Tenis

Sport nedjeljom: Ogroman dan za hrvatski sport - tenisači u finalu, derbi na Maksimiru

Matej Kačan • nedjelja, 05.12.2021.
Sport nedjeljom: Ogroman dan za hrvatski sport - tenisači u finalu, derbi na Maksimiru
Foto: Pixsell

Sportska nedjelja diljem svijeta je prebogata, ali u Hrvatskoj su dva događaja u središtu svega: hrvatski tenisači u Madridu traže svjetski tron, dok se na Maksimiru sastaju dva najveća hrvatska kluba...

Davis Cup finale: Hrvatska - Rusija (16:00)

Stigli smo i do velikog finala u Madridu gdje Hrvatska traži svoj treći naslov u Davis Cupu. Suparnik u finalu je Rusija, superjaka momčad i nepoznanica zapravo nema jer Ruse predvode dva Top pet igrača svijeta, Daniil Medvjedev kao drugi na svijetu te Andrej Rubljov kao peti.

Dovoljno o snazi Rusa govori činjenica da nisu išli ni do parova u čevrtfinalu i polufinalu, dvije zvijezde u singlu sve su rješavale vrlo sigurno i moramo priznati da Hrvatska u ovom dvoboju nije favorit. Kako sad stvari stoje, Borna Gojo će kao igrač s Challenger razine na Rubljova, dok će Marin Čilić na Medvjedeva.

Rusi su u tim mečevima ogromni favoriti, ali kad je Čilić na svojoj najboljoj razini, onda može dobiti svakog na svijetu. Gojo je dosad na Davis Cupu upisao nekoliko velikih skalpova, ali teško je očekivati da u nizu "skine" i petog na svijetu, zato veće nade polažemo u Čilića.

Čilić je s Medvjedevom igrao dvaput i oba puta slavio je Rus, 2019. u Washingtonu, te ovog ljeta u Wimbledonu kad je Čilić imao 2-0 u setovima, ali je sve prosuo. No, pokazao je da se može nositi s Rusom.

Ako dođe do igre parova, tj. ako Hrvatska u singlu uzme bod, onda postaj favorit. Rusi su prvotno za paarove protiv Nijemaca prijavili Karaceva i Rubljova, ali kad je riješeno sve u singlu, Rubljova je zamijenio Karen Hačanov.

U kojoj god kombinaciji zaigrali, sigurno Rusi u tom meču nisu favoriti protiv prvog para svijeta, kombinacije Mektić/Pavić. No, da bi dali šansu našim zlatnim dečkima da donesu naslov, netko mora u singlu prirediti iznenađenje.

HT Prva liga, 18. kolo: Lokomotiva - Šibenik (15:00)

Kao uvertira u veliki dvoboj hrvatskog nogometa, u Zagrebu nas prvo čeka još jedan zagrebačko-dalmatinski duel. Lokomotiva u susretu sredine ljestvice dočekuje Šibenik i tu očekujemo sjajnu utakmicu.

Obje su momčadi poznate kao tranzicijski i napadački moćni sastavi, treneri traž gol više i brzu igru. Individualne kvalitete i mladih igrača ne manjka na obje strane, a pritiska nema jer oboje su u sredini tablice bez neke opasnosti ispadanja.

Ovo su susjedi na ljsetvici. Lokomotiva je šeesta s 22 boda, Šibenik ima četiri manje i pobjedom bi se maksimalno primaknuo. Oboje u susret ulaze s porazima u posljednjim utakmicama, Šibenik je kod kuće poražen od Dinama, dok je Lokomotiva nakon poraza od Osijeka u Kupu poražena od Hajduka u ljepotici tjedna.

U prvom susretu ove sezone između ovih ekipa bilo je zanimljivo, a Šibenik je na svom Šubićevcu slavio s 2:1 golovima Antonija Marina u devetom kolu. Očekujemo šanse i pogotke i danas.

"Ne moram posebno apostrofirati kako je Šibenik iznimno neugodan protivnik koji je ove sezone pružio sjajne igre. Maksimalno ih respektiramo, međutim naravno da smo svjesni i mi naših kvaliteta. Moramo ući maksimalno angažirano i skoncentrirano u utakmici kako bi ostvarili pozitivan rezultat", kazao je u najavi Marijan Čabraja.

HT Prva liga, 18. kolo: Dinamo - Hajduk (17:30)

Središnji susret 18. kola ipak je najveći hrvatski sportski derbi, vječni dvoboj Dinama i Hajduka u kojem je ulog opet ogroman, a momčadi ulaze u suprotnom raspoloženju. Nešto je u zraku oko ove dvije ekipe što je, čini se, maksimalno približilo Hajduk Dinamu i Bijeli se imaju pravo nadati bodovima.

Situacija na tablici i forma to nalažu. Hajduk je s utakmicom viška samo bod iza Modrih, a pobjedom bi u svoje ruke preuzeo mogućnost da polusezonu završi ispred svojih ljutih rivala. Bijeli pod novim trenerom Valdasom Dambrauskasom imaju četiri pobjede u nizu, tri u ligi i jednu u Kupu.

