nema ražnja dok je zec u šumi, dečko ima više pobjeda od mene i solidan je boksač. Ne očekujem nikakav 'laganini' meč, već pravi meč za koji sam se spremao kao za svaki dosad. Nema preskakanja stepenica, treba to dobro odboksati u stilu, a onda idemo dalje."

Za kraj je, bez postavljenog pitanja, Hrgović poručio:

"Kad me 'maltretirate' s protivnicima, izvukao sam podatke: Deset, po meni, najvećih teškaša u povijesti od Lewisa do Klička, 14. meč koji su boksali. Morate shvatiti da boksaču trebaju ovakvi mečevi, treba se priviknuti na 12 rundi s amaterskog boksa. Kampovi koji se odrade su bitni", kazao je Hrgović pritom čitajući protivnike najvećih teškaša ikad u 14. borbi, a svi su pritom imali dosta slabije suparnike.

"Imam tek 13 borbi, 29 godina, nemojte me više maltretirati", kazao je za kraj.

FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • tapiros24.11.2021. u 12:47
    Tim Sauerland nije isti onaj tim koji je uspio ugovoriti borbu Mavrovića i Lenoxa. Tad je bio stari gazna, sada je tu sin koji nije niti blitu kao tata. Zanimljiva je teza da promotori ne žele Hrgi "kupiti" neku dobru borbu, daj je moguće da isto tako nitko ne nudi Hrgi dobru lovu da se... [više na forumu]
    tapiros