Nogomet

Sport utorkom: Četvrtfinale Kupa, Nexe i Jadran u Europi

Matej Kačan • utorak, 30.11.2021.
Sport utorkom: Četvrtfinale Kupa, Nexe i Jadran u Europi
Foto: Pixsell

Sportski program u utorak donosi nam prva dva četvrtfinala SuperSport hrvatskog Kupa, a nogometašice traže prvi gol i pobjedu. Dva klupska predstavnika su u Europi, Nexe u rukometnoj Europskoj ligi te Jadran u vaterpolskoj Ligi prvaka...

Četvrtfinale SuperSport Hrvatskog kupa

Utorak nam donosi prva dva četvrtfinalna susreta SuperSport hrvatskog Kupa i nakon današnjeg dana znat ćemo prva dva polufinalista. Prvi će na teren nogometaši Gorice i Istre 1961, dvije momčadi koje od dolaska Gorice u prvu ligu uglavnom nižu remije uz poneku tešku pobjedu Gorice.

Istra za pobjedu ne zna tri godine, od studenog 2018. u Velikoj Gorici, a od tada je većina otišla na remi uz šest pobjeda Gorice. No, Istra je u Kupu tradicionalno neugodna, svjedoči tome i prošlosezonsko finale.

Prilika je ovo za obje ekipe da polufinalom donesu određeni dodatni uspjeh u sezoni u kojoj oboje stoje dosta mirno i gravitiraju prema sredini bez velikih ambicija prema naprijed, ali i bez opasnosti ispadanja.

Za oboje će ovo biti prvi susret protiv prvoligaša u ovosezonskom izdanju Kupa, Gorica je u osmini finala svladala Ždralove, dok je Istra bila bolja od Rudara. Gorica ulazi u susret s boljom formom jer za poraz ne zna od Dinama krajem listopada, dok je Istra u nizu od tri poraza.

Nakon toga slijedi dvoboj u Kranjčevićevoj gdje Hajduk gostuje kod Lokomotive, i ako gledamo formu i sastave, ogroman je favorit. Bijeli su prošle sezone pali u ovoj fazi natjecanja protiv Gorice u gostima, a pod novim trenerom Valdasom Dambrauskasom zasad su savršeni s tri pobjede iz tri utakmice.

Lokomotiva je ove sezone u solidnoj toplo-hladnoj formi, pobjeđuje ono što mora uz poneki kiks ili iznenađenje, poput onog protiv Dinama sedmog studenog. U posljednjem susretu izgubila je od Osijeka 3:1, a tu je nestala bez dva važna igrača - Aliyua i Cokaja koji su dobili crvene kartone.

Ove sezone Hajduk je dvaput igrao protiv Lokomotive i ima remi u Kranjčevićevoj te minimalnu pobjedu na Poljudu, bile su to jako tijesne utakmice, ali obje pod Gustafssonom.

"Vrlo su dobra i zanimljiva momčad s mladim igračima. Ono što jako volim je da igraju s pravim gardom protiv svakoga. Pobijedili su ove sezone Rijeku i Dinamo. Nema ni govora o podcjenjivanju. Moramo biti na istom nivou energije i borbenosti kao i što je to Lokomotiva", rekao je Dambrauskas u najavi.

Kvalifikacije za EP nogometašica: Hrvatska - Moldavija (17)

Hrvatska ženska nogometna reprezentacija traži prvu pobjedu u kvalifikacijama za SP, a protivnik je, čini se, po mjeri. Moldavke su jedine sa slabijim učinkom od Hrvatske i u tri susreta imaju samo poraze.

Hrvatska je do posljednjeg kola također bila "na nuli", a onda je odigrala remi protiv Litve kojoj je to također bio prvi bod. Nenad Gračan tako je odradio debi, ali nitko nije bio zadovoljan tim rezultatom.

Ambicija za prolazak nema, drugoplasirana Italija već je na 12 bodova i ovo Hrvatice mogu shvatiti kao priliku za dodatno uigravanje i početak izgradnje nečeg novog, boljeg pod novim izbornikom.

Osim što se traži prva pobjeda, traži se i prvi pogodak jer Hrvatska je u dosadašnjih pet susreta na 0-15 gol razlici.

"Imamo priliku protiv Moldove konačno zabiti gol i pobijediti. Atmosfera u ekipi? Došlo je puno novih, mladih cura, ali atmosfera u ekipi je i dalje odlična. Djevojke su super, imaju kvalitetu, a dokazale su da se na njih uistinu može računati", kazala je Anela Lubina.

LEN Liga prvaka: Jadran Split - Radnički (19)

Nakon što su jako uspješno odradili turnir Triglav regionalne lige, vaterpolisti Jadrana u sjajnom ritmu i raspoloženju traže novu pobjedu u Ligi prvaka gdje su na omjeru 1-2.

Suparnik je Radnički, i to samo četiri dana nakon što su ove momčadi igrale baš u Regionalnoj ligi i odigrale 14:14 za jedini remi Jadrana na turniru u Beogradu uz četiri pobjede.

Radnički je na omjeru jednog remija i dva poraza te je ispod Splićana, a pobjeda bi Jadran podigla na polovičan omjer i sa šest bodova opet bi se uključili u borbu za doigravanje.

"Radnički je bio na neki način priprema za ovu sada utakmicu u Ligi prvaka. Znali smo od početka da su dobra momčad. Čeka nas nova dobra utakmica i sada u Ligi prvaka. Trebamo napraviti neki blok više, imati obranu više, da to izgleda drugačije. Malo je tu i do novih pravila koja idu u smjeru da vaterpolo bude atraktivniji, da se igra s više golova. Nama napad funkcionira vrlo dobro. Naglasak je na obrani da se s kojim blokom više primi manje golova, to je put kojim trebamo ići u utorak", rekao je Anđelo Šetka.

EHF Europska liga: Nexe - Gorenje Velenje (20:45)

Novi europski ispit pred sobom ima Nexe koji je u svojoj skupini C Europske lige na samom vrhu skupine sa šest bodova i na omjeru je 3-1, a u petom kolu u goste stiže Gorenje iz Velenja.

Povijest ove dvije ekipe se zna, Branko Tamše bivši je trener Gorenja i u trećem kolu vratio se u svoju bivšu dvoranu, ali je tamo Nexe doživio jedini poraz u skupini s uvjerljivih 34:28, što je i ostao jedini poraz Nexea još od kraja rujna.

Nakon roga Našičani su upisali tri pobjede, u ligi nad Sesvetama i Trogirom te nad La Riojom u Europskoj ligi, dok je Gorenje upisalo poraz u domaćoj ligi te remi protiv Aixa u Francuskoj.

Uz to, ovo će Slovencima biti treće gostovanje u nizu pa bi Nexe mogao biti i u fizičkoj prednosti.

Ostali važniji događaji

Premier liga:
Newcastle - Norwich 20:30
Leeds - Crystal Palace 21:15

Serie A:
Atalanta - Venezia 18:30
Fiorentina - Sampdoria 18:30
Salernitana - Juventus 20:45
Verona - Cagliari 20:45

1. HMNL
Pula - Futsal Dinamo 18:00

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!