Tenis

Australski sudac donio odluku, Đokoviću se treba dati viza

Matej Kačan • ponedjeljak, 10.01.2022.
Australski sudac donio odluku, Đokoviću se treba dati viza

Srpski tenisač Novak Đoković barem je privremeno pobijedio australsku Vladu na sudu. Sudac je odlučio da se Novku viza treba dati, ali ministar imigracije može postupiti suprotno...

Nakon dramatičnih nekoliko dana i višesatnog saslušanja koje je trajalo u noći s nedjelje na ponedjeljak po srednjoeuropskom vremenu, u jutarnjim satima australski je sudac Anthony Kelly donio svoju odluku o Novaku Đokoviću.

Sud je odlučio da se Đoković mora pustiti iz hotela u kojem je bio u pritvoru, treba mu se vratiti viza, a australska Vlada mora mu platiti sve troškove. No, postoji još jedna šansa za obrat, ministar imigracije Alex Hawke može mu još jednom oduzeti vizu, ali po novim temeljima.

Ministar ima tu moć ići protiv suca, sudac je pri izricanju kazao kako se nada da se to neće dogoditi, ali ako se dogodi, srpskom će se tenisaču na tri godine zabraniti ulazak u Australiju.

Glavni argument u donošenju odluke je priznala i Vlada, a to je da pri ulasku u zemlju Đoković nije dobio dovoljno vremena za reakciju i objašnjenje prije ukidanja vize. Po obavijesti je Đoković po zakonu imao vremena do 8:30 po lokalnom vremenu, ali je granična policija konačnu odluku donijela odmah nakon 7:40.

Đokovićevi odvjetnici izložili su već poznat argument: Đokoviću je medicinska iznimka dodijeljena preko dva neovisna medicinska odbora i Đoković se u Australiju zaputio sa saznanjima da mu je sva papirologija, uključujući i iznimke od cijepljenja, uredna.

"Odradio je apsolutno sve. Učinio je sve što je od njega tražio organizator Tennis Australia", rekao je njegov odvjetnik, a sudac se složio uz komentar da je uznemiren svime što je dosad čuo.

Cijelo saslušanje bilo je u izravnom internetskom prijenosu pa se u jednom trenutku sudac pred svima zapitao: "Što je više ovaj čovjek mogao učiniti?"

Đokovićevi odvjetnici potom su kazali kako je i tretman na granici bio nepošten, tenisača se zadržalo u pritvoru i kazalo mu se da čeka do jutra za odluku, ali ga se onda probudilo u šest ujutro uz objašnjenje kako je bolje da se odluka donese odmah.

S druge strane, odvjetnici australske Vlade iznijeli su argument da Đokovićevo nedavno preboljenje virusa nije dovoljan razlog za iznimku od pravila i da nije bilo nepoštenja ili manjka zdravog razuma u odluci. Očito, suca u to nisu uvjerili.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!