U te četiri utakmice zabili su čak 15 golova i forma je kulminirala s četiri gola Istri pa čak šest Lokomotivi. S druge strane, na Maksimiru je tmurno. Premda imaju dvije utakmice manje u odnosu na vrh, neprihvatljivo je da je Dinamo četvrti u ligi i da ispada u četvrtfinalu Kupa.

Baš nakon tog poraza od Rijeke otišao je Damir Krznar, a kao vatrogasac je pred susret s Hajdukom pa West Hamom do kraja polusezone momčad preuzeo Željko Kopić.

Nekadašnji trener Hajduka zna kako dišu oba grada i kluba, ali se trenerskim poslom nije bavio već neko vrijeme. No, u Dinamu se svi nadaju pozitivnom šoku koji bi natjerao momčad da pokaže svoju punu kvalitetu, a ona je u ovom trenutku veća od Hajdukove.

Ovo će ujedno biti i prvi derbi ove sezone jer onaj na Poljudu iz prvog kruga Dinamo je odgodio zbog europskih obveza pa ni ne znamo kako ove momčadi dišu jedna protiv druge. Zato je ulog iznimno velik, što zbog raspoloženja, što zbog tablice, što zbog zamaha za dalje.

"Dinamov cilj uvijek je pobjeda, tako se pripremamo. Svaka je utakmica specifična, može otići na jedan ili drugi smjer, ali na nama je da se što kvalitetnije pripremimo i napravimo sve što je u našoj moći za pobjedu", kazao je Kopić.

S druge strane, Dambrauskas smiruje splitsku euforiju:

"Pokušavam shvatiti kulturu i entuzijazam, navijače u Dalmaciji i Splitu, ali još uvijek ne mogu shvatiti razloge te euforije. Bez uvrede ikome, ali tri od četiri utakmice igrali smo s klubovima koji su na tablici bili ispod nas. Učinili smo što smo trebali i ništa više. Nismo ništa osvojili", poručio je.

F1 Velika nagrada Saudijske Arabije (18:30)

Utrka za naslov prvaka Formule 1 došla je do svoje pretposljednje stanice. U nedjelju se vozi VN Saudijske Arabije u koju je Max Verstappen došao s bodovnom prednosti nad Lewisom Hamiltonom koji je ipak u boljoj formi jer je odlično odradio posljednje tri utrke i smanjio je zaostatak.

Osam bodova dijeli ova dva vozača i u nekoj ludoj kombinaciji Verstappen i večeras može osigurati naslov. No, to s po svoj prilici neće dogoditi jer Mercedes je opet pokazao da je brži i uzeo je prva dva startna mjesta.

Nisu ni kvalifikacije prošle bez drame, Verstappen je pred sam kraj imao najbolje vrijeme i hvatao je krug da ga poboljša, ali je završio u zidu i to je samo dokaz da se svaka greška skupo plaća.

Još ne znamo je li bio potreban rad na mjenjaču i hoće li Nizozemac dobiti kaznu na startu, ali zasad je treći u poretku kvalifikacija iza Hamiltona i Valtterija Bottasa. Nova staza u Jeddahu vrlo je teška, čini se da je teško preticati i dojam ostavlja kao "malo širi Monte Carlo".

Zato je start od iznimne važnosti za tijek utrke i onaj tko to odradi najbolje i bez greške, ima najbolju šansu uzeti pobjedu. U slučaju Hamiltonove pobjede i Verstappenovog drugog mjesta prednost Nizozemca gotovo bi se potpuno istopila, a svako niže mjesto za Nizozemca značilo bi i promjenu u poretku.

Zato će ključan dvoboj na startu biti onaj Bottasa i Verstappena gdje će Finac igrati važnu rolu u tome kako će i koliko zadržati Verstappena iza sebe i tako mu otežati.

Ostali važniji događaji

Premier liga:
Leeds - Brentford 15:00
Manchester United - Crystal Palac 15:00
Tottenham - Norwich 15:00
Aston Villa - Leicester 17:30

Ligue 1:
St. Etienne - Rennes 13:00
Lorient - Nantes 15:00
Monaco - Metz 15:00
Montpellier - Clermont 15:00
Reims - Angers 15:00
Nice - Strasbourg 17:00
Bordeaux - Lyon 20:45

Bundesliga:
Stuttgart - Hrtha 15:30
Borussia M'gladbach - Freiburg 17:30

Serie A
Bologna - Fiorentina 12:30
Spezia - Sassuolo 15:00
Venezia - Verona 15:00
Sampdoria - Lazio 18:00
Juventus - Genoa 20:45

La Liga
Rayo - Espanyol 14:00
Elche - Cadiz 16:15
Levante - Osasuna 18:30
Celta - Valencia 21:00

2. HNL:
BSK - Osijek 2
Croatia Zmijavci - Cibalia 13:30

HT Premijer liga:
Split - Cedevita Junior 14:00

1. košarkaška liga:
Jazine - Hermes 16:00

1. HKLŽ
Mursa - Ragusa 18:00
Šibenik - Novi Zagreb 18:00

ABA Liga
Cedevita Olimpija - Zadar 12:00
Budućnost - Studentski Centar 21:00

Futsal Liga prvaka:
Hovocubo - Olmissum 17:30

1. HOL, žene:
Olimpik - Nebo 14:30
Umag - Sinj 15:00
Nova Gradiška - Drenova 17:00

FOTO: Milan Šabić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!