Ostali sportovi

Tin Venos pobjednik Prvenstva Hrvatske u snookeru

Sportnet, Branimir Korać • četvrtak, 23.12.2021.
Tin Venos pobjednik Prvenstva Hrvatske u snookeru

Zagrebački Snooker klub Nugget ugostio je najbolje hrvatske igrače snookera na najvažnijem domaćem turniru u kalendaru – Prvenstvu Hrvatske. Natjecanje se odvijalo po sistemu dvostruke eliminacije te je svaki igrač do četvrtfinala mogao izgubiti jedan meč, a istovremeno i dalje ostati u igri za najviši plasman putem repasaža.

U repasaž je odmah u startu moralo nekoliko iznimno kvalitetnih igrača, budući da ih raster turnira nije nimalo mazio. Takva je sudbina zadesila Krešu Ceraja (Metropolis), koji je odmah u pretkolu glavnog dijela turnira morao ići na višestrukog državnog prvaka, Tina Venosa (Mr Q) te je, unatoč kvalitetnom otporu, poražen rezultatom 3:2. Istim rezultatom u toj fazi natjecanja protiv Filipa Vidmara (Nugget) slavio je i iskusni pulski majstor biljarskih disciplina, Davor Antičić (Zlatar).

Prvo i drugo kolo glavnog ždrijeba donijelo je nekoliko interesantnih dvoboja i ishoda. Tako je Saša Novak (Mr Q) u vrlo neizvjesnom meču u decideru pobijedio već spomenutog Davora Antičića, a decider je za pobjedu iznenađujuće trebao i jednom od najvećih favorita za osvajanje titule, Filipu Bermancu (Mosconi), protiv Antonia Duspera (Nugget). Za razliku od njih, Tin Venos i Filip Šebek (Nugget) su s maksimalnih 3:0 svladali svoje, nimalo bezazlene protivnike, Sašu Šturbeka i Bruna Repanića (oba Nugget).

U mečevima trećeg kola glavnog turnira, iz kojih su pobjednici izravno išli u nedjeljno četvrtfinale, Tin Venos, Luka Justinić (Nugget) i Filip Bermanec su bez izgubljenog framea pobijedili Alexandera Sabljaka, Filipa Šebeka i Alena Rašana (svi Nugget), a samo Saša Novak je morao nadoknađivati inicijalni zaostatak od jednog framea protiv Marka Rkmana (Nugget).

U repasažu je Saša Šturbek s identičnih 3:1 najprije pobijedio Filipa Vidmara, potom Ivana Švehlu (Nugget), da bi u odlučujućem meču za prolazak u četvrtfinale istim rezultatom bio poražen od klupskog kolege Alena Rašana. Krešo Ceraj je repasaž započeo vrijednom 3:1 pobjedom protiv Davora Antičića, nastavio 3:0 pobjedom protiv Nina Reskušića (Nugget) da bi u dramatičnom meču posrnuo na posljednjoj stepenici porazom 3:2 protiv Filipa Šebeka.

Četvrtfinale Prvenstva Hrvatske ostalo je nedostižno i za dvojac Marinko Gojić/Bruno Repanić (oba Nugget), budući da su ih s vrlo uvjerljivih 3:0 svladali Alexander Sabljak i Marko Rkman, čime je lista najboljih osam igrača bila zaključena.

Prolazak u polufinale osigurala su sva četiri papirnata favorita. Filip Bermanec je s brzopoteznih 4:0 pobijedio imenjaka Šebeka, Tin Venos i Alen Rašan su Marku Rkmanu i Luki Justiniću dopustili osvajanje jednog framea, a najviše problema je imao Saša Novak, koji je u jednom trenutku bio i u rezultatskom zaostatku protiv Alexandera Sabljaka (1:2), no, nakon tri dobijena framea u nizu i on se kvalificirao među osvajače pehara.

Prvi polufinalni meč između Tina Venosa i Alena Rašana ponudio je dozu neizvjesnosti samo na početku, no, nakon što Rašan nije uspio iskoristiti inicijalnu protivnikovu nervozu, Venos je suvereno nastavio i dovršio susret te se s 4:0 plasirao u finale. Tamo mu se očekivano pridružio Filip Bermanec, ali, on je do završnog ovosezonskog meča stigao nakon velike borbe protiv Saše Novaka. Vjerojatno je presudila neizvjesna završnica petog framea, koju je vješto riješio u svoju korist, a potom i posljednji frame, koji mu je donio konačnu pobjedu od 4:2. Unatoč porazu, Saša Novak je potvrdio prvo mjesto na završnoj HSL rang listi, čime je zamijenio dosadašnjeg broja jedan i branitelja naslova, Imrana Ayaza (Mr Q), koji je zbog ozljede pretrpljene netom pred početak Prvenstva morao otkazati nastup.

Dvobojima dva ponajbolja hrvatska igrača, Venosa i Bermanca prisustvovali smo nebrojeno puta, no u finalu PH se nisu susretali onoliko često koliko bi se to možda očekivalo. Iako se očekivao neizvjestan dvoboj, od samog početka Tin Venos je zagospodario kuglama i vrlo brzo je stigao do velike prednosti od tri framea razlike. Niti kratkotrajno buđenje Bermanca u četvrtom frameu nije ga skrenulo s pobjedničkog kolosijeka te je poprilično brzo kvalitetnom igrom pobijedio i u dva preostala framea te s 5:1 osvojio još jednu titulu Prvaka Hrvatske.

Ovime je HSL sezona 2021. stigla do svog kraja, a nova uzbuđenja očekuju nas u veljači 2022. kada počinje nova.

Rezultati

Četvrtfinala: Novak (Mr Q) – Sabljak (Nugget) 4:2, Bermanec (Mosconi) – Šebek (Nugget) 4:0, Rašan (Nugget) – Justinić (Nugget) 4:1, Venos (Mr Q) – Rkman (Nugget) 4:1

Polufinala: Bermanec (Mosconi) – Novak (Mr Q) 4:2, Venos (Mr Q) – Rašan (Nugget) 4:0

Finale: Venos (Mr Q) – Bermanec (Mosconi) 5:1

Završna HSL Top 10 rang lista:
1. Saša Novak (Mr Q) 6136, 2. Imran Ayaz (Mr Q) 5120, 3. Filip Bermanec (Mosconi) 4000, 4. Saša Šturbek (Nugget) 3952, 5. Marinko Gojić (Nugget) 3752, 6. Bruno Repanić (Nugget) 3472, 7. Nino Reskušić (Nugget) 3432, 8. Marko Rkman (Nugget) 3180, 9. Aleksandar Vučetić (Nugget) 3140, 10. Ivan Švehla (Nugget) 3112.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!